Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Επαναχωροθέτηση όλων των νοσοκομείων λόγω... «Καλλικράτη».

Ετοιμάζεται νέο δίκτυο νοσοκομειακής περίθαλψης στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας
Σε άμεση καταγραφή των νοσοκομειακών κλινικών και εργαστηρίων του δημόσιου τομέα, με στόχο να υπάρξει ένα νέο δίκτυο νοσοκομειακής περίθαλψης στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, προχωρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η πρωτοβουλία αυτή, όπως αναφέρεται στην απόφαση με την οποία το σχετικό έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2009-2013» του υπουργείου Εσωτερικών, αναλήφθηκε με στόχο τον «ορθολογικό ανασχεδιασμό των κλινικών και εργαστηρίων, καθώς και τη γεωγραφική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης μέσα από τη χρησιμοποίηση εξειδικευμένου πληροφοριακού συστήματος, με στόχο τη διαρκή παρακολούθηση της κατανομής και αποδοτικότητας των νοσοκομειακών κλινικών και εργαστηρίων».

Στη σχετική απόφαση γίνεται γνωστό ότι θα υπάρξει ένα νέο δίκτυο νοσοκομειακής περίθαλψης στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, που θα προκύψει σύμφωνα με τις προτάσεις που θα υιοθετηθούν για τη διοικητική ανασυγκρότηση των δημοσίων νοσοκομείων (Ομάδα μελέτης καθηγητή Λ. Λιαρόπουλου), σε εναρμόνιση με τη νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με βάση τον νόμο για τον «Καλλικράτη».

Στόχος της εφαρμογής είναι η επαναχωροθέτηση των υπαρχόντων νοσοκομειακών κλινικών και εργαστηρίων ή η χωροθέτηση νέων με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των διοικητικών, οργανωτικών, λειτουργικών και γεωγραφικών φραγμών στην προσβασιμότητα, με υψηλή διαθεσιμότητα όλο το έτος.

Δρομολογήθηκαν συγχωνεύσεις

Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη δρομολογήσει διοικητικές αλλαγές στα νοσοκομεία του ΕΣΥ που αποσκοπούν σε συγχωνεύσεις ή αλλαγές χρήσης. Εκτός όμως από τις αλλαγές αυτές που βασίζονται σε τεκμηριωμένες μελέτες, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν σε επόμενη φάση και αλλαγές σε επίπεδο κλινικών και εργαστηρίων που λειτουργούν εντός των νοσοκομείων και που παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα ανισοκατανομής, ελλείψεων και επικαλύψεων.

Τα έργα τα οποία θα προωθηθούν άμεσα είναι τα εξής:

- Καταγραφή και αποτύπωση της σημερινής κατάστασης σε ότι αφορά τη γεωγραφική
κατανομή, ανά Δήμο και Περιφέρεια, σύμφωνα με τον νέο διοικητικό χάρτη (Ν.
«Καλλικράτης»), των δημόσιων νοσοκομείων (ΕΣΥ και ΙΚΑ), καθώς και των κλινικών και
των εργαστηρίων που διαθέτουν.

- Καταγραφή και αποτύπωση της σημερινής κατανομής του ανθρώπινου δυναμικού,
κυρίως ιατρικού, συνολικά και ανά ειδικότητα, και νοσηλευτικού, στις παραπάνω
μονάδες, κλινικές και εργαστήρια.
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου