Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Αγαπημένη μου καρέκλα (οι υπεύθυνοι - ανεύθυνοι αυτού του τόπου)

Σε όλα τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας γίνεται λόγος για την ευθύνη των “συναρμόδιων φορέων” σε σχέση με τα προβλήματα που κάθε φορά προκύπτουν.

Πολιτική ζωή και ευθύνη είναι έννοιες αλληλένδετες.
Το θέμα της ευθύνης παίζει αποφασιστικό ρόλο στο δημοκρατικό πολίτευμα. Ξεκινά από την απαίτηση των πολιτών στην αρχαία δημοκρατική πολιτεία να αποδώσουν τα “εύθυνα” αυτοί που κυβερνούν, να λογοδοτήσουν δηλαδή για τις πράξεις τους, και φτάνει μέχρι σήμερα ως έννοια που ταυτίζεται με την υποχρέωση του ανθρώπου ηθική και νομική, να δίνει λόγο για το αποτέλεσμα των αποφάσεων και ενεργειών του.

Από εδώ ξεκινά και το πρόβλημα της σύγχρονης πολιτικής ζωής που έχει εμπλακεί και ταλαιπωρηθεί από το πλέγμα των αλληλοσυγκρουόμενων αρμοδιοτήτων των διαφόρων υπευθύνων, οι οποίοι είναι διευθυντές, προϊστάμενοι, σύμβουλοι. δήμαρχοι και κάθε λογής ιστάμενοι (ανώτεροι), αλλά όταν ατυχώς διαπιστώνεται μια παράτυπη ενέργεια και γίνεται γνωστή στα ΜΜΕ, αποποιούνται οποιωνδήποτε ευθυνών τους και αναλώνονται σε μεταξύ τους αλληλοκατηγορίες.

Η ευθύνη τότε γίνεται μπαλάκι που πετιέται από τον ένα υπεύθυνο στον άλλον προκειμένου ο υψηλόβαθμος αιρετός ή μη, να κατοχυρώσει το κύρος του ή να αποδείξει πως έπεσε θύμα παραπληροφόρησης ή καλόβουλης μεν με κακό όμως αποτέλεσμα ενέργειας. Αυτό φυσικά απέχει αρκετά από την αλήθεια και απλά αποδεικνύει την ανυπαρξία οργάνωσης και προγραμματισμού, τα ελλιπή μέτρα, τις μισές δουλειές, το βόλεμα και την διαπλοκή. Αποδεικνύει την ανευθυνότητα αυτών που μας κυβερνούν και που θέλουν να έχουν την τύχη του τόπου στα χέρια τους.

Γιατί η αποδοχή της ευθύνης απαιτεί εντιμότητα, θάρρος και αυτοκριτική. Προϋποθέτει έντονη εσωτερική ζωή, σκέψη, κρίση, νόηση, βούληση και προπάντων ηθική συνείδηση ενώ θα πρέπει να κατανοείται βαθιά το εφήμερο της εξουσίας και η αναγκαιότητα να παραχθεί έργο . Αρετές που είναι απαραίτητο να διαθέτει οποιοσδήποτε ασχολείται με τα κοινά και επιδιώκει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία Αρχή.

Στο βαθμό που αυτά σήμερα απουσιάζουν δεν μιλάμε για δημοκρατία αλλά για λαϊκισμό όπου ο κάθε αρμόδιος καταλαμβάνει μία καρέκλα και δεν αισθάνεται να απορρέει καμία ευθύνη από αυτή. Θέλει να κάνει χρήση μόνο των δικαιωμάτων που του παρέχει η θέση του και αδιαφορεί για τις υποχρεώσεις του. Αυτός δίνει με το παράδειγμα του τα “φώτα” στους άλλους που είναι παρακάτω στην ιεραρχία ή στους πολίτες να κάνουν τα ίδια: να είναι αργόμισθοι, να “τα παίρνουν” εφόσον δεν γίνονται αντιληπτοί, να γίνουν καταχραστές.

Οι νόμοι ούτως η αλλιώς υπάρχουν για να παρερμηνεύονται και να καταπατούνται. Κι από την άλλη υπάρχουμε εμείς, οι απλοί πολίτες που παραπλανηθήκαμε, εξαπατηθήκαμε γιατί βλέπουμε αυτούς που πιστέψαμε ότι ήταν έντιμοι άνθρωποι, αυτούς πού μας έπεισαν ότι θα επιδιώξουν το συμφέρον μας (που είναι πάντα υπεύθυνοι στις αρμοδιότητες και τα δικαιώματα αλλά ανεύθυνοι στα λάθη), να δικτυώνονται και να απλώνονται, και να ελίσσονται, και να ξεφεύγουν, και να μην λογοδοτούν, και ακόμη χειρότερα να ζητούν ανερυθρίαστα και χωρίς αιδώ να μας ξαναεξουσιάσουν, εξαγγέλλοντας και προτείνοντας λύσεις σαν να είναι άλλος ο υπαίτιος των προβλημάτων που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Δεν θέλουμε άλλο αυτό το λαϊκισμό.
Θέλουμε υπεύθυνους ανθρώπους που να κάνουν σωστές και προγραμματισμένες ενέργειες. Θέλουμε ηθικούς ανθρώπους με δημοκρατική συνείδηση που να ενδιαφέρονται για τον λαό και όχι για την προσωπική τους ευδοκίμηση ή την κομματική τους ανέλιξη ή επιβράβευση .

Η πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας μας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αγάπη του πολιτικού για την καρέκλα, για την εξουσία, χωρίς καμία συναίσθηση του χρέους του προς την κοινωνία αλλά και καμία ανάληψη έστω και παραμικρής ευθύνης για όσα λάθη οδήγησαν σε κατάρρευση την Ελλάδα.

Αλλά δυστυχώς και η τοπική Αυτοδιοίκηση αναπαράγει αυτό το μοντέλο και μας προσφέρει πολλά παραδείγματα. Το θέμα της ρύπανσης του Μαλιακού, η κυλιόμενη σκάλα της οδού Αγίου Νικολάου, η παράνομη αμμοληψία στον ποταμό Βελά είναι μόνο κάποια γεγονότα που έπληξαν οικονομικά και περιβαλλοντικά την περιοχή μας και επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Ήρθε η ώρα εμείς οι πολίτες, οι απογοητευμένοι και κουρασμένοι από υποσχέσεις, ανεκπλήρωτα οράματα και παχιά λόγια να πάρουμε ενεργά μέρος και να διαμορφώσουμε το μέλλον αυτού του τόπου. Ας δώσουμε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους, άφθαρτους με όνειρα και στόχους να προσφέρουν και να διαμορφώσουν μια άλλη-εναλλακτική λύση στον τρόπο που η εξουσία διαχειρίζεται το μέλλον των παιδιών μας.

Εμείς τα μέλη της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας πιστεύουμε πως δεν είναι ακόμη αργά.

Μπορούμε μαζί να αλλάξουμε τον τόπο μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου