Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Πλαστικό: Ένας τεράστιος κίνδυνος για την άγρια ζωή

Σημαντική απειλή για την άγρια ζωή αποτελούν τα συντρίμμια που επιπλέουν στις θάλασσές μας, όπως αποδεικνύουν τα εκατοντάδες πλαστικά θραύσματα που εντοπίστηκαν στο στομάχι θαλάσσιας χελώνας. Και η απειλή αυτή εντείνεται όσο αυξάνεται η εξάρτηση του ανθρώπου από το πλαστικό.

Αυτό που απεικονίζεται στη φωτογραφία δεν είναι έργο αφηρημένης τέχνης, είναι το περιεχόμενο του στομαχιού μίας νεαρής θαλάσσιας χελώνας που βρέθηκε στα ανοικτά των ακτών της Αργεντινής. Περιβαλλοντολόγοι που την εξέτασαν διαπίστωσαν ότι είχε καταπιεί εκατοντάδες κομμάτια πλαστικού, χάνοντας τελικά τη μάχη με τη ρύπανση.

Οι θαλάσσιες χελώνες συχνά τρώνε πλαστικά αντικείμενα, περνώντας τα για μέδουσες ή άλλη τροφή, σύμφωνα με την εφημερίδα Independent. Η κατάποση μη-βιοαποδομήσιμων ρύπων που βρίσκονται στους ωκεανούς μπορεί να προκαλέσει απόφραξη του πεπτικού συστήματός τους και εσωτερικές ρήξεις. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξασθένηση, ακολουθούμενη από το θάνατο.

Οι άνθρωποι παράγουν 260 εκατ. τόνους πλαστικού ετησίως. Πολλά από τα πλαστικά προϊόντα καταλήγουν στη θάλασσα και, επειδή δεν βιοδιασπώνται, διαλύονται σε μικρότερα κομμάτια και παρασύρονται από τα θαλάσσια ρεύματα και συχνά καταναλώνονται από τη θαλάσσια ζωή. Μία χελώνα με γαστρεντερική απόφραξη που βρέθηκε στα ανοικτά της Φλόριντα, απέβαλε κατά τη διάρκεια ενός μήνα 74 ξένα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων τέσσερις τύποι μπαλονιών, διάφορα είδη σκληρού πλαστικού, ένα κομμάτι τάπητα και δύο μπάλες πίσσας 2-4 χιλιοστών.

Σχεδόν όλα τα θαλάσσια είδη - από το πλαγκτόν έως τις φάλαινες - έχουν καταπιεί κομμάτια πλαστικού, οι χελώνες όμως αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. Ακόμα και η κατάποση μικρής ποσότητας πλαστικού μπορεί να τους προκαλέσει απόφραξη του οισοφάγου ή διάτρηση του εντέρου, καθώς τρέφονται αδιακρίτως με πελαγικό υλικό. Πενήντα από τις 92 νεκρές χελώνες που εντοπίστηκαν πρόσφατα στη Βραζιλία είχαν στα στομάχια τους "σημαντικό ποσό ανθρωπογενών ρύπων".

Αυτή τη στιγμή, η μεγαλύτερη θαλάσσια "χωματερή" βρίσκεται στο Βόρειο Ειρηνικό, έχει το μέγεθος της πολιτείας του Τέξας και περιέχει περίπου 3,5 εκατομμύρια αντικείμενα, από παιχνίδια μέχρι οδοντόβουρτσες. Οι περιβαλλοντολόγοι ζητούν από τους επισκέπτες παράκτιων περιοχών να συμβάλλουν στη μείωση της απειλής από το πλαστικό, επιλέγοντας επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες και δοχεία τροφίμων και αποφεύγοντας τα εμφιαλωμένα ποτά.

"Το σύμπτωμα αυτής της αυξανόμενης κρίσης είναι ορατό μέσα στις θαλάσσιες χελώνες, καθώς και στους θαλάσσιους και χερσαίους οικοτόπους τους. Τολμηρές πρωτοβουλίες που αντιμετωπίζουν άμεσα η πηγή της πλαστικής ρύπανσης, επανασχεδιάζουν τις συσκευασίες και επανεξετάζουν την ίδια την ιδέα της «κουλτούρας μιας χρήσης», χρειάζονται επειγόντως", σύμφωνα με μελέτη της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνια.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου