Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Παύλιανη: Προτάσεις για βιώσιμη οικονομική ευημερία και πρόοδο

Η Παύλιανη έχει σαν κεφάλαιο και συγκριτικό της πλεονέκτημα το πανέμορφο τοπίο, το μοναδικό ελατόδασος, τα πλούσια νερά, τα παραδοσιακά της προϊόντα, το υγιεινό κλίμα των 1000 μέτρων υψόμετρο, χώρους αναψυχής, ορεινά μονοπάτια για πεζοπορία, φαράγγια για canyoning, σύγχρονα καταλύματα και υποδομές εξυπηρέτησης των επισκεπτών

Θεωρείται και είναι, ως ορεινή περιοχή, πόλος ανάπτυξης και χώρος αναψυχής και καταφύγιο από το καθημερινό άγχος, σημείο άμεσης επαφής με τη φύση για τους κατοίκους των αστικών περιοχών.

Ο νέος Δήμος Λαμιέων πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε οι νέοι να παραμείνουν στον τόπο τους, αναβαθμίζοντάς τον και αξιοποιώντας τον σημαντικά.

Η Παύλιανη μπορεί:
α. να φιλοξενεί τουρίστες ως χώρος αναψυχής,
β. να φιλοξενεί θεματικές ημερίδες,
γ. να φιλοξενεί υλοτόμους, δασεργάτες, ρητινεργάτες με τις οικογένειές τους σε ειδικές χαμηλές τιμές,
δ. να διεξάγονται συνέδρια για το ξύλο και να γίνονται επιδείξεις προϊόντων ξύλων, δασικών μηχανημάτων κ.λ.π.
ε. να προωθούνται τα τοπικά προϊόντα,
στ. να προβάλλεται η πολιτιστική μας παράδοση, η τοπική αρχιτεκτονική, τα ήθη και έθιμά μας,
ζ. να παρέχεται δυνατότητα στους φιλοξενούμενους εθελοντικής εργασίας σε τοπικές καλλιέργειες,
η. να οργανώνονται ομάδες παραδοσιακής μαγειρικής, χορού και τραγουδιών, αναπαραστάσεις εθίμων,
θ. να οργανώνονται ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως ορειβασία, ιππασία, trekking κ.α.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα

Επιπλέον μπορεί να μελετηθεί
:
- Η κατάλληλη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων.
- Οι αναπαλαιώσεις παλαιών κτισμάτων, παραδοσιακών καφενείων και η ανάδειξη στοιχείων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με κίνητρα, τα οποία μπορούν να εξασφαλιστούν.
- Η χωροθέτηση ζωνών δόμησης, η απαγόρευση εκτός σχεδίου δόμησης και εξάπλωση του αστικού ιστού σε δασικές περιοχές, προοπτική που θα υποβαθμίσει μακροπρόθεσμα το χωριό και θα θέσει σε κίνδυνο τη φυσική του περιουσία και θα εξαφανίσει/εκμηδενίσει τις εναλλακτικές διεξόδους για οικονομική πρόοδο της περιοχής.
- Η αναβάθμιση του Λαογραφικού Μουσείου, αίθουσα με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό για προβολές video με τα αξιοθέατα της περιοχής, μουσική και τραγούδια, ήθη και έθιμα.
- Η σήμανση και η ανάδειξη των ιστορικών τόπων - περιοχών του χωριού
- Η ανάδειξη των χώρων ορεινής κατασκήνωσης
- Η χάραξη, βελτίωση και σήμανση των μονοπατιών με θέσεις θέασης, πληροφοριακές πινακίδες κλπ
- Η Χάραξη και βελτίωση των μονοπατιών που οδηγούν στα φαράγγια της περιοχής

Στον τομέα της γεωργίας
- Να μελετηθεί η δυνατότητα βελτίωσης των παραδοσιακών προϊόντων του χωριού (μήλα, φασόλια, κηπευτικά) αλλά και η βελτίωση της βιολογικής παραγωγής της καρυδιάς και της καστανιάς.
- Να μελετηθεί η αναβίωση καλλιέργειας παραδοσιακών σπόρων της περιοχής και εκτροφή ζώων για τη διατήρηση και παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, που μπορούν να αυξήσουν το εισόδημα των κατοίκων της και να ενισχύσουν το προφίλ του δήμου στην αγορά των τροφίμων.

Στον τομέα του περιβάλλοντος

Μέριμνα για περιβαλλοντική προστασία και σειρά μέτρων για:
- την καθαριότητα, έννοια που μπορεί να βάλει νέες διαστάσεις στις υποχρεώσεις του Δήμου (π.χ. καθαριότητα ρεμάτων, εξισορρόπηση στην επιβολή δημοτικών τελών),
- την ευαισθητοποίηση στη μείωση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση
- την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού επεξεργασίας λυμάτων τύπου compact
- την αντιπυρική προστασία (υποχρέωση που θα δημιουργήσει ΜΠΕΛΑΔΕΣ στο νέο δήμο, μιας και στις ορεινές περιοχές η αντιπυρική προστασία δεν είναι αστική υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με τα ίδια μέσα και ταυτόχρονα είναι εξαιρετικής σημασίας λόγω του φυσικού πλούτου της περιοχής)

Για την μεταλλευτική δραστηριότητα στη ευρύτερη περιοχή
Μόνιμη απειλή για την Παύλιανη είναι οι οριστικές παραχωρήσεις μεταλλευτικών περιοχών και η εξόρυξη βωξίτη, που κάποιοι θέλουν να επεκτείνουν και προς το χωριό. Κάνοντας μια σύγκριση συμπεραίνει κανείς ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα αποφέρει πράγματι τεράστια κέρδη στους επενδυτές και εξασφαλίζει θέσεις εργασίας σε αριθμό εργαζομένων, που τείνει να μειώνεται διαρκώς. Όμως, επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και δημιουργεί προβλήματα στην περαιτέρω ανάπτυξη του χωριού και της ευρύτερης περιοχής. Αντίθετα, αν προχωρήσει η ήπια, βιώσιμη, οικοτουριστική ανάπτυξη με παράλληλα τον αποχαρακτηρισμό της μεταλλευτικής περιοχής, λογικά θα πρέπει να αυξηθούν οι απασχολούμενοι με:
- την απασχόληση στον οργανωμένο οικοτουρισμό με ποιοτικούς τουρίστες – επισκέπτες,
- την εξασφάλιση της βιώσιμης σταθερής ανάπτυξης σε αντίθεση με τη μεταλλεία, που έχει κρίσεις και υφέσεις,
- το μοίρασμα των κερδών κυρίως στους κατοίκους του χωριού, γιατί αυτοί στο μεγαλύτερο ποσοστό θα είναι οι κύριοι επενδυτές και εργαζόμενοι,
- τη διατήρηση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, που είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα και το ειδικό “κεφάλαιο” του χωριού για το μέλλον εξασφαλίζοντας ποιότητα ζωής.

Άρα η σύγκριση βαρύνει υπέρ της ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης και προτείνουμε ανεπιφύλακτα τον αποχαρακτηρισμό της μεταλλευτικής περιοχής.

Νεοκλής Μανίκας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου