Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Στ. Μάνος: Επιστροφή στην πολεοδομία της χούντας

Ο εφαρμοστικός νόμος του κ. Βενιζέλου δεν περιλαμβάνει μόνο φορολογικές ρυθμίσεις. Αυτές περιλαμβάνονται στο ένα από τα 4 κεφάλαια του νομοσχεδίου.

Και αν, εκεί που φτάσαμε, τα φορολογικά είναι έστω κατεπείγοντα, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για το κεφάλαιο 3 που εισάγει τον θεσμό της επιφάνειας ούτε βέβαια για το κεφάλαιο 2 που αναφέρεται στον περίεργο όρο πολεοδομική ωρίμανση και επενδυτική ταυτότητα δημοσίων ακινήτων.

Με την πολεοδομική ωρίμανση το νομοσχέδιο εννοεί την παράκαμψη κάθε πολεοδομικής και περιβαλλοντικής έγνοιας στο όνομα της εύκολης πώλησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Πρόκειται περί αίσχους.
Ανάλογη αναίσθητη και ακαλλιέργητη αναπτυξιακή πολιτική της ακίνητης περιουσίας άσκησε η δικτατορία και άφησε πίσω της εκτρώματα και δυσλειτουργικές πόλεις..

Η εμπειρία της χούντας ώθησε τη μεταπολίτευση να περιλάβει στο Σύνταγμα τη διάταξη που υποχρεώνει το Κράτος να προστατεύει το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Η πρώην υπουργός κ Μπιρμπίλη, επί των ημερών της οποίας εκπονήθηκε η αθλιότητα περί πολεοδομικής ωρίμανσης, οφείλει να δώσει εξηγήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου