Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Τι πήγε στραβά με τα βιοκαύσιμα;

Οι ειδικοί ευελπιστούσαν ότι τα βιοκαύσιμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μια πηγή ενέργειας με μηδενική παραγωγή άνθρακα.
Η λογική τους; Τα φυτά που καλλιεργούνται για βιοκαύσιμα, όσο αναπτύσσονται, απορροφούν από την ατμόσφαιρα την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που θα απελευθερώσουν με την καύση τους, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο να είναι μηδενικό.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και όταν καίμε πετρέλαιο ή κάρβουνο, με τη διαφορά ότι σε αυτή την περίπτωση μέσα σε λίγες δεκαετίες απελευθερώνουμε στην ατμόσφαιρα μια ποσότητα άνθρακα που έχει απορροφηθεί μέσα σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια.

Όμως βασική προϋπόθεση για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε βιοκαύσιμα είναι να αποψιλώσουμε μεγάλες εκτάσεις γης, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουμε για καλλιέργειες. Και καταστρέφοντας ένα τροπικό δάσος για να φυτέψουμε ζαχαροκάλαμο, απελευθερώνονται τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, που βρισκόταν μέχρι τότε «κλειδωμένο» στα δέντρα. Επιπλέον, όταν ρίχνουμε στα φυτά λίπασμα αζώτου απελευθερώνεται νιτρώδες οξείδιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου. Έτσι λοιπόν εξηγείται γιατί, σύμφωνα με μια μελέτη του Νομπελίστα Πολ Κρούτσεν για το 2007, η χρήση βιοκαυσίμων από καλαμπόκι και ελαιοκράμβη τη συγκεκριμένη περίοδο αύξησε, αντί να μειώσει, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι η ιδέα των βιοκαυσίμων είναι αποτυχημένη. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα οφείλονται κατά κύριο λόγο στη λανθασμένη επιλογή των φυτών και των μεθόδων παραγωγής. Για παράδειγμα, ο θάμνος ζατρόφα μπορεί να καλλιεργηθεί σε εδάφη που είναι υπερβολικά άγονα για δέντρα ή άλλα φυτά. Μάλιστα χρησιμοποιείται ήδη για την παραγωγή βιοντίζελ στην Ινδία, την Καμπότζη και κάποιες χώρες της Αφρικής.focusmag.gr

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος21/9/10, 9:52 π.μ.

    Ο συγκεκριμένος λόγος (αποψίλωση τροπικών δασών) είναι και ο σημαντικότερος ώστε να στηρίξουμε τα βιοκαύσιμα εγχωρίως από τη στιγμή που στην Ελλάδα έχουμε 4 εκ. στρέμματα ακαλλιέργητης γης. Σε αντίθεση η πολιτεία ενισχύει τις εισαγωγές από τρίτες χώρες ενώ παράλληλα μειώνει τα κίνητρα για τους εγχώριους παραγωγούς βιοκαυσίμων για την απορρόφηση ελληνικών,ενεργειακών καλλιεργειών.Αθάνατη Ελλάδα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή