Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Παναγιώτης Στασινός: «Δεν θεωρούμε τους πολίτες “πρόβατα” που μπορεί κάποιος να τους κατευθύνει»

«Tα χρίσματα των κομμάτων προσβάλλουν την νοημοσύνη και την κοινή λογική των πολιτών σήμερα» τονίζει σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών και υποψήφιος δήμαρχος Λαμίας

Συνέντευξη στον Παύλο Γ. Σφέτσα στον Παρατηρητή της Φθιώτιδας

Πείτε μας καταρχάς δυο λόγια για την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών.

Η Πρωτοβουλία ξεκίνησε από μια παρέα φίλων και γνωστών με κοινές ανησυχίες και αντιλήψεις, για την εικόνα και την λειτουργία της πόλης που διαπίστωσαν πως οι ίδιοι άνθρωποι και οι ίδιοι μηχανισμοί έχουν δημιουργήσει πολλά χρόνια τώρα μια πραγματικότητα που δεν αρμόζει στην Λαμία.
Σιγά-σιγά ήρθαν όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας στην κίνηση και αρχίσαμε να θίγουμε τα κακώς κείμενα και να θέτουμε τις δικές μας προτάσεις για την βελτίωση της καθημερινότητας, πρώτα εμάς των ίδιων και των παιδιών μας αλλά και όλων των συμπολιτών μας. Στην ουσία η ύπαρξή μας αποτελεί μια πράξη αντίδρασης και αντίστασης που στόχο έχει να αφυπνίσει συνειδήσεις και να ενεργοποιήσει τους πολίτες απέναντι σε όσους έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση την πόλη μας.

Σήμερα εννέα μήνες μετά από την ίδρυσή της, στην Πρωτοβουλία συμμετέχουν πολίτες ανεξάρτητα από πολιτικές, ιδεολογικές και κομματικές αντιλήψεις ή κοινωνικά και επαγγελματικά συμφέροντα.

Πολίτες που επιδιώκουν να συνδιαμορφώσουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στοχεύουν συνειδητά στη δημιουργική πολυφωνική σύνθεση απόψεων και ιδεών. Πολίτες με ανιδιοτέλεια και με ευαισθησίες στα θέματα του περιβάλλοντος, της καθημερινής ζωής, στα θέματα των νέων, της παιδείας, του πολιτισμού. Πολίτες, που μέσα από μια ισότιμη και χωρίς ηγεμονισμούς λειτουργία και με σεβασμό στην διαφορετική προσέγγιση, θα επιδιώξουν τη μόνιμη και διαρκή παρέμβαση στα δημοτικά δρώμενα της πόλης. Στις εκλογές και στο ψηφοδέλτιο μαζί μας είναι και αρκετοί άλλοι, που μας ένωσε η αγωνία για προκοπή αυτού του τόπου. Μόνη «προϋπόθεση» η Ιδρυτική Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών.

Χαρακτηριστικό αυτής της προεκλογικής περιόδου είναι η συνεχής αναφορά σε ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές κινήσεις. Πως το σχολιάζετε;


Είναι αλήθεια πως πολλοί αυτοαποκαλούνται ανεξάρτητοι, από την άλλη μεριά όμως οι ίδιοι ή τα στελέχη τους μπαινοβγαίνουν στα πολιτικά γραφεία ή επεδίωξαν να τεθούν υπό τον μανδύα ενός μεγάλου ή μικρού κόμματος. Για μας ανεξαρτησία επίσης σημαίνει οικονομική απεξάρτηση από τρίτους ή από κεφάλαια κομματικά κάτι που είναι φανερό από το κόστος της προεκλογικής μας καμπάνιας. Αντίθετα άλλοι συνδυασμοί ξοδεύουν πακτωλούς χρημάτων αδιαφορώντας επιδεικτικά για την κρίσιμη οικονομική συγκυρία που βιώνει η Ελλάδα. Εμείς λέμε λοιπόν σταθερά όχι στις κομματικές εξαρτήσεις, ανεξάρτητα αν κάποιοι από μας είναι ή όχι ενταγμένοι σε κάποιον πολιτικό φορέα.

Τα χρίσματα των κομμάτων σε υποψηφίους κατευθύνουν την ψήφο των πολιτών;


Tα χρίσματα των κομμάτων προσβάλλουν την νοημοσύνη και την κοινή λογική των πολιτών σήμερα.

Σε περίπτωση που έχουμε δεύτερο γύρο εκλογών είναι ανοιχτό από την πλευρά σας το ενδεχόμενο συνεργασίας;

Εφόσον η ερώτησή σας αναφέρεται στην υπόθεση δεύτερου γύρου όπου η συνδυασμός μας δεν συμμετέχει, τότε σας λέμε ευθαρσώς ότι δεν θεωρούμε τους πολίτες «πρόβατα» που μπορεί κάποιος να τους κατευθύνει.

Γιατί να ψηφίσει εσάς ο Λαμιώτης, ο κάτοικος του νέου Δήμου; Ποια είναι με λίγα λόγια αυτό που πρεσβεύετε;


Θέλουμε να είμαστε η φωνή του πολίτη μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Να φωνάζουμε για ό,τι τον αδικεί, να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά του να προωθούμε τις ιδέες του και να προσπαθούμε να βρούμε λύση στα προβλήματά του. Θέλουμε να αποτελέσουμε το μέσο έκφρασης του απλού δημότη μακριά από κομματικές πρακτικές και τακτικές που δημιούργησαν την κρίση στην χώρα μας.

Σε λίγες γραμμές, οι πολιτικές που θα προσπαθήσει να εφαρμόσει η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών θα κινηθούν:

- Στην προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου (ελεύθεροι χώροι, παιδικές χαρές, ηχορύπανση, κυκλοφοριακό, πάρκα, δάση, υδάτινοι πόροι, αντιμετώπιση της ρύπανσης), γιατί η βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας είναι πλούτος για όλους μας και τον καθένα χωριστά.

- Σε θεσμοθετημένες διαδικασίες άμεσο-δημοκρατικού και συμμετοχικού χαρακτήρα (δημοψηφίσματα, εφαρμογή του διαδικτύου, θεματικές επιτροπές, κοινωνική διαβούλευση, συλλογική εκτελεστική εξουσία, εφαρμογή της αρχής της εναλλαγής), γιατί πρέπει ο πολίτης να πάψει να είναι σε απόσταση από το κέντρο λήψης των αποφάσεων και να αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα τους.

- Στην πράσινη στροφή στην κοινωνία και στην οικονομία (καινοτόμες οικονομικές δραστηριότητες) με σεβασμό και προστασία των φυσικών πόρων, που είναι περιουσία όλων μας, υπερασπίζοντας τα συλλογικά αγαθά (μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιους χώρους), γιατί μειώνουν το κόστος ζωής και ωφελούν τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

- Στη δημιουργία νέων μορφών οικονομίας, κοινωνικής και αλληλέγγυας (δίκτυα παραγωγών – καταναλωτών, τοπικά ανταλλακτικά συστήματα, κοινωνικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί), γιατί εξασφαλίζουν οικονομικά αυτούς που συμμετέχουν και τους δίνουν τη δυνατότητα να καθορίζουν την οικονομική δραστηριότητά τους, στηρίζοντας έτσι τις τοπικές κοινωνίες.

Τι γνώμη έχετε για τον Καλλικράτη;

Νέο τοπίο στην Αυτοδιοίκηση. Μεγαλώνει η απόσταση του πολίτη από τα τοπικά κέντρα εξουσίας άρα υπάρχει και ισχυρή μείωση της άμεσης δημοκρατίας. Ανακαλύπτουμε όμως, θέλοντας και μη, αυτά που μας ενώνουν με τους γείτονες. Και εδώ έχουμε δύο επιλογές: Μένουμε κλεισμένοι πεισματικά στο καβούκι μας επειδή δε μας ρώτησαν; Ή δίνουμε τη μάχη στις νέες συνθήκες, προσπαθώντας να αναπτύξουμε ισχυρό Αυτοδιοικητικό Κίνημα και να ασκήσουμε τη δυναμική του στις καινούριες δομές; Προτιμήσαμε το δεύτερο. Τα αντιπροσωπευτικά όργανα, κεντρικά ή τοπικά, γρήγορα γίνονται γραφειοκρατικά αν δεν υπάρξει κίνημα, αν δεν υπάρξουν ενεργοί πολίτες. Αυτό ίσχυε και παλιότερα που δεν υπήρχε Καλλικράτης. Η εμπειρία είναι διαχρονική και επιβεβαιώνει αυτή τη διαπίστωση. Π.χ. τα Συνοικιακά Συμβούλια ποτέ δεν λειτούργησαν ουσιαστικά, αν και προβλέπονταν από το νόμο. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις υπήρξαν εκεί που ο κόσμος ήταν πιο «κινηματικός», απαιτητικός και ψαγμένος. Συμμετέχουμε λοιπόν στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως ενεργοί πολίτες με την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας και διεκδικούμε «στα ίσα» τη θέση που μας αξίζει στο νέο Καλλικρατικό Δήμο! Σε κάθε περίπτωση έχουμε το νου μας να τους γίνουμε «τσιμπούρι» μετά από αυτές. Και θέλουμε την ψήφο των Λαμιωτών, γιατί είναι σίγουρο ότι χρειάζονται πολλά «τσιμπούρια»!

Η οικονομική κρίση πόσο σας προβληματίζει και ποιος φταίει κατά την γνώμη σας;

Φταίνε αυτοί που κυβέρνησαν, αλλά και όσοι τους στήριξαν ή δεν αντιστάθηκαν στην εικονική πραγματικότητα. Υπάρχει μια διάχυση ευθυνών στον πολιτικό κόσμο και κατά συνέπεια σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που ευνοήθηκαν δια της πλαγίας οδού. Όχι όμως ισοπεδωτική λογική, που λέει «τι να κάνουμε όλοι φταίμε». Αυτοί που είχαν το μαχαίρι και το πεπόνι πρέπει να τιμωρηθούν.Η τιμωρία όμως από μόνη της δε λύνει σήμερα το πρόβλημα της επιβίωσης, τόσο της χώρας όσο και των νέων Δήμων. Πρέπει να ψάξουμε για ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις ανασυντάσσοντας παράλληλα το τελματωμένο παραγωγικό δυναμικό, αλλά και τον αραχτό δημόσιο τομέα. Να δούμε την κρίση και ως ευκαιρία. Να βγάλουμε θετική ενέργεια. Όσοι συμφωνούν με αυτή την άποψη και συγχρόνως διαθέτουν μια βιώσιμη πολιτική για τις τοπικές κοινωνίες, ανασταίνοντας παράλληλα την ξεχασμένη συμμετοχή, έχουν καθήκον να πορευτούν μαζί. Αυτή είναι μια καλή «πρόσκληση» για να βάλουμε μαζί τους ενεργούς πολίτες ενός τόπου. Κι όχι το αν «αποτάσσουν το Μνημόνιο». Μήπως είναι και κανένας που δεν το αποτάσσει;

Ποιο είναι το τοπίο που διαγράφεται σ’ αυτές τις εκλογές;


Τα κόμματα βλέπουν τις δημοτικές εκλογές ως καταγραφή δυνάμεων και αξιοποίηση του αποτελέσματος στην κεντρική πολιτική σκηνή. Δευτερευόντως ασχολούνται με τα τοπικά προβλήματα. Αντίθετα για μας είναι σημαντική ευκαιρία για ανάδειξη του κινηματικού ρόλου της αυτοδιοίκησης ως γνήσιου συμμετοχικού θεσμού. Ευρύτερες συνεργασίες πολιτών με στόχο σύγχρονους βιώσιμους δήμους, που δίνουν έμφαση στην ποιότητα ζωής και την κοινωνική αλληλεγγύη και έχουν ως σημαία τους τη διαφάνεια, τη συμμετοχή και την αξιοκρατία.

Ναι αλλά αυτό δεν μοιάζει λίγο «α-πολιτικό»;

Κάθε άλλο. Είναι καθαρά πολιτικό. Έχει άμεση σχέση με την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί στον τομέα της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της παραγωγής, της απασχόλησης και της κατανάλωσης και απαντά με προτάσεις για το σήμερα. Ας δώσουμε λοιπόν στις εκλογές το πραγματικό τους νόημα και ας κοιτάξουμε κατάματα τα προβλήματα του δήμου.

Οι εκλογές στο δήμο Λαμίας;

Το ίδιο έργο. Το κόμμα δίνει το χρίσμα στον υποψήφιο δήμαρχο μέσα από τις ίδιες διαδρομές και οι υποψήφιοι σύμβουλοι διαγκωνίζονται σε μια ψηφοθηρική διαδικασία άνευ όρων και ορίων. Ως προς την ουσία, τα προγράμματα και οι απόψεις των συνδυασμών παραμένουν περίπου στα ίδια εδώ και 20 χρόνια. Ακόμη και οι άνθρωποι είναι οι ίδιοι. Ίδια πρόσωπα ίδιες πολιτικές χρόνια τώρα και μπροστά μας μια πόλη με τρομερές ελλείψεις και πολλά προβλήματα που καταδυναστεύει τον πολίτη. Η πολιτική που ακολούθησε η Διοίκηση του Δήμου Λαμίας απέχει πολύ από το όραμα για μια ανθρώπινη, βιώσιμη πόλη. Δε μηδενίζουμε πλήρως τη δουλειά που έγινε στο Δήμο και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μακριά από μας οι λογικές της πλήρους απαξίωσης και της καταστροφολογίας. Όμως δεν πάει άλλο. Λέμε όχι σε άλλες χαμένες τετραετίες. Όχι σε άλλες τετραετίες χωρίς όραμα!Τα νέα δεδομένα, πρωτόγνωρα εν πολλοίς (Καλλικράτης, κρίση), παράγουν και νέες προσεγγίσεις. Στην Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών συζητήσαμε ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος μας στην νέα πραγματικότητα και αποφασίσαμε μετά από πολύ σκέψη να διεκδικήσουμε τη θέση που μας αρμόζει σ’ αυτές τις εκλογές.

Είδαμε να δημοσιεύετε μια πρόταση για τη Λαμία ως πόλη - τουριστικός προορισμός. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα γι’ αυτό;


Θα πρέπει να αποτελέσει άμεσο στόχο στα πλαίσια και της νέας αυτοδιοικητικής δομής του Καλλικράτη. Η Λαμία, ως γεωγραφική ενότητα πλέον, διαθέτει ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης του αγροτοτουρισμού και του εναλλακτικού τουρισμού, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών με τα ανάλογα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Χρειάζεται όμως η Αυτοδιοίκηση, αλλά και όλοι οι υπεύθυνοι να το πιστέψουν και να κάνουν τις σωστές κινήσεις. Έχει ένα πλούσιο ανάγλυφο συνδυάζοντας τη γειτνίαση με τη θάλασσα με τους σημαντικούς ορεινούς όγκους, την όμορφη φύση με την πλούσια χλωρίδα και τους βιότοπους, σημαντικό αριθμό ιαματικών πηγών, αρχαιολογικά, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία. Κι όλα αυτά σε μικρή απόσταση από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όντας στο κέντρο της Ελλάδας και πάνω στον άξονα της Εθνικής Οδού.

Βέβαια θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και μέσα στην πόλη όπως η βελτίωση των όρων λειτουργίας του κέντρου, το εμπορικό κέντρο, η επίλυση επιτέλους του κυκλοφοριακού και να αξιοποιηθούν σημεία και μνημεία στόχοι όπως είναι η μεταφορά του Αρχαιολογικού Μουσείου από το Κάστρο στο κέντρο και η στέγασή του στο σημερινό Δικαστικό Μέγαρο, το περιαστικό δάσος, το Κάστρο, ο Άγιος Λουκάς, η ανάδειξη του χώρου της πρώην Δημοτικής Αγοράς, οι Μύλοι Μουζέλη και το Μουσείο Βιομηχανικής Ιστορίας της περιοχής, τα ιστορικά μνημεία της πόλης, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Άρης Βελουχιώτης. Και προπαντός είναι απαραίτητη η σωστή ενημέρωση τόσο των ίδιων των κατοίκων όσο και των επισκεπτών

Εντύπωση προκαλεί και η πρότασή σας για το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας. Πέστε μας λίγα πράγματα γι’ αυτό.


Το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας είναι μια Συλλογική Προσπάθεια που διαχειρίζεται το καλό όνομα και το περιβάλλον μιας περιοχής. Σ’ αυτή μπορούν να συμμετέχουν και να εμπλακούν παραγωγοί τοπικών προϊόντων, ταβέρνες, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εργαστήρια τοπικών προϊόντων, γραφεία εναλλακτικού τουρισμού κλπ. Το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας διαχειρίζεται, με προδιαγραφές που εκπονεί και συμφωνούνται για τα μέλη του, τη φήμη των παραδοσιακών προϊόντων, τις ομορφιές της περιοχής οι οποίες συνδέονται με ιστορικά, γεωγραφικά αρχαιολογικά και πολιτισμικά στοιχεία, τις προδιαγραφές παραγωγής και εμπορίας τους, τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις, τις ορθές και υγιεινές συνθήκες παραγωγής και εν γένει όλα αυτά που μπορούν να σηκώσουν αναπτυξιακά την περιοχή. Με λίγα λόγια το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας έχει στόχο ένα συνολικό θετικό αποτέλεσμα, που μπορεί να προκύψει με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, είτε αυτά είναι τοπικά ονομαστά προϊόντα ποιότητας, είτε είναι παρεχόμενες υπηρεσίες, δεμένα όλα με την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου. Τι μπορεί να “πουλήσει” η περιοχή της Λαμίας σήμερα; Το καλό όνομα των τοπικών προϊόντων της και το περιβάλλον της. Όλα αυτά όμως απαιτούν μια Συλλογική Προσπάθεια διαχείρισης, γιατί δεν ανήκουν σε κανέναν. Μεταβιβάζονται όμως από γενιά σε γενιά ως κοινωνικό κεφάλαιο της περιοχής.

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας προτείνει την άμεση έναρξη αυτής της προσπάθειας στη λογική της ενίσχυσης των μικρών παραγωγών και της δημιουργίας μικρών ευέλικτων τοπικών αγορών. Στην ουσία θα δημιουργηθούν έτσι συμμαχίες– δίκτυα παραγωγών τοπικών προϊόντων με καταναλωτές των αστικών περιοχών.Είναι απαραίτητο να διεκδικηθεί γι’ αυτό ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο για να μπορέσει να ανθίσει η αγροτουριστική επιχειρηματικότητα, που σήμερα “πνίγεται” στη γραφειοκρατία των πολλαπλών αδειοδοτήσεων της ίδρυσης και λειτουργίας για μικρούς παραγωγούς. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι απαιτείται άδεια για κάθε μια χωριστά από τις πιο κάτω δραστηριότητες: Παραγωγή στο αγρόκτημα - πώληση - μεταποίηση - διαμονή επισκεπτών της φάρμας - διατροφή - ξεναγήσεις σε αξιοθέατα της περιοχής - ηλεκτρονικό εμπόριο κλπ. Στις σημερινές ασφυκτικές συνθήκες στις επιχειρηματικές επιλογές των νέων της υπαίθρου, που συνδέονται άμεσα και με την οικονομική κρίση, στην Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών υποστηρίζουμε πως η πρότασή μας μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στην διαφαινόμενη ανεργία και ουσιαστική ανάπτυξη της αγροτικής και όχι μόνο επιχειρηματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου