Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

«Λουκέτα» στα περίπτερα και τσιγάρα «χύμα»

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα, περιόρισε δραματικά το ποσοστό κέρδους των περιπτερούχων, με αποτέλεσμα – σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος – το 2010 να κλείσουν 1.500 από τα περίπου 18.000 περίπτερα.

Ενδεικτικό της κρίσης είναι οι δεκάδες αγγελίες πώλησης περιπτέρων, με τα ζητούμενα ποσά να κυμαίνονται από 8.000 ευρώ και να φθάνουν έως και τις 60.000 ευρώ, αναλόγως της τοποθεσίας, αν και σε πολλές περιπτώσεις ο όρος «τιμή συζητήσιμη» φανερώνει τη διάθεση διαπραγμάτευσης.

«Δυστυχώς οι φόροι έδωσαν τη χαριστική βολή στο περίπτερο σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που κρατούν τεφτέρι και άλλοι που πια το έχουν κόψει, γιατί δεν «βγαίνουν» ή ''φεσώθηκαν'' και άλλοι που για τον ίδιο λόγο αναγκάστηκαν να πωλούν τσιγάρα χύμα παρ' όλο που δεν επιτρέπεται», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτερούχων-Αναπηρικών Κυλικείων, Θοδωρής Μάλλιος.

Σύμφωνα με περιπτερούχους, το τελευταίο διάστημα, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός αυτών που ζητούν τσιγάρα «χύμα», είτε για λόγους οικονομίας (κυρίως) είτε επειδή προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα... σταδιακά.

«Ζητάμε να μη φορολογούνται τα έσοδα των περιπτέρων και παράλληλα αύξηση του ποσοστού κέρδους στα τσιγάρα από 4% σε 8%» λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Eθνικής Γενικής Συνομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, Χαράλαμπος Λυμπερόπουλος.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου