Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Ελλάδα: Καίγεται μισό εκατομμύριο στρέμμα τον χρόνο!

Σχεδόν μια στις δύο δασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στην Ελλάδα από το 1983 έως το 2008 παραμένει «ορφανή» ως προς τα αίτια ενώ πάνω από το 10% της χώρας έχει πληγεί από διαδοχικές φωτιές. Επίσης το σύνολο των καμένων εκτάσεων για την ίδια χρονική περίοδο ανέρχεται σε 13.613.121 στρέμματα, τα οποία αντιστοιχούν στο 10,3% της συνολικής επιφάνειας της χώρας. Αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, του ΕΘΙΑΓΕ και του WWF Ελλάς.

Μισό εκατομμύριο στρέμμα τον χρόνο

Οπως αναφέρεται στην έρευνα στην Ελλάδα κάθε έτος, κατά μέσο όρο, εκδηλώνονται 1.465 δασικές πυρκαγιές και καίγονται περίπου 524.000 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων. Επίσης το 78,8% των καμένων εκτάσεων της Ελλάδας είναι δασικές και το υπόλοιπο γεωργικές. Οι περισσότερες πυρκαγιές και το μεγαλύτερο μέρος των καμένων εκτάσεων είναι στην Πελοπόννησο.

Αναλύοντας οι μελετητές τα αίτια προκύπτει ότι το 47% των καμένων εκτάσεων έχει προέλθει από άγνωστες αιτίες ενώ το 11% και 9% των πυρκαγιών προκλήθηκαν από εμπρησμό και από κάψιμο αγρών αντιστοίχως.
Αναφορικά με τη χρονική περίοδο που προκαλούνται οι μεγαλύτερες καταστροφές στα δάση ο Αύγουστος είναι ο μήνας με τα περισσότερα περιστατικά και τον πιο μεγάλο αριθμό καμένων εκτάσεων. Ωστόσο οι πιο σοβαρές πυρκαγιές εμφανίζονται τον Ιούλιο. Σχετικά με τις ημέρες τα Σαββατοκύριακα κρίνονται ως πιο επικίνδυνα σε σχέση με τις άλλες ημέρες ενώ οι περισσότερες φωτιές ξεσπούν συνήθως στις 2 το μεσημέρι.

Για την «αντανακλαστικά» των δυνάμεων της πυροσβεστικής κατά την έρευνα ο μέσος χρόνος επέμβασης τους από την αναγγελία μιας πυρκαγιάς είναι 36 λεπτά, ενώ ο μέσος χρόνος διάρκειας των πυρκαγιών είναι περίπου 15 ώρες.

«Το WWF Ελλάς έχει επανειλημμένως επισημάνει την ανάγκη κατάρτισης ενός αποτελεσματικού και ολοκληρωμένου συστήματος δασοπροστασίας της χώρας μας, καταθέτοντας μάλιστα πολύ συγκεκριμένες προτάσεις» δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς και πρόσθεσε ότι: «Η συμμετοχή μας στην παρούσα εργασία αποδεικνύει για ακόμη μια φορά τον προσανατολισμό μας προς μία δημιουργική και επιστημονικά τεκμηριωμένη παρέμβαση, προκειμένου να προστατέψουμε τον δασικό μας πλούτο, ο οποίος αποτελεί ανεκτίμητο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Ελπίζουμε ότι η πολιτεία θα λάβει σοβαρά υπόψη τα νέα δεδομένα που θέτουμε στη διάθεσή της και θα τα αξιοποιήσει ανάλογα».
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου