Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Επιστήμονες προτρέπουν για χρήση ανακυκλώσιμων υλικών στα δημόσια έργα

Η γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί από ανακυκλώσιμα μέταλλα, η Εγνατία οδός γινόταν να είναι πιο «φιλική προς το περιβάλλον», η διέλευση των Τεμπών μπορεί να σχεδιαστεί χωρίς να επηρεάζει το φυσικό τοπίο, ενώ... «δεν έχουμε ιδέα για τις οικολογικές ευαισθησίες του Μετρό Θεσσαλονίκης»! Αυτές είναι μερικές από τις επιστημονικές απόψεις που συζητήθηκαν στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Πράσινων Υποδομών στην Θεσσαλονίκη.

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα συνέδριο ασχολείται με τη νέα γενιά πράσινων έργων υποδομής, δηλαδή διανοίξεις τούνελ, κατασκευή δρόμων και γεφυρών, μεγάλα δημόσια έργα, που όμως θα πρέπει να γίνονται με απολύτως οικολογικό τρόπο και να είναι φιλικά ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον. Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν έχουμε ακόμη κανένα τέτοιο πρότυπο έργο», εξηγεί στην «Ε» ο καθηγητής και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Φωκίων Βοσνιάκος.
«Θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί ανακυκλώσιμα μέταλλα, τα οποία δεν υστερούν σε τίποτε από τα κανονικά, αν και το έργο θα είχε κοστίσει λίγο παραπάνω. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν διακρινόμαστε για τέτοιου είδους ευαισθησίες», διαπιστώνει.
Το συνέδριο διοργανώνεται από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Μεταξύ των εισηγητών, ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος θα παρουσιάσει τους άξονες και το πνεύμα του Ενιαίου Στρατηγικού Σχεδίου Υποδομών και Μεταφορών 2010-2020, για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.


Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου