Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Είμαστε ο «ΚΑΝΕΝΑΣ» αλλά δεν είμαστε «ΑΝΩΝΥΜΟΙ»

Χιλιάδες οδηγοί αρνούνται να πληρώσουν διόδια στις ιδιωτικές εταιρείες, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία μας από τότε που ξεκίνησε το κίνημά μας, πριν ενάμιση χρόνο περίπου.

Ενάντια στη λογική ότι το κίνημά μας ασχολείται μόνο με τα διόδια, έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι αυτό το κράτος με τις κυβερνήσεις που το υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν, είναι πρόθυμο να οδηγήσει σε χρεοκοπία ολόκληρο τον εργαζόμενο πληθυσμό για να μην... χρεοκοπήσουν τράπεζες, μεγαλοεργολάβοι, το μεγάλο κεφάλαιο, ελληνικό και ξένο.

Το Κυριακάτικο «ΒΗΜΑ» (25/12, κυκλοφόρησε νωρίτερα λόγω των αργιών), επέλεξε την ημέρα της πανελλαδικής μας κινητοποίησης για να προβάλλει τις απόψεις των Αυτοκινητόδρομων Αιγαίου για το «σύννομο» των συμβάσεων παραχώρησης των εθνικών μας δρόμων στις πολυεθνικές καθώς και των ενεργειών των εταιρειών διοδίων, για το πόσο εξευτελιστικά φθηνά (!) είναι τα διόδια στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης ο γενικός διευθυντής της εταιρείας φρόντισε να αποσείσει κάθε ευθύνη από πάνω του (λες και το κράτος δεν ήταν ποτέ σφιχταγκαλιασμένο με όλους αυτούς), αναφέροντας ότι οι συμβάσεις παραχώρησης έγιναν με επιλογή…του κράτους και για τη μέθοδο χρηματοδότησης των έργων στους οδικούς άξονες.

Κάθε απάντηση στην εταιρεία από τη πλευρά μας είναι περιττή. Οι χιλιάδες πλέον οδηγοί που αρνούνται να πληρώσουν, μεγεθύνουν το χάσμα μεταξύ όσων επικαλούνται τη σημερινή «νομιμότητα» των συμβάσεων και του εργαζόμενου πληθυσμού που έχει μπει δραστήρια στο κίνημα κι έχει επιλέξει να επιβάλλει τη δικιά του νομιμότητα που συνοψίζεται στο σύνθημα «δεν πληρώνουμε τη κρίση σας» με την βαθύτατη πολιτική κίνηση σπρωξίματος της μπάρας που φράζει τη ζωή μας.

Αν όμως οι εταιρείες διοδίων και μεγαλοεκδότες δεν έχουν τίποτα άλλο παρά να υποστηρίξουν τα δικά τους συμφέροντα (επικίνδυνα για όλο τον εργαζόμενο πληθυσμό), υπάρχουν ανέλπιστοι σύμμαχοι στο έργο τους.

Στο ίδιο άρθρο, ο συντάκτης του, θεώρησε σκόπιμο να προβάλλει τις θέσεις του κινήματος μας μέσω ενός υπεύθυνου μέλους της “Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων Φορέων ΒΑ Αττικής” (μιας κίνησης που δραστηριοποιείται στα διόδια και συμμετείχε στο επαίσχυντο πανελλαδικό του ΔΙΟΥ), το οποίο επιθυμεί να μην αναφερθεί το όνομά του λόγω των «διώξεων» (!!) των εταιρειών διοδίων ενάντια σε μέλη του κινήματός μας.

Διώξεις που σε καμιά περίπτωση δεν έγιναν για την άρνηση πληρωμής διοδίων, αλλά για την τρομοκράτηση δραστήριων μελών του με αστείες και ανυπόστατες κατηγορίες.

Η δήλωση του ανώνυμου μέλους του Συντονιστικού ΒΑ Αττικής, έχει ως εξής:

«Εμείς δεν είμαστε ενάντια στην κατασκευή δρόμων και την ανάπτυξη. Και βέβαια δεχόμαστε να πληρώσουμε διόδια, αλλά διατυπώνουμε ενστάσεις σχετικά με το κόστος στην Ελλάδα αφού ένα χιλιόμετρο οδοποιίας στην Ελλάδα στοιχίζει πολλαπλάσια σε σχέση με το εξωτερικό»….Για τη συνέχεια υποστηρίζει ότι «οι αποφάσεις πρέπει να είναι πολιτικές. Το κράτος θα πρέπει να επανεξετάσει τις συμβάσεις παραχώρησης».

Πιθανότατα να χρειαζόταν βιβλίο ολόκληρο για να εξηγήσει κανείς τι σημαίνει «ανάπτυξη», για το συμφέρον ποιου και με ποιο τρόπο.

Σίγουρα θα πρέπει να ανοίξει κανείς όλα τα κιτάπια της ιστορίας και τα βιβλία των εταιρειών και των συμβάσεων για να αποδείξει το αυτονόητο της διαπλοκής των εργοληπτικών συμβάσεων, φορτωμένων με τεχνικούς όρους, ρήτρες και μαθηματικά μοντέλα προσδιορισμού της κερδοφορίας των εταιρειών διοδίων.

Πράγμα όχι αδύνατο στην εποχή που ζούμε. Το ποιος θα το κάνει έχει κομβική σημασία, αν θα είναι αυτοί ή εμείς.

Εκείνο όμως που μας ενδιαφέρει σαν κίνημα, είναι η συστηματική προσπάθεια από το “Συντονιστικό Φορέων και κατοίκων της Β.Α. Αττικής” να διατυπωθεί με σαφήνεια μια θέση που δεν ανήκει στο κίνημά μας (ότι δηλαδή δεχόμαστε να πληρώνουμε διόδια…αρκεί να είναι φθηνότερα) και λαμβάνοντας υπόψη τη διατήρηση της ανωνυμίας του μέλους της Συντονιστικής λόγω «των διώξεων», δηλαδή η προσπάθεια τρομοκράτησης των χιλιάδων αγωνιστών του κινήματός μας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε ότι η σαφής υποχώρηση της ” Συντονιστικής Επιτροπής ΒΑ Αττικής” οφείλεται στις πιέσεις του κράτους να δοθεί μια λύση…μέσα από το “κίνημα”.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, κατά παράδοξο τρόπο αλλά όχι ακατανόητο σε εμάς, τοπικές κινήσεις προσπαθούν να αναλάβουν τον διαμεσολαβητή του κινήματος ανάμεσα στο κράτος και τις εταιρείες διοδίων, καθώς οι κινητοποιήσεις μας ….φέρνουν «διώξεις» κι άρα είναι προτιμότερο …..να παραιτηθούμε από το αίτημα «κανένα διόδιο και πουθενά» στο λογικότερο….. «να πληρώνουμε …αλλά φθηνότερα».

Με περίεργο τρόπο το “ανώνυμο μέλος” της “Συντονιστικής”, υιοθετεί αυτό που ο Μαγκριώτης έχει πει πολλές φορές, δηλ. ότι το κράτος πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τις εταιρείες διοδίων, που σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε διαπραγμάτευση περιλαμβάνει και τις πιστώτριες τράπεζες όπως με σαφήνεια αναφέρει και ο γενικός διευθυντής των Αυτοκινητοδρόμων Αιγαίου!

Είναι σαφές ότι η “Συντονιστική Επιτροπής Κατοίκων Φορέων ΒΑ Αττικής”, με ή χωρίς ανώνυμα μέλη, έχει μετατοπίσει τους στόχους του κινήματος, θέτοντας ως κυρίαρχο στόχο ένα «δίκαιο κράτος», αυτό το ίδιο που περικόπτει μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία, διαλύει συγκοινωνίες, πουλάει δρόμους κι αύριο τη κάθε πλατεία σε κάθε δήμο και κάνει τη χώρα αυτή ένα απέραντο σκουπιδότοπο όπως στο Γραμματικό και την Κερατέα.

Το κράτος της απόλυτης διαφθοράς, ένας κράτος χρεοκοπίας της ζωής εκατομμυρίων εργαζομένων που τελικά πολλοί βουλευτές δηλώνουν ότι δεν ξέρουν …τι ψηφίζουν, πρέπει να γίνει πιο δίκαιο για τους πολίτες, όταν ακόμα και αθλητικές εφημερίδες δηλώνουν ρητά ότι «αυτό το κράτος πρέπει να πάει στη χωματερή» κι εμείς θα συμπληρώναμε « και να είναι το τελευταίο σκουπίδι που θα θαφτεί εκεί!».

Παραμένουμε ανυποχώρητοι και αδιάλλακτοι στους στόχους μας, τις δράσεις μας, τις μεθόδους επέκτασης του κινήματός μας από τα κάτω και για τους από κάτω και σε ότι συζητήθηκε στη πανελλαδική μας συνάντηση στο Μώλο της Φθιώτιδας.

Καλούμε όλους τους τίμιους φίλους και συναγωνιστές που έχουν εγκλωβιστεί στο “Συντονιστικό Φορέων και κατοίκων Β.Α. Αττικής” να διαχωρίσουν τη θέση τους από το “πανελλαδικό” του ΔΙΟΥ και τις απαράδεκτες δηλώσεις «ανώνυμων μελών» που εκθέτουν όλο το κίνημα και στηρίζουν κράτος και εταιρείες διοδίων.

Θα νικήσουμε κράτος, τράπεζες, εργολάβους κι «εθελοντές» διαμεσολαβητές.

ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΟΔΙΟ, ΠΟΤΈ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ, “ΚΑΡΤΕΣ” ΚΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΔΙΟΔΙΑ , ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ

Όλοι στους δρόμους για την Ελευθερία.

25/12/2010

Γιάννης Χατζηγιάννης

Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Πολιτών & Εργαζομένων Θεσσαλίας

Πηγή:Επισκίασις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου