Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Ενιαίο «Εθνικό Πάρκο Οίτης- Σπερχειού-Μαλιακού»:Μια Πρόκληση για Αειφόρο Ανάπτυξη;


Ο όρος «Αειφόρος Ανάπτυξη» και τα συνώνυμά του, αυτοσυντηρούμενη, βιώσιμη, διαρκής, ισόρροπη, κλπ, που καθορίζει τους κανόνες χωροταξικού σχεδιασμού, πηγάζει από τη Διακήρυξη του Ο.Η.Ε. για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη που έχει συνυπογράψει η χώρα μας στο Rio de Janeiro.

Ήδη, από τη δεκαετία του ΄90 η Ε.Ε. έχει αποτυπώσει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης στα επίσημα κείμενά της.Επιπλέον, η περιβαλλοντική πολιτική αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα και της Στρατηγικής της Λισσαβόνας,
Ο άνθρωπος και οι ανθρωπογενείς παράγοντες αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα, η ποιότητα του περιβάλλοντος υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο, η προστασία και η διαφύλαξή του αναδεικνύονται ως προϋπόθεση για τη μελλοντική επιβίωση της ανθρωπότητας. Με άλλα λόγια η Βιώσιμη ή Αυτοσυντηρούμενη ή Αειφορική Ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη η οποία λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες της παρούσας γενιάς, χωρίς όμως να θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες.

Η Ανάπτυξη με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, στην Αειφόρο Ανάπτυξη - sustainable development είναι μονόδρομος αλλά και ο επιδιωκόμενος στόχος της πολιτείας μας για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία αλλά και παράγοντα άρσης περιφερειακών και τοπικών ανισοτήτων. Η Ελλάδα και παρά τη σχετική υστέρηση εισοδημάτων σε σχέση µε τις πλέον αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε έχει από πολλού απωλέσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας µε χαμηλό κόστος εργασίας, άρα η στροφή της σε παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέµενης αξίας µε ενσωματωμένη την περιβαλλοντική μέριμνα είναι προτεραιότητα και προοπτική ανάπτυξης

ΟΙΤΗ, ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ, ΜΑΛΙΑΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, δημιουργήθηκε από την αναγκαιότητα προστασίας του φυσικού αλλά και του ανθρωπογενούς (δομημένου) περιβάλλοντος του χώρου ευθύνης, με όραμα την εφαρμογή «καλών πρακτικών» διαχείρισης και την ανάδειξη της περιοχής με προσεγγίσεις και δράσεις φιλικές στο περιβάλλον αλλά και τόπο προορισμού. Το παράδειγμα του πάρκου «Abruzzo» στη γειτονική Ιταλία, αποτελεί τη βάση για την ήπια ανάπτυξη, με γνώμονα την προστασία των φυσικών πόρων και γενικότερα του περιβάλλοντος, αλλά και για την αναδιανομή του «πλούτου», με σημαντικά οφέλη για τον τοπικό πληθυσμό, που αποτελεί και τον πυρήνα στήριξης των «πράσινων πρωτοβουλιών» σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές. Το περιβάλλον όμως έχει συνέχεια και επικοινωνεί. Συνδέεται με τη συνέχεια των εδαφικών ενοτήτων και των ενοτήτων νερού. Η Οίτη επικοινωνεί τόσο με τον Σπερχειό όσο και με τον Μαλιακό. Υδάτινα οικοσυστήματα με τις ιδιαιτερότητες το καθένα από αυτά αποτελούν πραγματικά μια συνέχεια ενός περιβάλλοντος που πραγματικά έχει ανάγκη από ενιαίες πρακτικές προστασίας και διαχείρισης. Τα προβλήματα όμως είναι επίσης κοινά από τις μεταλλευτικές παρεμβάσεις στην Οίτη έως την ρύπανση του Σπερχειού αλλά και του Μαλιακού.

ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΡΚΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να πάμε σε δημιουργία ενός ενιαίου πάρκου προστασίας “ΟΙΤΗ ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ ΜΑΛΙΑΚΟΣ” εφαρμόζοντας καλές πρακτικές προστασίας και διαχείρισης αυτού του ενιαίου οικοσυστήματος. Ένα ενιαίο περιβαλλοντικό πάρκο Οίτη – Σπερχειός - Μαλιακός μπορεί να’ ναι μια επίδοση αναφοράς ανάπτυξης για την περιοχή μας δημιουργώντας και διευρύνοντας έναν προορισμό, που παράγει και διαθέτει υπηρεσίες και προϊόντα.

Διαδρομές και Προορισμοί

Ξεκινώντας από την περιοχή της Αμφίκλειας και του Μπράλου με το τραίνο, τα πέτρινα γεφύρια, σκεπτόμενοι εναλλακτικά την εγκατάλειψη της σημερινής γραμμής να σταματά ενδιαμέσως στο Φαράγγι του Ασωπού, στην Παναγία την Προυσιώτισσα στις Άνω Βαρδάτες, να ακολουθεί περίπατος στους Ελαιώνες της περιοχής οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν σε βιολογική καλλιέργεια, να συνεχίζουμε διαδρομές, να επισκεπτόμαστε τον Γοργοπόταμο και στην συνέχεια στο Δέλτα του Σπερχειού, με διαδρομές νερού, με παρατηρήσεις για τον «ελληνοπυγόστεο», με παρατηρητήρια πτηνών και την Ανθήλη που μπορεί να καλλιεργεί βιολογικούς ορυζώνες αλλά και τις ιστορικές Θερμοπύλες και τις ιαματικές πηγές. Επιστρέφουμε παραποτάμια στο Σπερχειό και οδηγούμαστε σε διαδρομές για ενημέρωση και πληροφόρηση σχετικά με την περιοχή NATURA και τα προϊόντα της και ακόμη πιο πέρα στους πρόποδες της Οίτης και την ανάβαση του βουνού. Σε όλες τις διαδρομές ενσωματώνουμε την πρωτογενή παραγωγή, τα μεταποιημένα προϊόντα της περιοχής καθώς και τις υπηρεσίες εστίασης και διαμονής.

Η Ευκαιρία Ανάπτυξης

Προοπτική για τη Λαμία και τη Φθιώτιδα λοιπόν θεωρούμε ότι είναι ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης «ΟΙΤΗ ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ ΜΑΛΙΑΚΟΣ» με ένα απέραντο Θεματικό Πάρκο, με όλες τις δραστηριότητες, που ως παράδειγμα αναφέραμε, δημιουργώντας στοχευμένη ανάπτυξη μέσα από το περιβάλλον. Μπορούμε να έχουμε μια άλλη προσέγγιση για την ανάπτυξη της περιοχής μέσα από αυτή την θεώρηση του Ενιαίου Πάρκου, η οποία μπορεί να δώσει την πολυπόθητη αειφορία και βιώσιμη ανάπτυξη. Ενσωματώνοντας δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα του δευτερογενή αλλά και εκείνον των υπηρεσιών, μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη και απασχόληση σε μια περιοχή που φθίνει από πλευράς απασχόλησης και ανάπτυξης. Ας κάνουμε λοιπόν συγκριτικό πλεονέκτημα τον φυσικό μας πλούτο, που είναι τα χερσαία και υδάτινα οικοσυστήματα. Πεποίθησή μας είναι ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο· και η Ανάπτυξη μέσω της Διαχείρισης και Προστασίας του Περιβάλλοντος είναι μονόδρομος.

Ζακυνθινός Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Καλαμάτας
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος
της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας
gzakyn@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου