Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Παναγιώτης Στασινός: Ολα στο φώς

Απο την Ημέρα:
Αγώνα και προσπάθεια για μεγαλύτερα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό δείχνει ο Παναγιώτης Στασινός, υποψήφιος Δήμαρχος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών τηςΛαμίας . Θεωρεί επιβεβλημένη την συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησηςσ την οργάνωση των παραγωγικών δυνάμεων για να μετριαστούν οι συνέπειες της κρίσης. Θεωρεί κρίσιμο σημείο της αυτοδιοίκησης την διάχυση της εξουσίας στους πολίτες και την διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.

Διαβάστε ολόκληρη στη συνέντευξη:

Ημέρα: Πολλοί επιμένουν πως ο «Καλλικράτης» που θέλει χρήματα αλλά χρήματα δεν υπάρχουν λόγω οικονομικής κρίσης. Άλλοι επιμένουν πως η αποτελεσματικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες υπέρβασης της κρίσης ή να μετριάσει τις συνέπειες. Ποια από τις δύο απόψεις συμμερίζεστε;

Απάντηση:
Εκτιμούμε ότι ο Δήμος πρέπει να διασφαλίσει μεγαλύτερα έσοδα μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την υλοποίηση έργων σε όφελος των πολιτών. Όμως ένα από τα προβλήματα της Ελλάδας είναι η αναποτελεσματικότητα με κύρια αιτία την σκόπιμη γραφειοκρατία και την διαφθορά.
Στην Ε. Ε. των «15» οι κοινωνικές δαπάνες το 2004 ήταν στο 27,6% του ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα στο 26%. Ομως: Στην Ε. Ε. μειώνουν το ποσοστό της φτώχειας κατά 9%, ενώ στην Ελλάδα μόνο κατά 3%. Η άποψή μας είναι ότι ο έλεγχος, η διαφάνεια και η συμμετοχή του δημότη θα μετριάσει αυτά τα φαινόμενα ώστε κάθε ευρώ να αξιοποιείται με το καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει και να οργανώσει τις παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής στην κατεύθυνση της στήριξης των τοπικών προϊόντων κυρίως στον πρωτογενή τομέα, αλλά και αναπτύσσοντας πρακτικές όπως το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας, τα Δίκτυα Παραγωγών – Καταναλωτών και τα Προϊόντα Ποιότητας, ανεβάζοντας το επίπεδο του ήπιου βιώσιμου τουρισμού με άξονα τον ιαματικό και τον ορεινό τουρισμό κάνοντας και τη Λαμία πόλη - τουριστικό προορισμό. Μπορεί ο Δήμος να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη βελτίωση των υποδομών της ΒΙΠΕ Λαμίας ώστε να μπορεί άμεσα να δεχθεί νέες επενδύσεις.
Μεγάλο στοίχημα επίσης είναι, ο Δήμος να μπορέσει να απαντήσει στην πρόκληση σε ό,τι αφορά στη στροφή στην “πράσινη οικονομία”, στον τομέα της ενέργειας και στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Άρα πιστεύουμε ότι μπορεί ο Δήμος να αποτελέσει τον κυρίαρχο του παιχνιδιού σε μια κατεύθυνση τέτοια, ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες της κρίσης

Ημέρα: Για να ανταποκριθούν οι νέοι ΟΤΑ στο θεσμικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητές τους, διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό δηλαδή και τους πόρους;

Απάντηση:
Το ανθρώπινο δυναμικό των δήμων δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο όσον αφορά τον αριθμό. Περισσότερο θα χρειαστεί να εξειδικεύσουμε και να εκπαιδεύσουμε το δυναμικό αυτό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες. Η γνώμη μας είναι ότι ο νέος Δήμος θα πρέπει να θεσμοθετήσει και αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης των υπηρεσιών και των δημοτικών υπαλλήλων από τους πολίτες, με την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, με στόχους, κίνητρα και έλεγχο.
Ειδικά στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών Προσώπων, το πιο απλό είναι, η αντίστοιχη Επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου να ασχοληθεί, να μελετήσει το θέμα σε συνεργασία με τους ειδικούς και να φέρει μια τεκμηριωμένη πρόταση στο Συμβούλιο, η οποία θα έχει τα χαρακτηριστικά μιας κοινά αποδεκτής πρότασης. Αυτό φυσικά προϋποθέτει τη λειτουργία των επιτροπών του Δημοτικού Συμβουλίου. Προϋποθέτει λειτουργία…

Ημέρα: Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Καλλικράτης επιβαρύνει μια απρόσωπη σχέση των πολιτών με την αυτοδιοίκηση. Επιμένουν όσα καθιστά ένα γραφειοκρατικό σύστημα στις συναλλαγές των πολιτών με τον δημόσιο και την αυτοδιοίκηση. Θεωρείτε ότι υπάρχει ο απαιτούμενος βαθμός ετοιμότητας των υπηρεσιών του Δήμου σας προκειμένου να προσαρμοστούν χωρίς προβλήματα;

Απάντηση: Σίγουρα θα υπάρξει μεταβατική περίοδος με προβλήματα . Θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε νέους τρόπους στη σχέση των πολιτών με τις υπηρεσίες. Ένα μέσο που έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες είναι το διαδίκτυο.

Ημέρα: 2η Κυριακή: Σύνθεση ή ξεκαθάρισμα; Από ποιό σημείο και μετά ξεκινούν τα όρια του εφιάλτη στο 2ος γύρο;

Απάντηση:
Αν ο συνδυασμός μας δεν συμμετέχει στον δεύτερο γύρο, τότε σας λέμε ότι δεν θεωρούμε τους πολίτες ‘πρόβατα’ που μπορεί κάποιος να τους κατευθύνει.
Στο δεύτερο γύρο λοιπόν, ψήφο κατά συνείδηση.

Ημέρα: Σε περίπτωση που κερδίσετε τις εκλογές τι ρόλο θα μπορούσατε να δώσετε στους αντιπάλους σας;

Απάντηση: Δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν αντίπαλοι όταν όλοι ασχολούμαστε για έναν κοινό στόχο: την βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη.
Ρόλο λοιπόν πρέπει να έχουν όλοι ,πολίτες και υποψήφιοι.
Ο εθελοντισμός που προάγει η κίνησή μας μπορεί να προσφέρει πολλά.

Ημέρα: Στην περίπτωση που εκλεγείτε την επομένη των εκλογών ποιες είναι οι τρεις μεγαλύτερες προτεραιότητες για το δήμο σας που θεωρείτε ότι πρέπει να δρομολογήσετε άμεσα;

Απάντηση:
1] Διαφάνεια: Όλα στο φώς . Όλα αναρτημένα στο διαδίκτυο . Οι πολίτες να ξέρουν πού και γιατί ξοδεύεται το κάθε ευρώ.
2] Διαχείριση των ελεύθερων χώρων για όφελος των δημοτών με ταυτόχρονη μείωση της παραβατικότητας με την εφαρμογή της νομοθεσίας. Πεζόδρομοι , Πλατείες, Παιδικές χαρές με κέντρο το πεζό , το παιδί , το παππού , τη γιαγιά . Περισσότερο πράσινο , λιγότερο τσιμέντο και χαλίκι.
3] Καθαριότητα. Οι υπηρεσίες μαζί με οργανωμένο εθελοντισμό να κάνουμε την πόλη καθαρή και όμορφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου