Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη ρύπανση της λίμνης Κορώνειας

Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη ρύπανση της λίμνης Κορώνειας, η οποία αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών φυσικού κάλλους (Νatura 2000), αποφάσισε χθες η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε παράλληλα ότι αποφάσισε να διακόψει την κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ για το σχέδιο αποκατάστασης της λίμνης. Στην απόφασή της, η Επιτροπή κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όσον αφορά τη λίμνη, και οι οποίες απορρέουν από τις κοινοτικές οδηγίες για τα ενδιαιτήματα και τα πτηνά, την οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων και τις απορρίψεις επικίνδυνων ουσιών στο νερό.
Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η λίμνη Κορώνεια, που αποτελεί σημαντικό υγρότοπο διεθνώς, έχει υποστεί σοβαρή υποβάθμιση λόγω ρύπανσης και παράνομων γεωτρήσεων, με σοβαρές συνέπειες για την τοπική πανίδα και χλωρίδα. Σύμφωνα με την Επιτροπή, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της λίμνης, με πολλές δράσεις, εν μέρει χρηματοδοτούμενες από πόρους της Ε.Ε., η πρόοδος που σημειώθηκε ήταν βραδεία.
Το 2004 τέθηκε μάλιστα σε εφαρμογή συνολικό σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση του υγροτόπου, ενώ κύριο μέρος των δράσεων συγχρηματοδοτήθηκε από πόρους της Ε.Ε. Στις δράσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται η βελτίωση των φυσικών χαρακτηριστικών της λίμνης, τα δίκτυα άρδευσης και η κατασκευή συστημάτων επεξεργασίας λυμάτων.
Β. Δεμίρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου