Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Πτυχίο στα τρία χρόνια προβλέπει ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα ΑΕΙ

Τη δυνατότητα απόκτησης πτυχίου στα τρία χρόνια με τη συγκέντρωση συγκεκριμένου αριθμού μορίων δίνει, μεταξύ άλλων, ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, οι βασικές αρχές του οποίου παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνεδρίαση του ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ από την Άννα Διαμαντοπούλου. Τη διαφωνία τους εξέφρασαν, όμως, κάποιοι από τους βουλευτές.

Η υπουργός Παιδείας, αναφερόμενη στις διατάξεις του Νόμου Πλαισίου, ο οποίος θα παρουσιαστεί την Πέμπτη σε άτυπο υπουργικό συμβούλιο και το Σαββατοκύριακο στην Σύνοδο πρυτάνεων στον Βόλο, τόνισε ότι έχει ήδη εξασφαλίσει την αποδοχή τους από μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Όσον αφορά το θέμα του ασύλου, η υπουργός ανέφερε ότι οι νέες διατάξεις σχετικά «θα είναι πιο προσγειωμένες στις ακαδημαϊκές ελευθερίες» και θα δίνουν τη δυνατότητα στις διοικήσεις των πανεπιστημίων να κρίνουν οι ίδιες για την καλύτερη διαφύλαξη της διακίνησης των ιδεών. Συγκεκριμένα, η απουσία σχετικής με το άσυλο διάταξης θα οδηγήσει στην απάλειψη της νομικής του υπόστασης.

Τι προβλέπει ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια

-Δυνατότητα απόκτησης πτυχίου στα τρία χρόνια με τη συγκέντρωση 180 πιστωτικών μονάδων.
-Κατάργηση των λογαριασμών για έρευνα στα ΑΕΙ και δημιουργία νέου κοινού υπερολογαριασμού, ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Τα οικονομικά των πανεπιστημίων θα διαχειρίζεται αυτόνομα η διοίκηση του.
-Η κρατική χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια θα δίδεται μέσω ανεξάρτητης αρχής, ενώ προβλέπεται ειδικό μπόνους 15-20% επιπλέον στην ετήσια χρηματοδότηση για τους πρώτους της αξιολόγησης.
-Θεσπίζονται χορηγίες και έδρες ιδιωτών, έτσι ώστε τα ΑΕΙ να μπορούν να προσελκύουν χρήματα εκτός κρατικής χρηματοδότησης.
-Τα πανεπιστήμια θα έχουν τη δυνατότητα να υπογράφουν συμφωνίες με γνωστούς καθηγητές του εξωτερικού για να διδάξουν στα προγράμματά τους.
-Όσον αφορά τα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ, αυτά θα αποτελούνται από 15 μέλη: οκτώ εκλεγμένα από τα μέλη πανεπιστημίου και επτά επιλεγμένα από τους οκτώ πρώτους εκλεγμένους (πανεπιστημιακοί, προσωπικότητες ή τεχνοκράτες μη πανεπιστημιακοί).
-Στο εξής οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων δεν θα εκλέγονται αλλά θα διορίζονται από το ΔΣ μετά από διεθνή διαγωνισμό. Ολοι οι νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ θα πάψουν σύντομα να είναι πρυτάνεις, αλλά θα μπορούν να κριθούν εκ νέου στον διεθνή διαγωνισμό.
-Η Σύγκλητος των πανεπιστημίων αν και παραμένει κεντρικό όργανο λειτουργίας τους, θα περιορίζεται σε 15 έως 30 μέλη, ανάλογα με το μέγεθος του κάθε πανεπιστημίου.
-Κατάργηση της βαθμίδας του λέκτορα, καθώς οι διδάσκοντες θα προσλαμβάνονται στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή και θα μονιμοποιούνται στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή.
-Όσον αφορά τις προαγωγές διδασκόντων, τα αρμόδια συμβούλια θα έχουν από 5 έως 7 μέλη, όλα στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο με τον κρινόμενο. Τέσσερεις από αυτούς θα είναι έλληνες πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα, αλλά από άλλο πανεπιστήμιο πλην του κρινόμενου και τρεις ξένοι πανεπιστημιακοί με συμμετοχή μέσω «τηλεδιασκέψεων».
-Οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές θα κρίνονται ανά 5 χρόνια. Εάν ένας καθηγητής αποτύχει στην κρίση του ο μισθός του θα μειώνεται στο 65% και θα έχει το δικαίωμα να κριθεί ξανά μετά από 3 χρόνια. Εάν αποτύχει ξανά, θα χάσει την καθηγητική του θέση και θα μετατάσσεται σε άλλη θέση στον δημόσιο τομέα.

Οι επιφυλάξεις βουλευτών της ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ

Τις επιφυλάξεις τους, όμως, εξέφρασαν βουλευτές της ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής και καθηγητής Κ. Καρτάλης δήλωσε ότι διαφωνεί με την άμεση συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ μέσα σε 12 μήνες από την ψήφιση του και ζήτησε μεταβατική περίοδο πριν από την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, η οποία προβλέπει διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ σε περίπτωση καθυστέρησης.

Ο ίδιος, ακόμη, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη θέσπιση τριετούς προπτυχιακού κύκλου και για τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών από το νέο Συμβούλιο Διοίκησης των ΑΕΙ.

Το θέμα της υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ έθιξε η βουλευτής Εύα Καϊλή, κάνοντας ακόμη λόγο για αντισυνταγματικές διατάξεις οι οποίες και θίγουν τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα των πανεπιστημίων. Δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας των διατάξεων, απάντησε η υπουργός, αναφέροντας ότι έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συσκέψεις με συνταγματολόγους.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου