Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Πόσο επικίνδυνα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώμε;

Οι καταγγελίες πέφτουν βροχή, αλλά οι ένοχοι ποτέ δεν συλλαμβάνονται. Και όμως, είναι γνωστός και ο χρόνος (μεταμεσονύχτια) και ο τόπος όπου η παρανομία λαμβάνει χώρα (πέριξ των κεντρικών λαχαναγορών Αθηνών και Θεσσαλονίκης).

Ο λόγος για το εκτεταμένο παρεμπόριο οπωροκηπευτικών, που όπως όλα τα παρεμπόρια σε εποχές κρίσης ανθεί. Σε περίπου 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των οπωροκηπευτικών που διακινούνται χωρίς παραστατικά, όταν το σύνολο της αξίας των ελληνικής παραγωγής φρούτων και λαχανικών πλησιάζει μόλις τα 4 δισ. ευρώ. Τόνοι λαχανικών και φρούτων μεταπωλούνται λαθραία χωρίς παραστατικά, χωρίς κανείς να γνωρίζει την περιεκτικότητά τους σε απαγορευμένες ουσίες (DDT, βρωμιούχο μεθύλιο κ. ά.) και διοχετεύονται στην αγορά κάτω απ’ οποιονδήποτε «μανδύα», ως ελληνικά, βιολογικά κ. ά.

Εισρέουν αθρόα, με τεράστια κέρδη για εισαγωγείς και μεσάζοντες και μεγάλες απώλειες φόρων για το κράτος, στη «βιτρίνα» της αγοράς, ανακατεμένα με τα λεγόμενα καθαρά από υπολείμματα προϊόντα, το κόστος των οποίων είναι μεγάλο για τον παραγωγό, ή πάλι μαζικά, με «χτυπημένες» τιμές, αποκλείοντας από την αγορά εκείνους που δουλεύουν με εξειδικευμένα σκευάσματα και πωλούν πιο ακριβά.

Η κατάργηση από 1/7/2009 των εμπορικών προτύπων σε 26 από τα 36 φρούτα και λαχανικά που διακινούνται εμπορικά, μετέτρεψε την Ε. Ε. -κυρίως όμως τη χώρα μας, όπου παράγουμε γεωργικά προϊόντα αξίας 10 δισ. ευρώ και εισάγουμε γεωργικά προϊόντα αξίας 12 δισ. ευρώ- σε μια αδιαφανή αγορά β΄ διαλογής προϊόντων από τρίτες χώρες.

Διαθέτουμε ήλιο, καλό χώμα, παραγωγούς, τεχνογνωσία και τρεφόμαστε με αγνώστου προέλευσης αγροτικά υποπροϊόντα. Περίπου 1.230 εκατ. τόνοι οπωροκηπευτικών παράγονται παγκοσμίως (470 εκατ. τόνοι λαχανικών και 760 εκατ. τόνοι φρούτων). Η Ευρώπη παράγει 64 εκατ. τόνους λαχανικά και 63 εκατ. τόνους φρούτα. Είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο εισαγωγέας οπωροκηπευτικών και ο δεύτερος στον κόσμο εξαγωγέας. Μόνο από τις τρίτες χώρες εισάγει 22 εκατ. τόνους προϊόντων αξίας 19 δισ. ευρώ, ενώ μόνο προς τις τρίτες χώρες εξάγει 8,5 εκατ. τόνους αξίας 7 δισ. ευρώ.

Τεράστιες ποσότητες αλλάζουν χέρια και «ταυτότητα» και καταλήγουν στο πιάτο μας, αποφέροντας χρυσάφι σε εμπόρους και παρεμπόρους. Δεν θα μάθουμε ποτέ αν είναι πράγματι ελληνικό αυτό που τρώμε. Μια κατάσταση απαράδεκτη, παράλογη, εξοργιστική που «έθρεψαν» η συστηματική απουσία ελέγχων, η διαφθορά, τα καρτέλ, οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες. Αλλά και οι αγρότες έχουν τεράστια ευθύνη. Το 1995 ο κλάδος συνέβαλε στο ΑΕΠ με ποσοστό 9,85%, πέρυσι μόνο με 2,92%! Η Ελλάδα έλαβε σε επιδοτήσεις περισσότερα από κάθε άλλη χώρα, 100 δισ. ευρώ από το 1981, αλλά δεν επένδυσε ξανά, σε αναδιοργάνωση και στη γη, το έτοιμο χρήμα. Ομως, ποιος παραδέχεται τα λάθη ολκής που κουκουλώνει η ομαδική κουτοπονηριά, η ομαδική καπατσοσύνη;

Ποτέ δεν είναι αργά. Η γεωργία είναι μοχλός προόδου. Η ευημερία της πόλης εξαρτάται από την ύπαιθρο. Η ανθρωπινή υγεία εξαρτάται από το καθαρό ποιοτικό προϊόν. Οι Ελληνες αγρότες πρέπει να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή. Να ξεθάψουν το μεράκι, ώστε η τροφή που θα παράγουν να ξαναγίνει αξία, όχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτισμική, και ως τέτοια κτήμα όλων μας.

Tης Τασουλας Kαραϊσκακη

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος1/2/11, 11:57 μ.μ.

    Παρα πολυ καλο το αρθρο της Τασουλα Καραϊσκακη!
    Ενα ειναι το θεμα. Ποιος θα πεισει τους αγροτες,
    1)να εργαστουν στα χωραφια τους και να μην περιμενουν τις επιδοτησεις. 2) Οι διαφορες υπηρεσιες που ειναι επαδρομενες με προσωπικο της λογικης του βολεματος, αντι να ελεγχουν και να καθοδηγουν,ποιοι θα τους τραβιξουν το αφτι; ΟΙ νομαρχηδες και περιφεριαρχηδες (νομαρχες και περιφερειαρχες) που ξεκινησαν κι αυτοι απο αφισοκολλητες; Σαραντα χρονια τωρα συνηθησαμε στο ραχατ σοσιαλ και στη ρεμουλα.Θα πει καποιος, μα δεν ειμαστε ολοι. Απλα θα μεινουμε μ'ενα παραπονο....!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή