Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Τρία σενάρια για το ΦΠΑ μελετά η κυβέρνηση

Την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα κηρύξει τη Δευτέρα το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος. Στο διάλογο έχουν κληθεί να συμμετέχουν εκπρόσωποι των κομμάτων και των κοινωνικών και παραγωγικών τάξεων της χώρας. Με την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου ξεκινά ουσιαστικά και ο σχεδιασμός του νέου φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει προαναγγείλει ότι θα γίνει αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας και ότι θα διαμορφωθεί ένα «Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα αίρει αδικίες και αντιφάσεις και θα αποκαθιστά την ηθική και κοινωνική ισορροπία των μέτρων.
Πρόσθετα μέτρα
Με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι «θα υιοθετήσει επιπρόσθετα μέτρα για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, τη διεύρυνση των φορολογικών βάσεων και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο. Τα μέτρα αυτά αφορούν το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το φόρο σε εισοδήματα επιχειρήσεων και το ΦΠΑ».
Οσον αφορά στο καθεστώς του ΦΠΑ στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται διάφορα σενάρια που σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπουν:

1 Την καθιέρωση ενός ειδικού πολύ χαμηλού συντελεστή στον οποίο θα υπαχθούν προϊόντα και υπηρεσίες που συνδέονται και προωθούν την «πράσινη» ανάπτυξη. Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ο «πράσινος» ΦΠΑ θα μπορεί να επιβάλλεται σε συντελεστή 1 - 3% σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες όπως βιολογικά προϊόντα και καλλιέργειες, βιοκαύσιμα, φωτοβολταϊκά συστήματα, ενεργειακά κουφώματα, τζάκια κ.λπ.
2 Την καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ 20% και 10%. Με βάση το σενάριο αυτό:
Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ από 23% θα μειωθεί στο 20% που θα φέρει μειώσεις τιμών σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών όπως καύσιμα, ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, οινοπνευματώδη ποτά, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, ακίνητα, λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ.ά. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο από την 1η Σεπτεμβρίου 2011 εφαρμόζεται ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες εστίασης, τα αναψυκτικά, τους χυμούς και τα ανθρακούχα νερά, μέτρο το οποίο επανεξετάζεται.
Ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ από 13% που είναι σήμερα θα μειωθεί στο 10% με τον οποίο επιβαρύνονται σήμερα τα τρόφιμα, τα τιμολόγια (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο), τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες.
Ο πολύ χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5% που εφαρμόζεται στα φάρμακα, τη διαμονή στα ξενοδοχεία, βιβλία, εφημερίδες, θέατρα θα καταργηθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση τα αγαθά και οι υπηρεσίες που βρίσκονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή θα μετακομίσουν στο χαμηλό ΦΠΑ 10%.
3 Εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 17% ή 18%. Στην περίπτωση εφαρμογής ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ τότε θα υπάρξουν σημαντικές ανατιμήσεις σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, φάρμακα και τα τιμολόγια ΔΕΚΟ ενώ θα χαμηλώσουν οι τιμές σε καύσιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, αυτοκίνητα κ.ά.
http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου