Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Επιστροφή στη φύση και την αυτάρκεια

«Επιστροφή στη φύση και την αυτάρκεια» πρεσβεύει το κίνημα των Locavores (τοποφάγων), που καταναλώνουν μόνο προϊόντα τα οποία παράγουν οι ίδιοι ή παράγονται στον τόπο τους, το πολύ σε ακτίνα 50 έως 100 χιλιομέτρων!

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του «National Geographic», στη Σαρδηνία και την Ιαπωνία η κατανάλωση τοπικών προϊόντων συνδέεται άμεσα με τη μακροζωία. Τα εντυπωσιακά στοιχεία παρουσίασε προχθές βράδυ στη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Γιώργος Δαουτόπουλος.

«Οι πατάτες που χρειάζεται ο κάτοικος του Νομού Πέλλας θα πρέπει να καλύπτονται από την παραγωγή που γίνεται στα όριά του. Ούτε από το Νευροκόπι Δράμας ούτε από τον Πολύμυλο Κοζάνης, πολύ περισσότερο ούτε από την Αίγυπτο. Πρέπει να προτάξουμε την επιστροφή στην αυτάρκεια, σε επίπεδο νοικοκυριού, χωριού, επαρχίας, νομού», ανέφερε ο καθηγητής, που έδωσε διάλεξη με θέμα «Τοπική παραγωγή για τοπική κατανάλωση».

Και για τους πλούσιους

Υποστήριξε ότι η «επιστροφή στη φύση και την αυτάρκεια δεν αφορά μόνο βραδυπορούσες οικονομίες, αλλά και αναπτυγμένες χώρες, όπου οι κοινότητες των locavores όχι απλά αναπτύσσονται, αλλά σε πολλές περιπτώσεις εκδίδουν και τοπικό νόμισμα, που κυκλοφορεί μόνο στα όριά τους και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αγορές τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών».

Όπως τόνισε ο καθηγητής, «δεν είναι λογικό να ζεις σ' ένα χωριό ή μια κωμόπολη και να μην έχεις το δικό σου λαχανόκηπο, ούτε να είσαι παραγωγός σιτηρών και να μην κρατάς 500 κιλά αλεύρι για τον εαυτό σου».

Όσο γι' αυτούς που δεν έχουν δικό τους κήπο να καλλιεργήσουν;
«Υπάρχουν οι... δημοτικοί λαχανόκηποι, ήδη από τη δεκαετία του '70, όπως για παράδειγμα στη Λειψία της Γερμανίας. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Κούβα, που στη διάρκεια του εμπάργκο δημιούργησε κοινοτικούς κήπους στις πόλεις και κάλυψε σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του αστικού πληθυσμού», ανέφερε ο κ. Δαουτόπουλος.
Μάλιστα στις ΗΠΑ υπάρχει η Αμερικανική Ένωση Κοινοτικών Κήπων, που παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σε νέους καλλιεργητές.

Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ στην "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου