Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Το μεγαλύτερο συνέδριο της Ευρώπης για το περιβάλλον

Η «Πράσινη εβδομάδα 2011», που αρχίζει σήμερα, καλεί τους πολίτες «να χρησιμοποιούν λιγότερους πόρους και να ζουν καλύτερα». Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου συνεδρίου, περισσότεροι από 3500 σύνεδροι θα αναζητήσουν τρόπους αειφορικότερης χρήσης των πόρων του πλανήτη μας.
Στην «Πράσινη εβδομάδα» συμμετέχουν φέτος εκπρόσωποι από ευρύ φάσμα χώρων, στους οποίους περιλαμβάνονται τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία, μη κυβερνητικές οργανώσεις, δημόσιες αρχές, η επιστημονική και η ακαδημαϊκή κοινότητα και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Έχουν προγραμματιστεί περίπου 30 εκδηλώσεις εκτός Βρυξελλών, μεταξύ άλλων στη Σλοβενία (25-27 Μαΐου και 2 Ιουνίου) και στην Πολωνία (11 Ιουνίου). Ολόκληρο το συνέδριο θα μεταδοθεί μέσω του Διαδικτύου (webstream).
Ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος, Janez Potočnik, δήλωσε τα εξής: «Η αποδοτική χρήση των πόρων δεν είναι συνώνυμη με περιορισμούς και ανεπάρκεια – πρόκειται για ένα τεράστιο φάσμα ευκαιριών οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης με λιγότερα απόβλητα, καθαρότερο περιβάλλον και καλύτερες, πιο αειφορικές επιλογές για τους καταναλωτές. Tο αντικείμενο της φετινής «Πράσινης εβδομάδας» καταδεικνύει σαφώς την εμβέλεια της περιβαλλοντικής πολιτικής – είναι πράγματι θεμελιώδους σημασίας για τις επιλογές μας όσον αφορά τον τρόπο ζωής μας.»

Το φετινό θέμα στηρίζει την εμβληματική πρωτοβουλία για την αποδοτική χρήση των πόρων, η οποία εντάσσεται στη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και ενθαρρύνει τη στροφή προς μια αποδοτική ως προς τους πόρους οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη.

Με συνεισφορές από όλες τις υπηρεσίες της Επιτροπής, το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι πλουσιότερο από κάθε άλλη φορά. Παράλληλα με τις συζητήσεις που θα καλύψουν κλασικά περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως οι διαθέσιμοι πόροι, η ανακύκλωση, η βιοποικιλότητα και το έδαφος, θα εξεταστούν και άλλα θέματα, μεταξύ των οποίων η μετάβαση σε μια οικονομία που χρησιμοποιεί αποδοτικά τους πόρους, τα οικολογικότερα χημικά προϊόντα, οι πράσινες δεξιότητες, θέσεις εργασίας και καινοτομίες, η χρηματοδότηση της οικολογικής καινοτομίας, τα απορρίμματα τροφίμων, τα απόβλητα ως πόρος, η αποδοτική χρήση του νερού, οι κατασκευές, καθώς και επιχειρηματικές ιδέες για την «κυκλική οικονομία».

38 συνεδρίες, συναντήσεις πρακτικής εργασίας και ειδικές εκδηλώσεις

Μια έκθεση που φιλοξενεί πάνω από 50 περίπτερα, παρέχει στις οργανώσεις και στις εταιρείες τη δυνατότητα να προβάλουν βέλτιστες πρακτικές αποδοτικής χρήσης των πόρων. Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται η προβολή των ταινιών The Lightbulb Conspiracy, Amazon Alive, The Story of Stuff και Il Suolo Minacciato, καθώς και η υπαίθρια έκθεση της Rosanna Maiolino «Measure for measure, daily food – daily garbage» (Με το ίδιο μέτρο, καθημερινή τροφή – καθημερινά σκουπίδια).

Θα απονεμηθούν τα βραβεία LIFE Nature Project Awards, με τα οποία θα τιμηθούν τα έργα του προγράμματος LIFE Nature που κατέληξαν στα θετικότερα για το περιβάλλον αποτελέσματα. Οι νικητές προέρχονται, μεταξύ άλλων, από τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Η πρώτη διεθνής πτήση ηλιακού αεροσκάφους

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις θα είναι η επίσκεψη στο αεροσκάφος Solar Impulse, στο αεροδρόμιο Zaventem των Βρυξελλών. Το Solar Impulse είναι το πρώτο αεροσκάφος που σχεδιάστηκε για να εκτελεί ημερήσιες και νυκτερινές πτήσεις, χωρίς να χρειάζεται καύσιμο και χωρίς να προκαλεί εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, και αναδεικνύει το δυναμικό των νέων τεχνολογιών όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η επίδειξή του στη πρωτεύουσα της Ευρώπης θα διαρκέσει από τις 23 μέχρι τις 29 Μαΐου 2011.

Μεταξύ των βασικών ομιλητών συγκαταλέγονται οι εξής:

· Janez Potočnik, Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για το περιβάλλον

· Connie Hedegaard, Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για τη δράση για το κλίμα

· Dacian Cioloş, Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη

· John Dalli, Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την πολιτική σε θέματα υγείας και καταναλωτών

· Μαρία Δαμανάκη, Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για τη θαλάσσια πολιτική και την αλιεία

· Algirdas Šemeta, Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη φορολογία, την τελωνειακή ένωση, τον έλεγχο και την καταπολέμηση της απάτης

· Achim Steiner, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP)

· Valentin Thurn, Διευθυντής της Thurnfilm

· Ernst von Weizsäcker, Διεθνής Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Διαχείριση των Πόρων

· Paul Holthus, εκτελεστικός Διευθυντής του Παγκοσμίου Συμβουλίου για τους Ωκεανούς

· Denis Knoops, Α΄ Αντιπρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της βελγικής εταιρείας Delhaize, αντιπρόσωπος της εταιρείας στην ERRT (European Retail Round Table/Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα Λιανικού Εμπορίου)

· Richard Swannell, Διευθυντής Σχεδιασμού και Ελάχιστης Χρήσης Πόρων στο WRAP (Waste & Resources Action Programme/Πρόγραμμα δράσης για τα απόβλητα και τους πόρους)

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου