Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Οι πιο αδιάφορες εκλογές…

Αδιάφορη αφήνουν την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων οι εκλογές του Νοεμβρίου για δημάρχους και περιφερειάρχες. Ελάχιστοι -πλην φυσικά των ίδιων των υποψηφίων και των κομματικών επιτελείων- ενδιαφέρονται ζωηρά για τα αποτελέσματα, που θα αναδείξουν οι κάλπες.

Καθώς τα κυβερνητικά μέτρα πλήττουν σχεδόν όλα τα κοινωνικά στρώματα και βυθίζουν την Ελλάδα σε μια βαθιά ύφεση, το τελευταίο πράγμα, που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι ποιος δήμαρχος ή ποιος περιφερειάρχης θα εκλεγεί. Γεγονός φυσιολογικό, αν αναλογιστούμε ότι ο ελληνικός λαός έζησε τους τελευταίους έξι μήνες τη μεγαλύτερη επιχείρηση «τρομοκράτησης» που ασκήθηκε ποτέ σε ιδεολογικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Η απειλή της χρεοκοπίας έγινε η «δαμόκλειος σπάθη» για την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. Η εξουσία (εθνική και διεθνής), παρά τα προβλήματα «νομιμοποίησης» που αντιμετώπισε, εκμεταλλεύτηκε τη δύναμή της για να «λανσάρει» περίπου ως «φυσικό δίκαιο» τα ατελείωτα μέτρα λιτότητας.

Ενας άλλος σημαντικός λόγος της έλλειψης ενδιαφέροντος των πολιτών προκύπτει από την επίγνωση του γεγονότος ότι, το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δεν .......
μπορεί να ανατρέψει ή να διορθώσει την υφιστάμενη κατάσταση. Άλλωστε μόνο οι βουλευτικές εκλογές απομακρύνουν κυβερνήσεις.

Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Ο θεσμός έχει τα χάλια του. Οι περισσότεροι δήμοι είναι καταχρεωμένοι και η διαφθορά είναι εκτεταμένη. Οι νέοι άρχοντες εκ των πραγμάτων θα επωμιστούν βαρύτερο από κάθε άλλη φορά φορτίο. Γι' αυτό και η απροθυμία των υπουργών να εκτεθούν ως υποψήφιοι δήμαρχοι ή περιφερειάρχες, εγκαταλείποντας, εννοείται, τους υπουργικούς τους θώκους. Τρελοί είναι να παρατήσουν το υπουργιλίκι με τα πάσης φύσεως τυχερά του και να πάνε να παριστάνουν τους «μικρούς πρωθυπουργούς», χωρίς σάλιο στα ταμεία και τους δημάρχους σε χρεοκοπημένους δήμους, που το ΔΝΤ και η ΕΕ επιβάλλουν να κάνουν χιλιάδες απολύσεις; Χώρια που τα μέτρα ασφαλείας των δημάρχων είναι μηδαμινά, με κίνδυνο οι... ντομάτες και τα αβγά να τους βρίσκουν κατακέφαλα, όταν αρχίσουν να πέφτουν.
by kafeneio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου