Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Τέλος στην πλαστική σακούλα θέλει να δώσει η Κομισιόν

Mέτρα κατά της πλαστικής σακούλας επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή επιτροπή, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να επιβληθούν φόροι ή ακόμα και να απαγορευτούν αρκετές από τις χρήσεις της. Παράλληλα, ανοίγει δημόσιο διάλογο, ζητώντας την άποψη της κοινής γνώμης για το πώς θα μειωθεί η χρήση τους και με ποιο τρόπο θα καταπολεμηθεί η ρύπανση.

Κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο 500 πλαστικές σακούλες, από κάθε πολίτη των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Οι περισσότερες χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά. Το 2008, παράχθηκαν συνολικά 3,4 εκ. τόνοι από πλαστικές σακούλες στην Ευρώπη, βάρος που αντιστοιχεί σε περίπου 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

«Πριν από πενήντα χρόνια, η πλαστική σακούλα μιας χρήσης ήταν κάτι σχεδόν ανήκουστο. Τώρα τις χρησιμοποιούμε για λίγα λεπτά αλλά μολύνουν το περιβάλλον μας για δεκαετίες», σημείωσε ο επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον, Janez Potocnik.

Σε αρκετές χώρες της ΕΕ, έχουν ήδη επιβληθεί απαγορεύσεις για τις πλαστικές σακούλες, και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν συναφθεί συμφωνίες με εμπόρους για τη σταδιακή κατάργησή τους. Πλέον, τα περισσότερα ευρωπαϊκά σουπερμάρκετ χρεώνουν τους καταναλωτές για τη χρήση τους.

Η Επιτροπή απηύθυνε κάλεσμα σε όσους ενδιαφέρονται, να προτείνουν λύσεις πάνω στη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας, καθώς και γύρω από τη βιοδιασπασιμότητα των συσκευασιών, για την οποία θα υπάρξει αναθεώρηση της σχετικής οδηγίας της ΕΕ.

«Το να διαφημίζεις ένα συσκευασμένο προϊόν ως βιοδιασπώμενο, όταν στην πραγματικότητα δεν επρόκειτο να διασπαστεί υπό κανονικές συνθήκες μπορεί να θεωρηθεί παραπλανητικό και να συμβάλλει αρνητικά στην εξάπλωση των απορριμμάτων», υπογράμμισε ο Επίτροπος.΄

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου