Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

…….μια διαδικασία, που κατά τα άλλα ήταν άψογη.

Αρκετά και από πολλούς παιδεύτηκε το θέμα του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Πολύ μελάνι χύθηκε για την υπόθεση αυτή που χαρακτηρίστηκε μέχρι και ¨νέο φρούτο¨ άγνωστης προέλευσης και πολύ περισσότερο άγνωστης σκοπιμότητας. Όλα αυτά είχαν την αξία τους να γράφονται, να μεταδίδονται και να καλλιεργούνται σε μια εποχή που ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ήταν ακόμη Προσχέδιοή Σχέδιο Νόμου.

Σήμερα όμως ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣείναι Νόμος του Κράτους και οφείλουμε όλοι οι εμφορούμενοι από δημοκρατικά αισθήματα και συναισθήματα να σεβαστούμε και να βοηθήσουμε στην καλύτερη εφαρμογή του νέου Νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην συντριπτική πλειοψηφία και χωρίς καμιά αμφιβολία ο Ελληνικός λαός είναι Δημοκρατικός λαός.Είναι φιλήσυχος, ειρηνικός, υπομονετικός, ελαστικός, ανεκτικός. Είναι όμως και φύσει περίεργος, φιλομαθής και διερευνητικός.

Για τα παρακάτω στα οποία θα αναφερθώ αφορμή πήρα από την χθεσινή μου επίσκεψη στο καφενείο της γειτονιάς μου. Βέβαια με τα πολλά ήρθαμε και στο φλέγον θέμα των Δημοτικών εκλογών. Πολλές οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί. Πως θα είναι φτιαγμένο το ψηφοδέλτιο; Πώς θα ψηφίζουμε; Πόσους σταυρούς θα βάζουμε; Πόσοι θα είναι όλοι οι Υποψήφιοι Σύμβουλοι στο ψηφοδέλτιο; Πόσοι Σύμβουλοι θα εκλέγονται από κάθε χωριό; Ποιους Συμβούλους έχουμε το δικαίωμα να ψηφίσουμε; Θα ψηφίζουμε και για τους Αντιδήμαρχους; Πόσα είδη Συμβούλων θα έχουμε και ποιούς θα ψηφίζουμε; Τι είναι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και τί οι Σύμβουλοι Δημοτικής Ενότητας; Τι οι Εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων; κλπ …κλπ...

Επειδή έχω ασχοληθεί από νωρίς με τα σχετικά ΑΡΘΡΑ του Νόμου και έχω καταλήξει έστω και επώδυνα σε μερικά συμπεράσματα προσπάθησα να μπω στη συζήτηση μήπως και βρούμε κάποια άκρη. Το αποτέλεσμα δεν ήταν όμως το επιθυμητό. Χωρίς υπερβολές, ο καθένας αντιλαμβανόταν και ερμήνευε όπως ο ίδιος ήθελε. Αντί για ξεκαθάρισμα σε ορισμένα σημεία, μάλλον τα πράγματα έγιναν πιο συγκεχυμένα και θολά.

Ομολογώ βέβαια ότι δεν είναι θέμα νοημοσύνης και ούτε υπολείπεται ευφυίας κάποιος από τους συνομιλητές μου. Η δομή και η σύνθεση του ψηφοδελτίου είναι δύσκολη και περίπλοκη στους περισσότερους ανά την Επικράτεια νέους Καλλικρατικούς Δήμους. Θα έχουμε υπερβολικά μεγάλο αριθμό Υποψηφίων Συμβούλων που θα πρέπει να φιλοξενηθούν σε ένα κυριολεκτικά τεράστιο ψηφοδέλτιο. Αρκετοί εύθικτοι απότην παρέα εμφανώς απογοητευμένοι μέσα στη σύγχυσή τους, αποχώρησαν με τρόπο.Πολλοί έκαναν πως κατάλαβαν. Οι πιο ειλικρινείς και ¨ντόμπροι τύποι¨ που εκφράστηκαν ελεύθερα, τα είπαν έξω από τα δόντια χωρίς φόβο και περιστολές.

Να δείτε πόσα άκυρα θα βγουν. Να δείτε τι μπέρδεμα και τι μακελειό θα γίνει στη σταυροδοσία. Αν δε το έχεις από το σπίτι έτοιμο και ¨δαγκωτό¨, σιγά μη βρεις άκρη εκείνη τη στιγμή μέσα στο παραβάν για να σταυρώσεις τους υποψήφιους που θέλεις, όπως σαφώς ορίζει η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.
Και απορώ πόσες μέρες θα καταμετράν ψηφοδέλτια και σταυρούς οι αρμόδιες επιτροπές.

Αποχωρώντας αργά απ΄ το καφενείο και με μια ακόμη αλλά συγκεκριμένη εμπειρία ήρθε πάλι στο μυαλό μου εκείνος ο πολυσυζητημένος φόβος της ΣΑΡΩΤΙΚΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ που θα επιβάλλει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Διαφαίνεται απαραίτητη η κεντρική οργάνωση προετοιμασίας και διανομής των Ψηφοδελτίων στο σπίτι του κάθε ψηφοφόρου. Να μην πω καλύτερα η διανομή του έτοιμου(σταυρωμένου) ψηφοδέλτιου στο τσεπάκι του κάθε ψηφοφόρου. Αυτό όμως απαιτεί εργατοώρες και οι εργατοώρες απαιτούν χρήμα.Τέτοιο Χρήμα ως συνήθως βρίσκεται μόνο για τα Κομματικά Ψηφοδέλτια. Ένας άλλος,παράλληλος και πιο μεγάλος κίνδυνος για την ουσία της Δημοκρατίας είναι να δουλέψει μέσα από την μαζική προετοιμασία των ψηφοδελτίων το σύστημα της¨ανίερης λίστας¨ που μπορούν να οργανώσουν αποκλειστικά και μόνο τα Κομματικά Γραφεία.
Κι όπως λένε οι ειδικοί θα πάμε στο πιο όμορφο παιγνίδι, στο παιχνίδι της Δημοκρατίας με ¨σημαδεμένη τηντράπουλα¨. Κι αντί να έχουμε πρόβλεψη Νόμου για Δημοκρατικότερη Θωράκιση των εκλογών θα πάμε πάλι σύμφωνα με τις αποδοτικές μόνο για ορισμένους παλιές τακτικές. Κι έτσι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι γνωστό εκ των προτέρων μέσα από μια διαδικασία που κατά τα άλλα ήταν άψογη.

ο Αγγελος Αγγελίδης στο κafeneio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου