Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Πιο καθαρά νερά με λιγότερα φωσφορικά

Στη βελτίωση της ποιότητας των νερών και της ζωής στη θάλασσα αναμένεται να αποφέρει η μείωση των φωσφορικών στα λύματα και χθες, η επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ ζήτησε να επεκταθεί η απαγόρευση της χρήσης φωσφορικών αλάτων όχι μόνο στα απορρυπαντικά για ρούχα, όπως έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από πέρυσι, αλλά και σε εκείνα για τα πιάτα. Η ψηφοφορία στην ολομέλεια είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Τα φωσφορικά άλατα και κυρίως το τριπολυφωσφορικό νάτριο, χρησιμοποιούνται στα απορρυπαντικά για διαφόρους λόγους ο κυριότερος των οποίων είναι η αποσκλήρυνσή του ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η πλύση. Όμως μετά τη χρήση τους καταλήγουν σε λίμνες, ποτάμια και τη θάλασσα όπου προκαλούν ευτροφισμό στα φύκια και στερώντας έτσι το οξυγόνο από τα ψάρια και τα άλλα ζωικά και φυτικά είδη.

Τα απορρυπαντικά πηγή ρύπανσης

Σε ορισμένα κράτη μέλη ήδη υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση φωσφορικών αλάτων όμως οι κανόνες είναι διαφορετικοί από χώρα σε χώρα, τόσο ως προς τα επιτρεπόμενα όρια όσο και ως προς το κατά πόσον είναι ή όχι υποχρεωτικός ο σεβασμός τους. Αυτό με τη σειρά του έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα μόλυνσης σε πολλές περιοχές, όπως ο Δούναβης και η Βαλτική.

Μετά τη γεωργία και τα αστικά λύματα γενικότερα, τα απορρυπαντικά αποτελούν την Τρίτη μεγαλύτερη πηγή φωσφορικών στο νερό και ειδικά τα απορρυπαντικά ρούχων φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη παρά την ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων.

"Οι κατασκευαστές καινοτομούν"

Τα μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος στήριξαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση της χρήσης φωσφορικών στα απορρυπαντικά για ρούχα από την 1η Ιανουαρίου 2013. Ζητούν όμως την επέκτασή της και στα απορρυπαντικά για πιάτα, από το 2015, παρά την απουσία, προς το παρόν, ικανοποιητικών εναλλακτικών λύσεων.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει και αυτή μέχρι τώρα περιορισθεί στο να "παροτρύνει" τους κατασκευαστές να αναπτύξουν εναλλακτικές ουσίες αποσκλήρυνσης του νερού, όμως όπως παρατηρεί ο εισηγητής του ΕΚ, Βρετανός Φιλελεύθερος Bill Newton Dunn, ήδη υπάρχουν χημικές ενώσεις που δεν περιλαμβάνουν τα φωσφορικά, οι δε κατασκευαστές φέρνουν συνεχώς και νέες καινοτομίες.

"Είναι ως εκ τούτου λογικό να αναμένουμε ότι εντός της επομένης τετραετίας η συντριπτική πλειοψηφία αν όχι όλοι οι κατασκευαστές θα έχουν μπορέσει να στραφούν ολοκληρωτικά σε προϊόντα που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των καταναλωτών σε ότι αφορά τη δύναμη καθαρισμού".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου