Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Νυστέρι στα δημόσια νοσοκομεία

Αλλάζει ο νοσοκομειακός χάρτης της χώρας. Οι συζητήσεις για συγχωνεύσεις νοσηλευτικών μονάδων, συλλειτουργία τμημάτων και κλινικών, μεταφορά μεγάλων νοσοκομείων σε περιοχές εκτός κέντρου, αλλαγή χρήσης ή ακόμη και κλείσιμο ορισμένων εξ αυτών έχουν «ανάψει» για τα καλά στο υπουργείο Υγείας.

Ανάλογες σκέψεις έχουν γίνει και στο παρελθόν. Ωστόσο για πρώτη φορά συγκροτείται στο υπουργείο ομάδα εργασίας με αντικείμενο τις συγχωνεύσεις νοσοκομειακών ιδρυμάτων της χώρας.
Τον ρόλο του συντονιστή της ομάδας ανέλαβε ο καθηγητής Οικονομίας της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λ. Λιαρόπουλος, ο οποίος είχε μελετήσει το θέμα των συγχωνεύσεων το 2002, ως πρόεδρος του τότε Α΄ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας (ΠΕΣΥΠ) Αττικής. Ο κ. Λιαρόπουλος θα προετοιμάσει την εισήγησή του ως την 31η Μαρτίου 2011 και τον Απρίλιο ξεκινά τρίμηνος κοινωνικός διάλογος, προκειμένου να καταλήξει η ηγεσία του υπουργείου σε αποφάσεις για τη συγχώνευση νοσηλευτικών ιδρυμάτων...

Τα πρώτα σχέδια κάνουν λόγο για συλλειτουργία ορισμένων νοσοκομειακών μονάδων, κοινές διοικήσεις σε νοσοκομεία που συνορεύουν, ακόμη και για κοινά κτίρια. Οι υπηρεσίες που εξετάζονται για συγχώνευση είναι οι οικονομικές διευθύνσεις, τα πλυντήρια και τα μαγειρεία. Επίσης, ορισμένα νοσοκομεία θα συνεργάζονται σε επίπεδο χειρουργείων ή εργαστηρίων. Η πρώτη παρέμβαση αναμένεται να γίνει στα δύο νοσοκομεία Παίδων της Αττικής (Αγία Σοφία, Αγλαΐα Κυριακού), στα οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο να λειτουργούν υπό μία διοίκηση. Τα δύο νοσοκομεία θα συνεργάζονται και σε επίπεδο ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών. Δηλαδή δεν θα λειτουργούν δύο όμοιες κλινικές, αλλά μία ενδυναμωμένη.


Το Νοσοκομείο Πατησίων μπορεί να συλλειτουργήσει με αυτό των Αγίων Αναργύρων, η «Παμμακάριστος» με το 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ το οποίο θα ενταχθεί- βάσει του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας- στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα»- Κωνσταντοπούλειο, ενώ το Σπηλιοπούλειο μπορεί να λειτουργήσει ως παράρτημα του Ευαγγελισμού και του μαιευτηρίου «Ελενα Βενιζέλου». Το «Ελπίς» μπορεί να λειτουργεί σε συνεργασία με το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας». Ο ρόλος του δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Ενδέχεται να μεταφερθούν σε αυτό τα χειρουργεία ή τα εργαστήρια του «Αγίου Σάββα» με στόχο την αποσυμφόρηση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου, ή να μετατραπεί σε ξενώνας για τη νοσηλεία ατόμων με καρκίνο που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της νόσου.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου