Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Οι δήµοι θα πληρώνουν τα πρόστιμα για τις χωµατερές

Την ΄΄πολιτική΄΄ των τελευταίων 12 ετών του Δήμου Λαμιέων για τα σκουπίδια κινδυνεύουν να χρεωθούν οι δημότες, αφού είναι ορατά στον ορίζοντα τεράστια πρόστιμα, για τον παράνομο σκουπιδότοπο της Λαμίας.


Μάχη µε τον χρόνο δίνουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος προκειµένου να κλείσουν οι ανεξέλεγκτες χωµατερές και να µην επιβληθούν τεράστια πρόστιµα που θα ανέρχονται σε 34.000 ευρώ την ηµέρα για κάθε χωµατερή.

Μέχρι το τέλος του έτους θα κλείσουν άλλες 96 παράνοµες χωµατερές, σύµφωνα µε τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, και στόχος είναι µέσα στο πρώτο εξάµηνο του 2011 να αποτελούν παρελθόν και οι υπόλοιπες 250 χωµατερές. Ο κ. Ραγκούσης εµφανίστηκε αισιόδοξος για την κατάληξη των διαπραγµατεύσεων µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ, όπως ανέφερε, στα µέσα Ιανουαρίου θα έχουν στις Βρυξέλλες συνάντηση για το θέµα µε τον αρµόδιο επίτροπο.

Ωστόσο, υπήρξε κατηγορηµατικός πως σε περίπτωση επιβολής προστίµων θα επιβαρυνθούν οι δήµοι, που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των ανεξέλεγκτων χωµατερών. Ειδικότερα, όπως είπε, θα προωθηθεί άµεσα νοµοθετική ρύθµιση όπου θα προβλέπεται συνυπευθυνότητα ώστε τα πρόστιµα να µεταφέρονται στους δήµους και να εξοφλούνται µέσω παρακράτησης πόρων που προορίζονται γι’ αυτούς.

Στο πλαίσιο πάντως των περιφερειακών σχεδιασµών για τη δηµιουργία οργανωµένων µονάδων διαχείρισης απορριµµάτων, θα προκηρυχθούν µε τη συνδροµή του υπουργείου Εσωτερικών και δύο διεθνείς διαγωνισµοί για την υλοποίηση των απαιτούµενων έργων. Ο πρώτος διαγωνισµός θα αφορά την περιοχή της Πελοποννήσου, όπου βρίσκεται πίσω απ’ όλες τις άλλες περιφέρειες, τόσο ως προς το κλείσιµο ανεξέλεγκτων χωµατερών όσο και προς την κατασκευή ΧΥΤΑ. Ο δεύτερος διαγωνισµός θα περιλαµβάνει περιπτώσεις νησιών – κυρίως µικρών – όπου κρίνεται σχεδόν αδύνατο να αναλάβουν από µόνα τους την υλοποίηση. Ειδικά για τα νησιά θα προηγηθεί και σχετική νοµοθετική ρύθµιση για τον τρόπο που θα γίνουν τα έργα.

Σηµειώνεται ότι και για την Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη αποφασιστεί να γίνει διαγωνισµός, έπειτα από έγκριση από το Υπουργικό Συµβούλιο και αφού τα τεύχη δηµοπράτησης δοθούν προς δηµόσια διαβούλευση προκειµένου να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και να αποφευχθούν κατηγορίες για φωτογραφικές διατάξεις.

Εκκρεµεί για να αρχίσει η διαδικασία αυτή η υπογραφή προγραµµατικής συµφωνίας της Περιφέρειας Αττικής µε τον φορέα διαχείρισης απορριµµάτων του Λεκανοπεδίου (ΕΣ∆ΚΝΑ). Ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε µάλιστα εξαιρετικά αναίτιες τις αντιδράσεις από εργαζοµένους στους δήµους για τη συµφωνία αυτή.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου