Τρίτη 26 Απριλίου 2011

«Διάβρωση της βιοποικιλότητας»: Εάν δεν γίνει τίποτε, σε 10 ή 20 χρόνια θα αναρωτιόμαστε τι θα τρώμε!!!

Η ταχεία εξαφάνιση της ζωής των φυτών και των ζώων είναι μια σοβαρή απειλή για την ανθρωπότητα κατά τις προσεχείς δεκαετίες, δήλωσε ο Καναδός αστροφυσικός του AFP, Hubert Reeves, παραπέμποντας στο "Διεθνές Έτος της Βιοποικιλότητας" που διακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ. «Είναι μια απειλή για τις επόμενες δεκαετίες" συνέχισε ο 77χρονος Ριβς από την καναδική επαρχία του Κεμπέκ. "Η αποστείρωση της γης συνεχίζεται με μεγάλη ταχύτητα λόγω των φυτοφαρμάκων και οι υπερβολική χρήση τους εξαλείφει τα έντομα, τα σκουλήκια και τις μέλισσες, το ίδιο όμως συμβαίνει και στους ωκεανούς», δήλωσε ο καναδός επιστήμονας Reeves ένας από τους πρωτοπόρους της προστασίας του περιβάλλοντος. Εάν δεν γίνει τίποτε σε «δέκα, είκοσι ή τριάντα χρόνια, το πολύ, θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι θα τρώμε» συνέχισε.Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (UICN), φορέας αναφοράς για τη βιοποικιλότητα, τα μισά από όλα τα είδη θηλαστικών μειώνονται και απειλούνται. Έχω παιδιά και τα εγγόνια και εγώ ανησυχώ για αυτούς. Σε τι κόσμο θα ζουν; Κανείς δεν μπορεί να πει πώς θα είναι ο πλανήτης σε 30 χρόνια, αλλά μπορεί να είναι πραγματικά για λύπηση. Τα πάντα εξαρτώνται από τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν τώρα», δήλωσε ο Reeves, ο οποίος είπε ότι "ανησυχεί πολύ" για το μέλλον. Μέχρι στιγμής στην καταπολέμηση της διάβρωσης της βιοποικιλότητας έχει περισσότερα λόγια από τη δράση, είπε ο Reeves κάνοντας απολογισμό των στόχων της Διάσκεψης για τη Γη που πραγματοποιήθηκε το 2002 στο Γιοχάνεσμπουργκ. Την εποχή εκείνη, οι χώρες δεσμεύτηκαν να "επιβραδύνουν σημαντικά" τη διάβρωση της βιοποικιλότητας έως το 2010.
«Τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν ότι τίποτα δεν επιβράδυνε την κατάσταση η οποία συνεχίζει να επιδεινώνεται όλο και πιο γρήγορα", δήλωσε ο Reeves, που τον περασμένο Δεκέμβριο ζήτησε την κινητοποίηση με ένα βιβλίο με τίτλο «Η ανθρωπότητα και Βιοποικιλότητα - Μανιφέστο για μια νέα εταιρική σχέση». "Είμαστε στην ίδια βάρκα που είναι έτοιμη να βυθιστεί: πρέπει να ανταποκριθούμε σε παγκόσμιο επίπεδο για το μέλλον όλης της ανθρωπότητας», είπε ο επιστήμονας στην έναρξη της "παγκόσμιας ευαισθητοποίησης" για την κρίση. Για τον Reeves, η Σύνοδος Κορυφής της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή ήταν "ένα σημαντικό βήμα, όπως ήταν κάποτε τη διάσκεψη του Ρίο (Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ το 1992) ούτως ώστε η ανθρωπότητα να γνωρίζει τους κινδύνους που παραμονεύουν.
«Οι επιστήμονες έχουν θορυβηθεί ιδιαίτερα από τη διάβρωση της βιοποικιλότητας και πρέπει να υπογραμμίσουμε το επείγον της κατάστασης, και να τη διαδώσουμε τη λέξη" είπε ο Reeves. Υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού; «Ο έλεγχος των γεννήσεων είναι λίγο εκτός πραγματικότητας αλλά θα μειώσει σημαντικά το ενεργειακό κόστος μας», δήλωσε ο Reeves, ο οποίος προτείνει επίσης τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος, του οποίου η παραγωγή είναι πιο δαπανηρή σε ενέργεια από τα φυτά.
Επιμέλεια-μετάφραση: Δημήτρης Καρέλης
Οθρυς-Net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου