Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Ποινικό αδίκημα στο εξής οι περιβαλλοντικές παραβάσεις

Ποινικό αδίκημα θα θεωρείται στο άμεσο μέλλον κάθε περιβαλλοντική παράβαση, σύμφωνα με νομοσχέδιο που ήδη έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και σύμφωνα με πληροφορίες έλαβε ήδη την έγκριση του νέου υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να προωθηθεί.Το νομοσχέδιο, η επεξεργασία του οποίου έγινε υπό την επίβλεψη της ειδικής γραμματέως Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Μαργαρίτας Καραβασίλη, θα έχει δύο βασικές αιχμές:
Κάθε περιβαλλοντική παράβαση θα θεωρείται από εδώ και στο εξής ως ποινικό αδίκημα και επισείει ανάλογες ποινές. Ουσιαστικά πρόκειται για ενσωμάτωση -με καθυστέρηση δεκαετίας- της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.
Ενισχύεται πλέον ο ρόλος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι οποίοι πλέον θα έχουν στα πρότυπα του ΣΔΟΕ και ανακριτικές αρμοδιότητες, προκειμένου να μπορούν άμεσα να επέμβουν όπου κρίνεται απαραίτητο, ενώ θα μπορούν να επιβάλλουν άμεσα ποινές στους παραβάτες και όχι να εισηγούνται όπως ισχύει σήμερα.
Το τελευταίο αναμένεται να λειτουργήσει ως σημαντικό όπλο στα χέρια των Επιθεωρητών ειδικά σε περιπτώσεις όπως η παράνομη διακίνηση αποβλήτων. Μία υπόθεση που απασχολεί το Σώμα των Επιθεωρητών εδώ και αρκετό καιρό. Μάλιστα, στα μέσα της εβδομάδας εντόπισαν στο Θριάσιο, που εξελίσσεται σε «χωματερή» επικίνδυνων αποβλήτων, συγκεκριμένο πρόσωπο που φαίνεται να αποτελεί βασικό κρίκο της αλυσίδας της «μαφίας των αποβλήτων». Σημαντικό εργαλείο θα αποτελέσει και για τον έλεγχο της παράνομης δόμησης, όπου οι Επιθεωρητές θα μπορούν άμεσα να επιβάλλουν ποινές. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να υπερσκελιστεί η παθογένεια της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, η γραφειοκρατία, άλλα και η διαπλοκή που παρατηρείται και σε επίπεδο ΟΤΑ και πολεοδομιών, όπως στην περίπτωση της Πεντέλης, όπου «οι ράμπο του περιβάλλοντος» ενώ έχουν εντοπίσει μεταβολές στη δόμηση μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη ΒΑ Αττική, ωστόσο δεν κατάφεραν ποτέ να συνεργαστούν με τις αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια των κατεδαφίσεων και την επιβολή άλλων αστικών ποινών.
Επιθεωρητές περιβάλλοντος
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιθεωρητές προέβησαν σε 42 αυτοψίες στα καμένα της ΒΑ Αττικής, μετά από τον έλεγχο των δορυφορικών φωτογραφιών που αποδείκνυαν μεταβολές σε κτίσματα και στη γη. Σε πολλές περιπτώσεις, ζητήθηκε η συνδρομή της πολεοδομίας για να εντοπιστούν τα ακριβή όρια των ΓΠΣ ή των σχεδίων πόλεως, και σε άλλες του δασαρχείου, χωρίς, όμως, να βρεθεί λύση. Σε μια περίπτωση εντοπίστηκε εκχέρσωση δασικής γης, άλλα το Δασαρχείο Πεντέλης φαίνεται ότι έβαλε την υπόθεση στο συρτάρι, ενώ σε μια άλλη περίπτωση ενός νεοανεγερθέντος (μετά τη πυρκαγιά) κτίσματος εδώ και πολλούς μήνες οι επιθεωρητές αναμένουν την απάντηση της Πολεοδομίας για το αν αυτό βρίσκεται εντός ορίων οικισμού ή όχι! Επιπλέον, οι επιθεωρητές προχώρησαν σε τέσσερις εισηγήσεις για κατεδάφιση, οι οποίες και δεν έχουν προχωρήσει καθώς είναι αρμοδιότητα των πολεοδομιών άρα και των δήμων. Μέχρι στιγμής, πάντως, έχουν εισηγηθεί τέσσερις κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών, ωστόσο το αν αυτές εκτελεστούν ή όχι επαφίεται πλέον στις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες. Με το νέο νομοσχέδιο, εξάλλου, προβλέπεται η θεσμοθέτηση περιφερειακών γραφείων με επιθεωρητές περιβάλλοντος ώστε να αποκεντρωθεί το έργο των ελέγχων. Σήμερα οι επιθεωρητές έχουν στελεχωμένα δύο γραφεία που καλύπτουν τη βόρεια και τη νότια χώρα αντίστοιχα. Με τη νέα ρύθμιση αναμένεται να δημιουργηθούν συνολικά επτά γραφεία.
Η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση είναι έτοιμη από τον περασμένο χειμώνα, ωστόσο ουδέποτε έλαβε «πράσινο φως» από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου. Ο νέος υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ρύθμιση και έδωσε εντολή να προχωρήσει η τελική επεξεργασία ώστε μέσα στις επόμενες εβδομάδες να προωθηθεί προς ανοιχτή δημόσια διαβούλευση.
http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου