Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Η μεσογειακή διατροφή «τρέφει» τον εγκέφαλο

Η μεσογειακή διατροφή, με τα άφθονα λαχανικά, τα ψάρια και το ελαιόλαδο και το λίγο κρασάκι, μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό εκφύλισης των νοητικών λειτουργιών στους ηλικιωμένους.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από 3.790 κατοίκους του Σικάγου, ηλικίας 65 ετών και άνω, τους οποίους οι ερευνητές παρακολουθούν από το 1993. Οι ερευνητές αξιολογούν την νοητική οξύτητα των εθελοντών κάθε τρία χρόνια και καταγράφουν την συμμόρφωσή τους με τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής.
Όπως γράφουν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής», η αυξημένη συμμόρφωση στη διατροφή σχετίζεται με βραδύτερο ρυθμό νοητικής εκφύλισης, ακόμα και όταν λαμβάνονται υπ’ όψιν άλλοι παράγοντες που πλήττουν τις νοητικές λειτουργίες, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, το μορφωτικό επίπεδο κ.ά.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κριστίν Τάγκνυ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφής στο Ιατρικό Κολέγιο Ρας, του Σικάγου, δήλωσε ότι η ακολούθηση της μεσογειακής διατροφής επηρέαζε σημαντικά τις νοητικές λειτουργίες των ηλικιωμένων. Όσοι την ακολουθούσαν πιο πιστά, είχαν νοητική λειτουργία δύο χρόνια νεώτερη απ’ ό,τι όσοι την ακολουθούσαν λιγότερο απ’ όλες.



Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου