Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Η επανάληψη, ως φάρσα

Σαν σήμερα, 27 Απριλίου 1805: Η μάχη της Ντέρνα, στη σημερινή Λιβύη, μεταξύ Αμερικανών πεζοναυτών - υπό τον Γουίλιαμ Ίτον και πειρατών - υπό τον Γιουσούφ Καραμανλή(!), που λυμαίνονταν τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Υπήρξε η πρώτη χερσαία επιχείρηση των ΗΠΑ σε ξένο έδαφος. (Α' Βερβερικός Πόλεμος)
Σήμερα, 27 Απριλίου 2011: Στις επιχειρήσεις βομβαρδισμού στη Λιβύη θα συμμετάσχει η Ιταλία, ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση. Την αλλαγή στάσης ανακοίνωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση.

Σαν σήμερα, 27 Απριλίου 1840: Μπαίνει ο θεμέλιος λίθος στο παλάτι του Γουεστμίνστερ του Λονδίνου, που σήμερα «φιλοξενεί» τη βρετανική Βουλή.
Σήμερα, 27 Απριλίου 2011: Με αφορμή τον γάμο του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Μίντλετον, οι Βρετανοί πολίτες πρόκειται να δαπανήσουν, συνολικά, το αστρονομικό ποσό των 1,9 δισ. ευρώ! Υπολογίζεται, συγκεκριμένα, ότι ο κάθε πολίτης θα δαπανήσει 66 ευρώ σε ενθύμια και 131 ευρώ σε φαγητά και ποτά για τις συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί, είτε από δημόσιους φορείς, είτε από ένθερμους οπαδούς της μοναρχίας για την παρακολούθηση της τελετής και των εορτασμών που θα ακολουθήσουν.

Σαν σήμερα, 27 Απριλίου 1941: Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα. Στις 08.00, εκείνο το πρωί, τα δυο πρώτα τεθωρακισμένα αυτοκίνητα των γερμανικών δυνάμεων μπήκαν στην Αθήνα μέσω της Λεωφόρου Κηφισίας. Οι πρώτες γερμανικές μεραρχίες που έφθασαν στην πρωτεύουσα ύψωσαν τη γερμανική σημαία στους βράχους της Ακρόπολης αφού είχαν προηγηθεί συνομιλίες με ελληνική επιτροπή στο καφενείο «Παρθενών», στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας, απέναντι από την έπαυλη Θων. Η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτόνησε με δηλητήριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς.
Σήμερα, 27 Απριλίου 2011: Για «Φαύλο κύκλο» της ελληνικής οικονομίας και για αδιέξοδη κατάσταση, κάνει λόγο η γερμανική έκδοση των Financial Times.

Σαν σήμερα, 27 Απριλίου 1972: Η Ιαπωνία παραλύει από την απεργία 1,6 εκατομμυρίων εργαζομένων.
Σήμερα, 27 Απριλίου 2011: Στην Ιαπωνία εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη, σχεδόν, 12.000 ανθρώπων.

Σαν σήμερα, 27 Απριλίου 1997: Στην Υεμένη διεξάγονται οι πρώτες, μετά τον εμφύλιο πόλεμο, βουλευτικές εκλογές.
Σήμερα, 27 Απριλίου 2011: Σύντομα ελπίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Υεμένης πως θα υπογραφεί η συμφωνία για την απόσυρση του προέδρου της χώρας, στην οποία διαμεσολάβησαν τα γειτονικά κράτη του Αραβικού Κόλπου.

Σαν σήμερα, 27 Απριλίου 1994: Σε λειτουργία τίθεται ο «Μετροπόντικας», το μηχάνημα που θα ανοίξει τη σήραγγα της γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας.
Σήμερα, 27 Απριλίου 2011: Το Μετρό είναι από τα λίγα πράγματα που λειτουργούν ακόμα στη χώρα.

Η Ιστορία, φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται. Κάποιες φορές κάνοντας φάρσα, σε ένα αστείο που κανένας δεν γελά.
http://www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου