Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Καπνός τα αντικαπνιστικά µέτρα

Στάχτη έχουν γίνει τα αντικαπνιστικά µέτρα: εφτά µήνες µετά την ολική απαγόρευση του καπνίσµατος, οικαταγγελίες για αναµµένα τσιγάρα έχουν ξεπεράσει τις 20.200, µε την ηγεσία του υπουργείουΥγείας να επικαλείται την απουσία επαρκούς ελεγκτικού µηχανισµού.
Οπως είναι γνωστό, ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος είχε εξαγγείλειστα µέσα Ιανουαρίου πως στις «δυνάµεις» που επιβάλλουνπρόστιµα θα συµπεριλαµβάνονταν και οι περίπου 800 επιθεωρητές εργασίας, οι οποίοικάθε χρόνο διεξάγουν ελέγχους σε 50.000 επιχειρήσεις.

Οπως ωστόσο αναφέρουν στα «ΝΕΑ» πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι επιθεωρητές προβάλλουν έντονες αντιστάσεις. Ο λόγος είναι πως, αν και αρχικά υπήρξε δέσµευση για οικονοµικό κίνητρο ανάλογο της αποδοτικότητάς τους, τελικά η πρόβλεψη αυτή δεν προστέθηκε σε σχετικό νόµο που βρίσκεται σε στάδιο διαβούλευσης.

Σε ό,τι αφορά τη ∆ηµοτική Αστυνοµία, το κλίµα ανοχής είχε διαφανεί από τις αρχές της εφαρµογής των αντικαπνιστικώνµέτρων, µε τους δηµάρχους να αποφεύγουν να έρθουνσε σύγκρουση µε τους πολίτες της εκλογικήςπεριφέρειάς τους.

Την απροθυµία τωνελεγκτικών µηχανισµών παραδέχτηκε µε δηλώσειςτου (στο Ράδιο 9) ο κ. Λοβέρδος. Σύµφωνα µε πηγές του υπουργείου, µελετάται να δίδεται πριµστους δηµοτικούς αστυνοµικούς που κόβουν τις περισσότερες κλήσεις.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην πρόταση, που απορρίφθηκε ωστόσο από τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, για άρσητης καπνιστικής απαγόρευσης µετά τις9 ή 10 το βράδυ, αποδεχόµενος πως η χώρα πάσχει από έλλειψη ελεγκτικών µηχανισµών.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Υγείας αποκαλύπτουν πως οαντικαπνιστικός νόµος δεν έχει σβήσει τα τσιγάρα: σε διάστηµα µίας εβδοµάδας πραγµατοποιήθηκαν στη χώρα µόλις 2.189

έλεγχοι, διαπιστώθηκαν 148 παραβάσεις και επιβλήθηκαν ακόµη λιγότερα πρόστιµα (128).

∆ηλαδή, σε κάθε 100ελέγχους αντιστοιχούν µόλις πέντε πρόστιµα, την ώρα που είναι «κοινό µυστικό» πως οι καπνιστές ανάβουν τσιγάρο χωρίς περιορισµούς.

«Πρόκειται για ένα µέτροπου χρειάζεται και τη συναίνεση της κοινωνίας. Τα πρόστιµα δεν επαρκούν, χρειάζεται χρόνος ώστε οι πολίτες να αποκτήσουν αντικαπνιστική συνείδηση. Γι’ αυτό άλλωστε και συνεχίζουµε τιςκαµπάνιες σε σχολεία, αθλητικά σωµατεία, µαιευτήρια– στον ευαίσθητο δηλαδή πληθυσµό», υπογραµµίζει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραµµατέας ∆ηµόσιας Υγείας Αντώνης ∆ηµόπουλος.

ΆΠΕΊΛΗ ΛΟΥΚΕΤΟΥ. Σύµφωνα µε πληροφορίες, τις τελευταίες δέκα ηµέρες 20 «ράµπο» και ισάριθµοι επιθεωρητές ∆ηµόσιας Υγείας σάρωσαν κεντρικές περιοχές της Αθήνας,όπως είναι για παράδειγµα το Κολωνάκι, το Γκάζι και τα Εξάρχεια, επιβάλλοντας πρόστιµα.

Μάλιστα, 15 καταστήµατα απειλούνται µε λουκέτο, καθώς είναι η τρίτη φορά που οι ιδιοκτήτες τους συλλαµβάνονται να κλείνουν το µάτι στους θεριακλήδες – τακλιµακωτά πρόστιµα προβλέπουν ακόµη και το οριστικό κλείσιµο καταστηµάτων για τους κατά συρροή παραβάτες. 20.230

καταγγελίες έχουν γίνει συνολικά από τον Σεπτέµβριο έως και σήµερα. άπό αυτές:

17.435

αφορούν καταστήµατα υγειονοµικού ενδιαφέροντος (π.χ. εστιατόρια και µπαρ)

2.189

έλεγχοι σε όλη τη χώρα έγιναν µέσα σε µία εβδοµάδα (12-19 Μαρτίου)

148
µόνο οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν 128
µόνο τα πρόστιµα (ύψους 78.850 ευρώ) που επιβλήθηκαν 45,5%
των ελλήνων κάπνιζαν εντατικά (24 τσιγάρα ηµερησίως κατά µέσον όρο) το 2006 35,8%
των ελλήνων καπνίζουν εντατικά (19 τσιγάρα ηµερησίως κατά µέσον όρο) το 2011
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου