Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Κι όμως μειώθηκαν οι καπνιστές

Σημαντική μείωση του αριθμού των καπνιστών παρατηρείται την τελευταία πενταετία. Η συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα στην υγεία και η εφαρμογή αντικαπνιστικής πολιτικής, φαίνεται να έχουν φέρει ήδη κάποια θετικά αποτελέσματα.

Στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Ι. Κυριόπουλος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, δείχνουν ότι το ποσοστό των καπνιστών έπεσε το 2011 στο 35,8% από 45,5% που ήταν το 2006.
Επίσης, η ημερήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι πλέον 19 τσιγάρα από 24 που ήταν προ πενταετίας.
Πτωτική πορεία καταγράφεται και στη χρήση αλκοολούχων ποτών. Το 2006 το 12,2% των πολιτών έπινε αλκοόλ σε καθημερινή βάση, ενώ σήμερα το 10,1%. Ο κ. Κυριόπουλος παρουσίασε επίσης μελέτη η οποία αφορά τη θνησιμότητα των κατοίκων διαφόρων περιοχών της χώρας.

Η μελέτη δείχνει ότι σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στη Θράκη, στη Δυτική Μακεδονία, στη Χαλκιδική, στην Αχαΐα, στη Βοιωτία και στα Χανιά.

Παράγοντες κινδύνου, για την ανάπτυξη παθήσεων που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο, είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρέατος, η περιορισμένη κατανάλωση φρούτων, το στρες και η απουσία φυσικής δραστηριότητας.

«Σε ότι αφορά την άσκηση, τα τελευταία χρόνια πάμε καλύτερα», είπε ο καθηγητής.
Παράλληλα, η μελέτη αναφέρει ότι το 17,5% των πολιτών δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο για οικονομικούς λόγους, δίχως πάντως να δίνονται περαιτέρω απαντήσεις για τους λόγους που τους αποτρέπουν, αν δηλαδή είναι ο φόβος για το «φακελάκι» ή ακόμα και η θέσπιση εισιτηρίου στο ΕΣΥ – πλην των ασθενών με χρόνια νοσήματα.


Τα μισά Νοσοκομεία δεν λειτουργούν ικανοποιητικά

Τη διαπίστωση ότι ένα στα δύο Νοσοκομεία δεν λειτουργούν ικανοποιητικά έκανε ο κ. Κυριόπουλος, παρουσιάζοντας τους δείκτες του υγειονομικού χάρτη από γεωγραφική και οικονομική διάσταση. Οι οδικές αρτηρίες και τα έργα υποδομής που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει αρκετά στο χώρο της υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται από πολίτες αρκετών περιοχών της χώρας.
«Ο ρυθμός βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας έχει μειωθεί. Το σύστημα έχει λαχανιάσει», είπε ο κ. Κυριόπουλος. Οπως είπε, υπάρχουν καλοί γιατροί και σύγχρονος εξοπλισμός, ωστόσο τα μισά νοσοκομεία δεν λειτουργούν ικανοποιητικά. «Αυτά που λειτουργούν καλά είναι τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία με πρώτο αυτό των Ιωαννίνων», πρόσθεσε.
«Το ΕΣΥ θα πρέπει να επανιδρυθεί στις πραγματικές του ανάγκες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την 1η Απριλίου ξεκινά ο κοινωνικός διάλογος για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομειακών μονάδων και την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις. «Δεν μπορείς να προχωρήσεις σε συγχωνεύσεις Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων αν δεν γνωρίζεις τις δομές, τι προσφέρουν και τις ανάγκες των πολιτών», σημείωσε.
Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Α. Δημόπουλος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του υγειονομικού χάρτη ο οποίος προσφέρει «στοιχειώδες μάνατζμεντ για να παρακολουθούμε τη δουλειά και μέλλον».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου