Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Μήπως σας προδίδει το μυαλό σας;

Που πάρκαρα το αυτοκίνητό μου; Γιατί μπήκα στο δωμάτιο; Τι ήθελα να πω; Σε ξέρω από κάπου αλλά… που;
Αν έχει συμβεί και σε σας, να έχετε κατά καιρούς αναρωτηθεί τα παραπάνω και αισθάνεστε πως υπάρχουν ώρες και φορές που ξαφνικά ο εγκέφαλός σας «κατεβάζει διακόπτες», αλλά και σίγουρα πριν… αυτοδιαγνωστείτε με τη νόσο του Alzheimer αξίζει να ανακαλύψετε τους λόγους που συμβαίνει και τους κατάλληλους χειρισμούς προκειμένου να … θυμηθείτε.
Σε ξέρω από κάπου;
Συμβαίνει συχνά. Συναντάτε κάποιον στον δρόμο σας και ενώ ορκίζεστε πως τον ξέρετε δεν μπορείτε επουδενί να θυμηθείτε από που τον γνωρίζετε. Σπάτε το κεφάλι σας, σας γίνεται έμμονη ιδέα αλλά… τίποτα, είναι αδύνατον να θυμηθείτε.
Τι σας συμβαίνει; Σίγουρα, όχι κάτι πρωτοφανές!
Πολύ απλά, τις περισσότερες φορές ο εγκέφαλός μας συνδέει την εικόνα κάποιου με το περιβάλλον στο οποίο κινείται με αποτέλεσμα όταν το περιβάλλον αυτό αλλάζει να μην μπορεί να το ταυτοποιήσει με το πρόσωπο.
Για παράδειγμα, ας πούμε, πως πρόκειται για τον μανάβη της γειτονιάς μας. Επειδή έχουμε συνηθίσει να τον βλέπουμε μέσα στο συγκεκριμένο μαγαζί, είναι πιθανόν αν τον συναντήσουμε σε βραδινή έξοδο, ο εγκέφαλος μας να μην μπορέσει να κάνει την σύνδεση του προσώπου με το νέο περιβάλλον με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να τον αναγνωρίσουμε.
Σε περίπτωση λοιπόν που αυτό σας συμβαίνει συχνά και έχετε απογοητευτεί από την μνήμη σας μπορείτε να φροντίσετε να θυμάστε κάποιο φυσικό χαρακτηριστικό από τον κάθε ένα που γνωρίζετε, (π.χ. ο μανάβης έχει έξυπνο βλέμμα κ.λ.π.) έτσι ώστε η αναγνώρισή του από τον εγκέφαλο να γίνεται μέσω αυτού του χαρακτηριστικού.
Πως το λένε… αχ, να δεις πως το λένε…
Είναι πράγματι εκτός από απογοητευτικό και αφόρητα εκνευριστικό! Να προσπαθείς να βρεις μια συγκεκριμένη λέξη ή τον τίτλο μιας ταινίας και να μην τα καταφέρνεις. Συμβαίνει όμως, και σύμφωνα με τους ειδικούς, εκείνο που χρειάζεται να κάνουμε σε κάθε τέτοια περίπτωση, δεν είναι άλλο από… ανάκτηση μνήμης.
Η συγκεκριμένη περίπτωση συμβαίνει γιατί το μυαλό μας έχει την τάση να «αποθηκεύει» κάθε τι νεότερο διαγράφοντας όμως έτσι κάθε τι παλαιότερο. Για παράδειγμα αν έχετε απομνημονεύσει τον τηλεφωνικό αριθμό ενός καλού σας φίλου και άλλαξε, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η μνήμη σας δεν θα «συγκρατήσει» τον παλιό αριθμό και θα τον ξεχάσετε. Το ίδιο και αν συνηθίζετε να χρησιμοποιείται μια ξενόγλωσση λέξη. Η αντίστοιχη ελληνική θα «ασθενήσει» στην μνήμη σας.
Με λίγα λόγια οι πληροφορίες που κατά κάποιον τρόπο αντικαθίστανται, δεν μπορεί να «ανακτηθούν» τόσο εύκολα, και αυτό συμβαίνει λόγω του συναφούς χαρακτήρα της μνήμης.
Για να ανακτήσετε τις πληροφορίες, θα πρέπει να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας. Ένας τρόπος είναι να κλείσετε τα μάτια σας και να σταματήσετε να κάνετε οτιδήποτε άλλο. Τελικά οι μνήμες θα αποδεσμευτούν και θα είστε σε θέση να θυμηθείτε τι υπάρχει στην άκρη της… γλώσσας σας!
Κάπου εδώ είχα παρκάρει…
Αυτό, εκτός από εκνευριστικό είναι και κουραστικό μιας και το να κάνεις χιλιόμετρα για να βρεις που πάρκαρες, σίγουρα δεν αποτελεί και το καλύτερο ξεκίνημα μιας ημέρας. Συνήθως, συμβαίνει γιατί κατά την διάρκεια του παρκαρίσματος είμαστε επικεντρωμένοι σε άλλα πράγματα, όπως το τι θα ακολουθήσει, ή «να μην ξεχάσω την τσάντα μου» κ.λ.π. Το καλύτερο για αυτή την περίπτωση είναι να μάθουμε να κωδικοποιούμε την μνήμη μας συνδέοντας το σημείο με κάτι άλλο, π.χ. πάρκαρα έξω από το προποτζίδικο, είμαι μπροστά στο κατάστημα εσωρούχων κ.λ.π.
Γιατί ήρθα εδώ;
Ας πούμε ότι είστε στο γραφείο σας και πρέπει να πάρετε ένα κομμάτι χαρτί από ένα άλλο δωμάτιο. Σηκώνεστε λοιπόν και πάτε στο άλλο δωμάτιο με «προσανατολισμένη» εργασία. Στην διαδρομή όμως, όσο μικρή κι αν είναι μπορείτε να κάνετε και πολλές άλλες σκέψεις (πχ. Το σούπερ μάρκετ κλείνει σε μισή ώρα, το φόρεμα για την βραδινή έξοδο είναι ακόμα ασιδέρωτο κ.λ.π.). Αποτέλεσμα; Μέχρι την στιγμή που θα φτάσετε στο άλλο δωμάτιο, έχετε ξεχάσει το… γιατί πήγατε.
Αυτό συμβαίνει γιατί παρόλο που ο εγκέφαλός σας επικεντρώθηκε σε μία εργασία, στην διάρκεια, το «κέντρο βάρους» μετατοπίστηκε και διευρύνθηκε η «εστίασή» σας από άλλα καθήκοντα.
Για να αποφεύγετε τέτοιου είδους περιστατικά, καλό θα ήταν να δώσετε περισσότερο χρόνο στον εαυτό σας ώστε να μπορείτε να επικεντρώνεστε χωρίς άγχος σε ένα πράγμα την φορά.

πηγή: pournari.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου