Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Εγκύκλιος: Δεν συγχωνεύονται τα δημοτικά Ιδρύματα - Η σύνθεση - Η θητεία τους

Δεν συγχωνεύονται τα δημοτικά και κοινοτικά ιδρύματα των νέων δήμων όπως προβλέπεται για τα δημοτικά και κοινοτικά ΝΠΔΔ, αναφέρει διευκρινιστική εγκύκλιος του υφυπουργού Εσωτερικών Γ. Ντόλιου προς τους Γ.Γ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Διευκρινίζεται επίσης, η πρώτη θητεία των διοικήσεων των ιδρυμάτων αυτών είναι διετής, ενώ η δεύτερη θητεία λήγει την 31η Αυγούστου 2014. Τέλος, στο Δ.Σ του ιδρύματος πρέπει να συμμετέχει και σύμβουλος της αντίστοιχης δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας εάν αυτή αριθμεί το πολύ 300 κατοίκους.
Ολόκληρη η διευκρινιστική εγκύκλιος για τα ιδρύματα των δήμων έχει ως εξής:
«Ζητήματα λειτουργίας δημοτικών ιδρυμάτων
Στο πλαίσιο των γενικότερων διαρθρωτικών αλλαγών που επήλθαν στο διοικητικό χάρτη της Χώρας με την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης», τα δημοτικά ιδρύματα δε θίγονται ως προς τους βασικούς όρους λειτουργίας τους, καθώς, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 102 του ν. 3852/2010, τα δημοτικά και κοινοτικά ιδρύματα των καποδιστριακών δήμων και κοινοτήτων περιέρχονται ως έχουν στο νέο «καλλικρατικό» δήμο και δεν υπόκεινται σε διαδικασία συγχώνευσης, όπως προβλέπεται για τα δημοτικά και κοινοτικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Ωστόσο, με αφορμή ερωτήματα που περιήλθαν στην Υπηρεσία μας, σας ενημερώνουμε για τα εξής:
Διοικητικό συμβούλιο
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 227 του ν.3463/2006 (ΚΔΚ), μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος που εκλέγονται από το οικείο δημοτικό συμβούλιο, το ένα τουλάχιστον είναι σύμβουλος τοπικού διαμερίσματος στην περίπτωση που η έδρα του ιδρύματος βρίσκεται εντός αυτού.
Επομένως, κατ' αναλογία με τις διατάξεις των παρ.2 και 3 του άρθρου 2 του ν.3852/2010, αναφορικά με τον προσδιορισμό της δημοτικής και τοπικής κοινότητας, θα πρέπει στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος να συμμετέχει σύμβουλος της αντίστοιχης δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας σε περίπτωση που αυτή αριθμεί το πολύ έως τριακόσιους κατοίκους. (παρ.1, άρθρου 8 ν.3852/2010)
Εκτελεστική επιτροπή και θητεία των οργάνων
Αναφορικά με τις αρμοδιότητες της εκτελεστικής επιτροπής των δημοτικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 233 του ν.3463/2006, αυτές ασκούνται κατ' αντιστοιχία με τις αρμοδιότητες της δημαρχιακής επιτροπής.
Επειδή στους νέους «καλλικράτειους» δήμους δεν προβλέπεται η λειτουργία δημαρχιακής επιτροπής, αλλά οι αρμοδιότητες αυτής έχουν περιέλθει στην οικονομική επιτροπή του άρθρου 72 του ν.3852/2010, συνάγεται ότι η εκτελεστική επιτροπή του δημοτικού ιδρύματος θα ασκεί, ως προς τη διοίκηση αυτού, αρμοδιότητες, κατ' αντιστοιχία με αυτές της οικονομικής επιτροπής του «καλλικράτειου» δήμου.
Επιπλέον, σε σχέση με τη θητεία του διοικητικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής των δημοτικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 229 και του άρθρου 232 του ΚΔΚ η εκλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου γίνεται κάθε δύο χρόνια και λήγει σε κάθε περίπτωση με την εγκατάσταση των νέων μελών.
Συνεπώς, για την τρέχουσα δημοτική περίοδο, η πρώτη θητεία είναι διετής, ενώ η δεύτερη θητεία λήγει την 31η Αυγούστου 2014.
Περαιτέρω, για κάποια δημοτικά ιδρύματα για τα οποία η διαδικασία σύστασης ή τροποποίησης δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι 31.12.2010, σας γνωρίζουμε ότι απαιτείται να ληφθεί εκ νέου απόφαση από το οικείο δημοτικό συμβούλιο του «καλλικράτειου» δήμου που να επιβεβαιώνει τη βούληση του νέου δήμου για τη σύσταση ή τροποποίηση της συστατικής πράξης του ιδρύματος.
Παρακαλούμε να κοινοποιήσετε την παρούσα εγκύκλιο στους Δήμους της χωρικής σας αρμοδιότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου