Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Τα παιχνίδια δεν είναι ...παιχνίδι

Επικίνδυνα χημικά σε εισαγόμενα παιχνίδια: 14 ευρωβουλευτές καταθέτουν αίτηση στην Κομισιόν για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση επιβλαβών ουσιών στα παιδικά παιχνίδια

«Επικίνδυνα χημικά σε εισαγόμενα παιχνίδια».
«Στην Αμερική το ένα τρίτο των πιο δημοφιλών παιχνιδιών περιέχουν τοξικές ουσίες».

Διαβάζοντας τέτοιες ειδήσεις, οι γονείς ανησυχούν, ιδιαίτερα όταν πλησιάζουν Χριστούγεννα και ετοιμάζονται για τα δώρα της χρονιάς. Σε κοινή έκκλησή τους 14 ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες, ακόμα και Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές, καλούν την Κομισιόν να λάβει μέτρα για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση επιβλαβών ουσιών στα παιδικά παιχνίδια. Και αυτό, όταν μόλις το 2008 είχε ψηφιστεί ειδική οδηγία για την ασφάλεια των παιχνιδιών.

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Μπάρμπαρα Βάϊλερ, που υπογράφει την έκκληση, υποστηρίζει ότι η οδηγία του 2008 είχε αδυναμίες, που οφείλονται σε προσπάθεια να μη θιγούν οργανωμένα συμφέροντα.

«Το πρόβλημα είναι κυρίως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, που θεωρούνται εν δυνάμει καρκινογόνοι, ενώ επηρεάζουν και τη γονιμότητα. Επίσης έχουν εντοπιστεί υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων. Θέλουμε λοιπόν πιο αυστηρά ανώτατα επιτρεπτά όρια. Το προσπαθήσαμε στην τελευταία οδηγία, αλλά η Κομισιόν, οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι δεν συμφωνούσαν. Σήμερα τα κράτη-μέλη ακόμα ενσωματώνουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο και νομίζουμε ότι η Κομισιόν πρέπει να δραστηριοποιηθεί άμεσα και να προσαρμόσει τα όρια» λέει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής.

«Δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας»
Ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Αντρέας Σβαμπ, που επίσης υπογράφει την έκκληση, υποστηρίζει ότι άλλος είναι ο λόγος για τις τροποποιήσεις στην οδηγία του 2008: τα ευρωπαϊκά όργανα είχαν συμφωνήσει να εφαρμόσουν την αποκαλούμενη «κομιτολογία», μία ευέλικτη διαδικασία διαβουλεύσεων που επιτρέπει τροποποιήσεις ή μικροαλλαγές σε νομοθετικά κείμενα. Επομένως η τροποποίηση δεν σημαίνει αποτυχία της οδηγίας, αλλά το αντίθετο, δηλαδή την επιτυχία της μεθόδου που συμφωνήθηκε το 2008, λέει ο Γερμανός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle:

«Είχαμε προβλέψει από την αρχή της διαδικασία της κομιτολογίας, έτσι ώστε οι τεχνικές προδιαγραφές και οι προδιαγραφές ασφαλείας να προσαρμόζονται συνεχώς, να ακολουθούν την επιστημονική πρόοδο. Αυτό θα γίνει για παράδειγμα με τα όρια μολύβδου και άλλων βαρέων μετάλλων στα παιχνίδια. Για τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες η επιστήμη δεν έχει καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα, οι έρευνες συνεχίζονται. Αλλά επειδή πλησιάζουν τα Χριστούγεννα θέλω να πω σε όλους τους γονείς ότι σήμερα δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας στα παιδικά παιχνίδια».

Είναι επικίνδυνα τα παιχνίδια από την Κίνα;

Ισχύει αυτό και για τα παιχνίδια που εισάγονται από την Κίνα ή άλλες χώρες χαμηλού κόστους; Το λόμπι των Ευρωπαίων κατασκευαστών παιχνιδιών υποστηρίζει ότι τα κινεζικά προϊόντα είναι αμφιβόλου ποιότητας, γιατί πολύ απλά ο Κινέζος κατασκευαστής δεν δίνει 400.000 ευρώ για τους απαραίτητους ποιοτικούς ελέγχους, όπως θα έκανε ο αντίστοιχος Ευρωπαίος κατασκευαστής. Ο Αντρέας Σβαμπ υπενθυμίζει ότι την ευθύνη των ελέγχων έχουν οι εθνικές αρχές.
«Τα παιχνίδια που εισάγονται από την Κίνα πρέπει να εκπληρώνουν τη σημερινή οδηγία, όπως και όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια. Οι αρμόδιες αρχές σε κάθε κράτος-μέλος είναι υποχρεωμένες να ελέγχουν την τήρηση των προδιαγραφών. Όταν αυτές δεν τηρούνται, απαγορεύεται η πώληση των παιχνιδιών» τονίζει ο ευρωβουλευτής των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών.

Η ευρωβουλευτής των σοσιαλδημοκρατών Μπάρμπαρα Βάϊλερ επισημαίνει πάντως ότι τα παιχνίδια από την Κίνα δεν είναι εξ΄ορισμού επικίνδυνα. Υποστηρίζει μάλιστα ότι μερικές φορές η υποδεέστερη ποιότητα των κινεζικών προϊόντων μπορεί να είναι απλώς δικαιολογία για ...πονηρούς μεσάζοντες και εισαγωγείς:

«Στην Κίνα, αλλά και στο Χονγκ Κονγκ ή στην Ταϊβάν μπορούν να παράγουν τα πάντα» λέει η Μπάρμπαρα Βάϊλερ στην Deutsche Welle. «Μπορούν να παράγουν και προϊόντα υψηλής ποιότητας φιλικά προς το περιβάλλον. Την ευθύνη έχει λοιπόν ο εισαγωγέας. Αυτό ήταν το πρόβλημα και στην περίπτωση της αμερικανικής Ματέλ που είχε ανακαλέσει ολόκληρες σειρές παιχνιδιών πριν από 3-4 χρόνια και ισχυριζόταν ότι ευθύνονται οι Κινέζοι κατασκευαστές. Αλλά εκείνοι εν μέρει απέδειξαν ότι απλώς έφτιαξαν αυτό ακριβώς που τους είχαν παραγγείλει».


Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου