Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ελεύθερο λογισμικό .. αυτή ειναι η επανάσταση!

Κακώς σήμερα η νεολαία ψάχνει την αντίσταση στο κατεστημένο και την επανάσταση στον πολιτικό χώρο χωρίς να τη χρησιμοποιεί στην καθημερινότητα της. Δεν μπορεί να είσαι αγνός επαναστάτης και να γράφεις τις προκηρύξεις σου σε κλεμμένο πρόγραμμα που τρέχει σε σπασμένο λειτουργικό. Αυτό δεν είναι αντίσταση, είναι κλοπή.
Μπορείς, όμως, να ενωθείς με τους αντιστασιακούς προγραμματιστές λογισμικού αυτού του πλανήτη οι οποίοι κάνουν πράξη την αντίθεση τους με το κατεστημένο. Εδώ και χρόνια έχουν εναλλακτική πρόταση για το θέμα. Η πρόταση τους λέγεται λογισμικό ελεύθερου κώδικα ή open source και τελευταία έχει γίνει πολύ «της μόδας» (in στην καθομιλουμένη) σε όλο τον κόσμο.
Η ιδέα ξεκίνησε όταν μερικοί τύποι στο Berkley, ίδρυμα γνωστό για την προώθηση πρωτοποριακής σκέψης (επίσης γνωστό για την συνεισφορά του στην κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας) σκέφτηκαν ότι θα ήθελαν στον ελεύθερο χρόνο τους να γράφουν εφαρμογές τις οποίες θα μπορούσε ο καθένας να χρησιμοποιεί ελεύθερα και χωρίς κόστος. Το κέρδος θα ήταν ότι στην προετοιμασία πολλών τέτοιων εφαρμογών, θα μπορούσαν όλοι να συμμετέχουν και να προσφέρει από λίγο ο καθένας ενώ το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ μεγάλο. Ένας μαγκάκος από αυτούς είχε την ιδέα να γραφτεί και ένα νομικό κείμενο που εξασφάλιζε ότι δεν θα μπορούσαν οι εταιρίες να πάρουν έτοιμα τα προγράμματα και να τα πουλήσουν για δικά τους. Θα μπορούσαν, όμως, να χρεώσουν για υποστήριξη. Ξεκίνησαν φτιάχνοντας πρώτα τα εργαλεία για να κατασκευάζουν εύκολα άλλα προγράμματα. Δυστυχώς όμως τους έλειπε η βάση το λεγόμενο λειτουργικό σύστημα.
Εδώ είναι που εμφανίζεται στην ιστορία μας ένας παλαβός Φιλανδός ονόματι Linus του οποίου του άρεσε το λειτουργικό Unix (εξ’ου και το όνομα linux) που χρησιμοποιούσε στο πανεπιστήμιο, οπότε και αποφάσισε, να γράψει μόνος του ένα για το δικό του υπολογιστή. Από την αρχή!
Υποθέτω το έκανε χειμώνα, που ως γνωστόν κρατάει από τον Αύγουστο μέχρι τον Ιούλιο στη Φιλανδία, οπότε μένεις αναγκαστικά σπίτι.
Μόλις έγραψε καμιά 25αριά χιλιάδες γραμμές κώδικα βρέθηκε μέσω του Ιντερνετ με αρκετούς άλλους συντρόφους - συναγωνιστές. Το ένα έφερε το άλλο, και φτάσαμε σήμερα να υπάρχουν διαφόρων ειδών πακέτα λειτουργικού και εφαρμογών με βάση το Linux τα οποία λέγονται διανομές.
Καλά, θα πει κανείς, και γιατί πρέπει να ενδιαφέρουν εμένα αυτά τα ακαταλαβίστικα;
Γιατί σήμερα πια έχει φτάσει το πράγμα σε μια ωριμότητα τέτοια που αποτελεί πραγματική δωρεάν λύση ώστε ο καθένας να κάνει τη δουλειά του. Η λέξη κλειδί είναι δωρεάν! Σήμερα μπορεί κανείς να κατεβάσει από το internet την τελευταία έκδοση της διανομής ubuntu να τη γράψει σε ένα cd και να την εγκαταστήσει στον υπολογιστή του μέσα σε λίγα λεπτά. Ήδη από την αρχή θα είναι εγκατεστημένα δημοφιλή προγράμματα όπως το firefox, open office, gimp, τα οποία κάνουν όλες τις εργασίες που μπορεί να χρειάζεται ο οποιοσδήποτε, όχι μόνο internet, email και κείμενα. Όταν υπάρχει κάποια ενημέρωση, θα την κατεβάσει αυτόματα από το Internet. Α ναι το ξέχασα, οι ιοί που μας άγχωναν και μας έβαζαν να αγοράσουμε antivirus, δεν μας απασχολούν στο Linux, απλώς δεν λειτουργούν. Και τα αρχεία φωτογραφιών, μουσικής, βίντεο κλπ που ήδη έχουμε ανοίγουν κανονικά.
Άσε που ένα παλιό computer με λίγη μνήμη και μικρό δίσκο που το είχαμε για πέταμα, θα «πετάει» σαν καινούργιο αν του βάλουμε κάποιο Linux.
Εν το μεταξύ το Linux είναι ήδη παντού: σε ηλεκτρονικούς αναγνώστες e-book reader, σε κινητά (το περίφημο android της google βασίζεται σε Linux), σε routers, ακόμη και μερικά μικρά netbook πωλούνται με Linux για καλύτερη τιμή.
Μια δοκιμή θα σας πείσει. Μπορείτε να ξεκινήσετε τον υπολογιστή από το CD και να το δοκιμάσετε χωρίς να κάνετε κανονική εγκατάσταση.
Το οποίο με κάνει να αναρωτιέμαι για ποιο λόγο δεν προωθούνται οι λύσεις open source στα σχολεία και στη δημόσια διοίκηση. Όπως ήδη κάνουν πολλές άλλες χώρες και οργανισμοί με τεράστιο το παράδειγμα του Βραζιλιάνικου κράτους.
Ειδικά σε αυτή την περίοδο που το δημόσιο προσπαθεί να μειώσει τα έξοδα του, μήπως είναι ευκαιρία να σταματήσουμε να πληρώνουμε λεφτά (που δανειζόμαστε) για άδειες χρήσης software που θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε με καλύτερο, ταχύτερο και τσάμπα; Προσοχή και πάλι η λέξη κλειδί είναι ΤΣΑΜΠΑ!
Για κάθε υπέρμαχο των νέων τεχνολογιών το Linux εκτός από δοκιμασμένη λύση είναι και πολύ μπροστά τεχνολογικά σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Γι' αυτό το προτίμησε πρόσφατα, ανάμεσα σε πολλούς άλλους, ο Δήμος του Μονάχου και άλλαξε 14000 άδειες χρήσης σε linux παρά τις ιδιαίτερες πιέσεις.
Μήπως είναι καιρός να πάμε και εμείς με τους κυβερνο-τρελούς;
http://www.pressinaction.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου