Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Καθολικό όχι για το εργοστάσιο στον Γοργοπόταμο

Άναψε φωτιές χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο η συζήτηση για το θέμα της εγκατάστασης υδροηλεκτρικού σταθμού στον Γοργοπόταμο. Η καθολική αντίδραση από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων και απ’ όλες τις παρατάξεις στάθηκε ορόσημο ευθύς εξαρχής ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην συνεδρίαση ήταν παρών και ο πρώην δήμαρχος Γοργοποτάμου κ. Παναγιώτης Σπαθούλας ο οποίος ενημέρωσε κατ’ αρχήν το Δημοτικό Συμβούλιο

«Αν κληθούμε να επιλέξουμε ανάμεσα στον Γοργοπόταμο με τις χρήσεις που υπάρχουν σήμερα και την τουριστική του αξιοποίηση και ανάμεσα στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, είναι αυτονόητο ότι εμείς θα είμαστε με τον Γοργοπόταμο» υπογράμμισε ο δήμαρχος Λαμιέων κ. Γιώργος Κοτρωνιάς, χειροκροτούμενος από το κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα.
Ο ίδιος ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα θέμα το οποίο έρχεται από το παρελθόν και μάλιστα αιφνιδιαστικά απέκτησε θετική γνωμοδότηση από την ΡΑΕ, για να διευκρινίσει λίγο αργότερα πως «ανεξάρτητα από οτιδήποτε έχει γίνει εμείς έχουμε κάνει προ πολλού τις επιλογές μας, όταν ταυτιστήκαμε με τις επιλογές των κατοίκων της περιοχής από το 2000 ακόμη».

Ο κ. Κοτρωνιάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα επιμέρους ζητήματα που συνθέτουν την συγκεκριμένη επένδυση, οριοθετώντας συγχρόνως την απόλυτη χρήση του Γοργοποτάμου και την ανθρωπογενή προοπτική του. Προηγούμενα, ο πρώην δήμαρχος Γοργοποτάμου Παναγιώτης Σπαθούλας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ιστορικό της συγκεκριμένης υπόθεσης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι οποιεσδήποτε προσπάθειες στο παρελθόν που είχαν γίνει από την Κοινότητα για πιθανή λειτουργία υδροηλεκτρικού εργοστασίου «δεν τις κληρονομήσαμε, αφού είχαν σβήσει εν τη γενέση τους». Αντίθετα, στάθηκε στις θέσεις που είχε εκφράσει ο πρώην Δήμος Γοργοποτάμου για τη χρήση του νερού και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην δικαστική εμπλοκή που υπήρξε στο παρελθόν και οδήγησε στην ακύρωση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με προσφυγή στο ΣτΕ.

Η αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας κα Τζένη Οικονόμου κατέθεσε την αρνητική άποψη του συνδυασμού της για το συγκεκριμένο θέμα, υπενθυμίζοντας συγχρόνως πως «οι υδρευτικές ανάγκες της περιοχής σε κάθε περίπτωση είναι πρώτες στην λίστα των προτεραιοτήτων και στην επόμενη θέση είναι οι αρδευτικές ανάγκες και έπονται οι ενεργειακές».
Η ίδια μάλιστα αναφέρθηκε σε παραδείγματα άλλων περιοχών και άλλων επενδύσεων τα οποία, όπως υπογράμμισε, σε καμιά περίπτωση δεν υιοθετήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές, κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους.
Ξεκαθάρισε ακόμη ότι σε κάθε περίπτωση ο συνδυασμός της είναι αντίθετος σε τέτοιου είδους διαδικασίες και υπογράμμισε με έμφαση πως «ο Δήμος της Λαμίας πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες προς όλες τις κατευθύνσεις έτσι ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα των δημοτών και της περιοχής με συγκεκριμένη τεκμηρίωση έτσι ώστε να αποτραπεί όχι μόνο η τωρινή αλλά και η κάθε μελλοντική προσπάθεια».

Στην ίδια κατεύθυνση, της αρνητικής δηλαδή θέσης απέναντι στο ενδεχόμενο εγκατάστασης υδροηλεκτρικής μονάδας, κινήθηκαν και ο κ. Μπασδέκης και ο κ. Κυριακάκης και ο κ. Κοτσάνος αλλά και ο κ. Στασινός, που επανέλαβε τις θέσεις του συνδυασμού του που είχαν δημοσιοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα.

Ένταση
Εκρηκτικό ήταν το κλίμα που δημιουργήθηκε όταν ο εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Φωτεινός αναφέρθηκε με συγκεκριμένο τρόπο σε δήθεν σκόπιμη σιωπή του Δήμου σε άλλες εγκαταστάσεις, τις οποίες ουδέποτε ανέφερε. Μάλιστα ο κ. Κοτρωνιάς απαντώντας άμεσα στο συγκεκριμένο θέμα υπογράμμισε πως «απέναντι στις επιλογές του Δημοτικού Συμβουλίου δεν υπάρχουν ανώνυμοι και επώνυμοι. Αλλωστε από μία μόνο ανάγνωση των ονομάτων του εταιρικού σχήματος του 2002 για την εταιρεία η οποία διεκδίκησε το συγκεκριμένο έργο θα δούμε ότι υπήρχαν αρκετοί επώνυμοι».

Ο κ. Φωτεινός μίλησε για “εχθρικό κλίμα”, το οποίο όπως υπογράμμισε δεν περίμενε, μιας και δεν είναι – όπως είπε προεκλογική περίοδος ενώ συγχρόνως μίλησε για οφέλη της εθνικής οικονομίας από την παραγωγή ρεύματος στο συγκεκριμένο σημείο. Δεν μπόρεσε να πείσει παρά το γεγονός ότι έκανε λόγο για συμβατές με το περιβάλλον παρεμβάσεις, όπως επίσης για το νερό το οποίο θα συνεχίσει να τρέχει στο ποτάμι και ότι το εργοστάσιο θα χρησιμοποιήσει μόνο ένα μικρό μέρος.
Μάλιστα, δεν απέφυγε και κάποιες φραστικές κορώνες ιδιαίτερα με αναφορές σε «πολιτικούς εγωισμούς» και «προσωπικά καπρίτσια».

Οι προτάσεις
Επέμενε μέχρι το τέλος στην πρότασή του ο συνδυασμός του κ. Κώστα Μπασδέκη για να περιληφθεί σε ψήφισμα και η θέση του συνδυασμού του κατά της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τους υπόλοιπους συνδυασμούς, με αποτέλεσμα κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας οι υπόλοιποι συνδυασμοί πλην του κ. Μπασδέκη να προκρίνουν την συγκεκριμένη πρόταση του κ. Κοτρωνιά, η οποία εμπλουτίστηκε και με τις θέσεις των άλλων συνδυασμών.
Σύμφωνα με την πρόταση αυτή η νομική υπηρεσία θα διερευνήσει το ενδεχόμενο πιθανής προσφυγής κατά της απόφασης της ΡΑΕ, παράλληλα θα εκδοθεί ψήφισμα όπου θα εκφράζει την αντίθεσή της ενώ συγχρόνως διευκρινίστηκε σε όλους τους τόνους πως κάθε περίπτωση θα εξετάζεται μεμονωμένα, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις από την πλευρά του επενδυτή απέναντι στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Συγχρόνως αναδείχθηκε και η παλιά πρόταση για να χαρακτηριστεί ο Γοργοπόταμος ως μνημείο της φύσης από την Unesco, που όπως είπε ο πρώην δήμαρχος Γοργοποτάμου «την έχουμε φτάσει μέχρι κάποιο σημείο, βαδίζοντας στα τυφλά».
Αποφασίστηκε χθες το βράδυ από το Δημοτικό Συμβούλιο να ολοκληρωθεί ο φάκελος έτσι ώστε να υποβληθεί και να κινηθούν οι διαδικασίες για να εγκριθεί και να ενταχθεί ανάμεσα στα υπόλοιπα μνημεία της φύσης που έχουν χαρακτηριστεί από την Unesco.

Ημέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου