Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Τελικά, το… μέγεθος μετράει;

Όταν πρόκειται να συγκριθεί ο εγκέφαλος του άνδρα με της γυναίκας, οι ερευνητές λένε ότι έχουν βρει την απόδειξη πως το μέγεθός του είναι αυτό που έχει τελικά σημασία!
Φαίνεται ότι υπάρχει διαφορά στο μέγεθος του εγκεφάλου, όταν συγκρίνουμε τους άνδρες με τις γυναίκες. Προφανώς, το ανδρικό μυαλό τείνει να είναι μεγαλύτερο, επειδή και ο σωματότυπός τους είναι μεγαλύτερος. Έτσι, κάποια ανατομικά στοιχεία του εγκεφάλου των ανδρών, είναι μεγαλύτερα από ότι στις γυναίκες και αντίστροφα.


Για παράδειγμα, ο ανδρικός εγκέφαλος έχει 6½ φορές περισσότερη φαιά ουσία από ότι των γυναικών! Η φαιά ουσία είναι εν μέρει υπεύθυνη για την επεξεργασία πληροφοριών. Οπότε μπορεί να εξηγηθεί και γιατί, σε γενικές γραμμές, οι άνδρες είναι καλύτεροι στα μαθηματικά από τις γυναίκες.

Αντιθέτως, οι γυναίκες έχουν τουλάχιστον 10 φορές περισσότερη λευκή ουσία από τους άνδρες (αποτελεί τμήμα του εγκεφάλου) που την κάνει, εν μέρει, υπεύθυνη για την διασταύρωση πληροφοριών, γεγονός που καθιστά τις γυναίκες ικανές να χειρίζονται ταυτόχρονα πολλά πράγματα.

Ο ανδρικός εγκέφαλος φαίνεται να είναι περίπου 2% πιο μεγάλος από τον γυναικείο! Όμως το μέγεθος δεν είναι συνυφασμένο απαραίτητα και με την ποιότητα! Δε σημαίνει ότι επειδή κάποια τμήματα του ανδρικού εγκεφάλου είναι πιο μεγάλα, αυτόματα είναι και πιο έξυπνοι από τις γυναίκες. Η ανατομία του οργάνου δεν έχει καμία σχέση με τη νοημοσύνη.

Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο που έχει πλαστικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αναπτυχθεί προς την κατεύθυνση που επιθυμεί ένας άνθρωπος. Έτσι, εάν κάποιος δεν είναι πολύ καλός στα μαθηματικά, μπορεί εάν επιμείνει και εκπαιδευτεί κατάλληλα, να βελτιώσει τις επιδόσεις του θεαματικά. Το ίδιο ισχύει για όλους τους τομείς.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ανατομία του εγκεφάλου μπορεί να αλλάξει ελαφρώς, και να αναπτυχθεί, αυξάνοντας το μέγεθός του, προς τη λειτουργία που θέλει το άτομο να επικεντρωθεί. Οπότε, δεν έχει σημασία εάν είσαι άνδρας ή γυναίκα, αλλά πόση θέληση έχεις για να μάθεις κάτι και να βελτιώσεις τον εγκέφαλό σου.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου