Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Εκατοντάδες εκατομμύρια χάνει το Δημόσιο από τις Πολεοδομίες

Τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο αναζητά μεθόδους για να αποφύγει το χρεοστάσιο, οι πολεοδομίες παραμένουν μία από τις μεγαλύτερες εστίες διαφθοράς, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει έσοδα εκατομμυρίων ευρώ. Το χειρότερο όλων είναι ότι με το νομοσχέδιο «Καλλικράτης» -σύμφωνα με το οποίο έως το τέλος του έτους οι αρμοδιότητες των πολεοδομιών μεταφέρονται στους Δήμους- η διακίνηση μαύρου χρήματος εκτιμάται ότι θα εκτοξευτεί.

«Πριν το νομοσχέδιο Καλλικράτης την αρμοδιότητα των πολεοδομιών είχαν οι Νομαρχίες και όσοι Δήμοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις μπορούσαν να δημιουργήσουν πολεοδομικό γραφείο. Πλέον μέχρι τις 31/12/2011 η αρμοδιότητα των πολεοδομιών μεταφέρεται στους Δήμους, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι πελατειακές σχέσεις και η διαφθορά θα γιγαντωθούν» επισημαίνει στο Capital.gr ο πρόεδρος του συλλόγου πολιτικών μηχανικών Ελλάδας Νίκος Ζυγούρης.

Η αναδιάρθρωση των πολεοδομικών γραφείων υπήρξε μία από τις βασικότερες εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, όμως αποτελεί μέχρι σήμερα κενό γράμμα.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αυτοδιοίκησης στο Capital.gr, η υποστελέχωση των πολεοδομικών γραφείων, η τοποθέτηση των υπαλλήλων τους από τους Δημάρχους, η ανυπαρξία κτηματολογίου και το πολυδαίδαλο νομοθετικό πλαίσιο διαιωνίζουν το αδιέξοδο που επικρατεί σήμερα στις πολεοδομίες της χώρας.

«Σε πολυάριθμους Δήμους ανά τη χώρα, για να θεωρηθεί έγκυρη μία οικοδομική άδεια απαιτείται να υπογράψει ο Δήμαρχος, ο οποίος συνήθως ζητάει υψηλά οικονομικά ανταλλάγματα. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση Δήμου στην Αττική που ζήτησε από τον ενδιαφερόμενο περισσότερες από 60 χιλιάδες ευρώ για να «επικυρωθεί» η οικοδομική άδεια» αναφέρει στο Capital.gr παράγοντας της αγοράς.

Μάλιστα σε μία από τις μεγαλύτερες πολεοδομίες της Αττικής η ζημιά που έχει προκληθεί για το Δημόσιο από τη «διεκπεραίωση» ορισμένων μόνο υποθέσεων έχει εκτιμηθεί στα 60 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με αρμόδιο υπηρεσιακό στέλεχος.

«Λύση στο πρόβλημα θα δοθεί μόνο εάν η αρμοδιότητα για τις πολεοδομίες περάσει από τους Δήμους στις 13 περιφέρειες. Έτσι, θα πάψει η νοοτροπία πολλών δημάρχων που συνοψίζεται στο απόφθεγμα «όταν έχεις πολεοδομία και δημοτική αστυνομία κάνεις ό,τι θέλεις» εξηγεί ο κ. Ζυγούρης.

Η μη εύρυθμη λειτουργία των πολεοδομικών γραφείων βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο συζήτησης στη Βουλή με αφορμή σχετική επερώτηση, όπου ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για τη μη εύρυθμη λειτουργία των πολεοδομιών».


Πηγή:www.capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου