Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Σκόνη από αστεροειδή για πρώτη φορά στη Γη

Επιστήμονες από την Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) επιβεβαίωσαν σήμερα ότι το διαστημόπλοιο Χαγιαμπούσα το οποίο επέστρεψε στη Γη τον Ιούνιο έπειτα από επτά χρόνια ταξιδιού στο διάστημα, κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας να συλλέξει σκόνη από αστεροειδή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιαπωνικής υπηρεσίας, 1.500 κόκκοι που συλλέχθηκαν στο ειδικό δοχείο του διαστημοπλοίου είναι όντως εξωγήινης προέλευσης και συγκεκριμένα από τον αστεροειδή Ιτοκάουα (Itokawa).

Όπως μεταδίδει το BBC, καθώς και άλλα διεθνή δίκτυα πρόκειται για ένα θρίαμβο των Ιαπώνων καθώς για πρώτη φορά δείγματα από το υλικό ενός αστεροειδούς επιστρέφουν στη Γη.

Ο υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας, Γιοσιάκι Τακάγκι, χαρακτήρισε τη συλλογή της σκόνης από το διάστημα, άλλη από αυτή του Φεγγαριού, ως αξιοθαύμαστο και μοναδικό επίτευγμα.

Ο επικεφαλής της αποστολής Τζουνιχίρο Καγαγκούτσι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συγκεκριμένη επιτυχία ξεπέρασε και τα πιο αισιόδοξα όνειρά τους.

Το Χαγιαμπούσα το οποίο ταξίδεψε για επτά χρόνια 6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, κατάφερε το 2005 να προσεγγίσει και να τεθεί σε τροχιά γύρο από τον αστεροειδή Itokowa.

Η 200 εκατομμυρίων δολαρίων αποστολή κινδύνεψε αρκετές φορές μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια λόγω τεχνικών προβλημάτων, ωστόσο η επιστημονική ομάδα στη Γη έβρισκε πάντα τρόπους να επιλύει τα όποια προβλήματα προέκυπταν.

Το διαστημόπλοιο Χαγιαμπούσα καταστράφηκε με την είσοδό του στην ατμόσφαιρα τη Γης, όμως η κάψουλα με τα δείγματα έπεσε ασφαλής στην Αυστραλία όπου και περισυνελέγη.

Αντικειμενικός στόχος της αποστολής ήταν η κατανόηση και η εξέλιξη του ηλιακού συστήματος.

Επίσης οι επιστήμονες ελπίζουν να κατανοήσουν πότε και πώς ένας αστεροειδής γεννάται και σχηματίζεται, τα φυσικά συστατικά του, με τι είδους άλλα σώματα μπορεί να έχει έρθει σε επαφή και πώς οι ηλιακοί άνεμοι και η ραδιενέργεια μπορούν να τον επηρεάσουν.
tvxsteam

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου