Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Επίκινδυνη η αυτόβουλη χορήγηση φαρμάκων από τους γονείς

Η χρήση φαρμάκων ,χωρίς ιατρική συνταγή, αποτελεί συχνό φαινόμενο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η ιατρική γνωμάτευση υποκαθίσταται από την συμβουλή του φαρμακοποιού ή και του συγγενικού-φιλικού περιβάλλοντος.

Σκοπός ήταν να διερευνηθεί η έκταση και η συχνότητα του φαινομένου και οι παράγοντες που δυνητικά την επηρεάζουν.

Υλικό και μέθοδος :
170 γονείς-κηδεμόνες παιδιών που προσήλθαν στα εξωτερικά ιατρεία συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο παρουσία των γιατρών.Το 42% ήταν αθίγγανοι , 30% Έλληνες και 28% αλλοδαποί.

Αποτελέσματα:
Οι περισσότεροι γονείς(92%) χορηγούν αυτόβουλα φάρμακα στα παιδιά τους,
βασιζόμενοι κυρίως στην εμπειρία τους(65%),στο συγγενικό –φιλικό περιβάλλον(45%),τον
φαρμακοποιό(50%),τα ΜΜΕ(4%).Συνηθέστερα χορηγούν αντιπυρετικά (90%),αλλά συχνά σε
υποθεραπευτική δόση και ένα 15%(αθίγγανοι κυρίως) χωρίς προηγούμενη θερμομέτρηση. Το 30% χορηγεί ανιισταμινικά, ενώ 36% χορηγούν εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά ή και κορτικοειδή πριν επισκεφθούν το γιατρό (κυρίως παιδιά με γνωστό άσθμα).Σιρόπια αντιβηχικά ή βλεννολυτικά χορηγεί το 33% και δερματικές αλοιφές το 15%.

Περισσότεροι από 1 στους 5 δίνουν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συμβουλή ή και αντίθετα με αυτήν,ενώ περίπου οι μισοί έχουν αντιβιοτικά στο οικιακό φαρμακείο .

Η αυτόβουλη χορήγηση φαρμάκων παρατηρείται συχνότερα από μητέρες με ≥2παιδιά
(67%),τις νεαρές σε ηλικία(46%),τις αθίγγανες(64%),τις απόφοιτες δημοτικού(32%) και κατά τις αργίες(70%).

Συμπεράσματα:
Συχνά οι μητέρες δίνουν φάρμακα στα παιδιά χωρίς συμβουλή ιατρού ή και σπανιότερα παρά την αντίθεσή του .Η αλόγιστη χρήση , εκτός απο άσκοπη ,μπορεί να αποδειχθεί και
επικίνδυνη τόσο για το παιδί (παρανέργειες ,αλλοίωση της κλινικής εξέτασης ),όσο και για την κοινότητα( ανοχή αντιβιοτικών,πολυφαρμακία.)

Η καλύτερη ενημέρωση των γονέων, η αυστηρότερη νομοθεσία και η ευρύτερη συνεργασία ιατρών ,φαρμακοποιών και ασφαλιστικών ταμείων πιθανώς να περιορίσουν το φαινόμενο .
Πηγή: paidiatros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου