Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Διαδίκτυο και πρόσβαση των νέων σε τυχερά παιχνίδια.....

Η απαγόρευση της πρόσβασης των ανηλίκων στο διαδικτυακό τζόγο είναι πρακτικά ανέφικτη, γι' αυτό πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των γονέων και των εκπαιδευτικών, με παράλληλη ενημέρωση των παιδιών, για τους κινδύνους που διατρέχουν από την εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια.


Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, και ειδικότερα οι δράσεις του Saferinternet.gr και ΥποΣΤΗΡΙΖΩ, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων.

Σύμφωνα με το Κέντρο:

- Οι χώροι που προορίζονται για παιδιά, πρέπει να αφορούν αυστηρά και μόνο ψυχαγωγικά - τεχνικά παιχνίδια. Οποιοσδήποτε χώρος έχει οιασδήποτε μορφής τυχερά παιχνίδια οφείλει - στο σύνολό του - να μην είναι προσβάσιμος για τους ανήλικους.

- Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να βρίσκονται μακριά από μέρη που συγκεντρώνονται τα παιδιά (σχολεία, χώροι άθλησης κ.λπ.), έτσι ώστε τα παιδιά να μην επηρεάζονται για να τους επισκεφθούν.

- Οι χώροι που φιλοξενούν παιδιά, τα οποία παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια - μέσω Διαδικτύου ή μη - οφείλουν να είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι για τις ανάγκες των παιδιών, θα πρέπει έτσι να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος υποχρεωτικού ηλικιακού ελέγχου και να καθοριστούν ξεχωριστοί υπολογιστές για τους ανήλικους επισκέπτες, στους οποίους θα υπάρχουν εγκατεστημένα συστήματα φιλτραρίσματος περιεχομένου.

- Επιπλέον, στους χώρους για τους ανήλικους θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος από κάποιον ενήλικο, ώστε να μπορεί άμεσα να αντιμετωπιστεί υπεύθυνα οποιοδήποτε πρόβλημα ή ατυχές περιστατικό προκύψει, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι οι ανήλικοι παίζουν παιχνίδια που είναι κατάλληλα για αυτά.

- Στα καταστήματα τεχνικών-ψυχαγωγικών παιχνιδιών πρέπει να υπάρχουν σε πολύ εμφανές σημείο και με ευανάγνωστο τρόπο οι βαθμίδες ηλικιακού χαρακτηρισμού, καθώς και οι διάφοροι τύποι χαρακτηρισμού του περιεχομένου ενός παιχνιδιού, βάσει του συστήματος PEGI. Όλα τα παραπάνω αιτήματα σχετικά με τα "φιλικά προς τα παιδιά" Ίντερνετ-καφέ, έχουν ζητηθεί από τo Ελληνικό Κέντρο ήδη από το 2008, τόσο σε ειδική παρουσίαση στη Βουλή των Ελλήνων (Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας) όσο και μέσω του Συνηγόρου του Πολίτη.

Σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Π&Α Κυριακού, το 15,1% των μαθητών 14-16 ετών παίζουν τυχερά παιχνίδια, ενώ στην Κύπρο, όπου υπάρχουν καταστήματα με τυχερά παιχνίδια, σε αντίστοιχη έρευνα της Μ.Ε.Υ. το ποσοστό των μαθητών είναι 34,9%.

Το Κέντρο επίσης επισημαίνει ότι στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας παρακολουθούνται 82 παιδιά με συμπτώματα εξάρτησης του Διαδικτύου και έχουν γίνει περισσότερες από 300 κλήσεις στη Γραμμή Βοηθείας Υποστηρίζω 80011 80015 σχετικά με την εξάρτηση του Διαδικτύου, μέσα σε 9 μήνες.

Τέλος, στο πιο πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο σχετικά με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά στην ΕΕ, το 27% των Ελλήνων γονέων δηλώνει ότι τα παιδιά του έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από Ίντερνετ-καφέ (πρώτη θέση στην ΕΕ των "27", με την Κύπρο να ακολουθεί με 11% και με όλες τις άλλες χώρες να έχουν μονοψήφια ποσοστά). Επομένως, καταλήγει το Κέντρο, το νομοσχέδιο θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα στην προστασία του παιδιού και της οικογένειάς του στον τομέα των διαδικτυακών ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Το Ελληνικό Κέντρο κατέθεσε ανά άρθρο τις προτάσεις του στη διαβούλευση, ευελπιστώντας να γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις, ώστε τα παιδιά να μην εκτεθούν περισσότερο σε επιβλαβές για αυτά περιεχόμενο και να μην κινδυνεύουν να αναπτύξουν εθιστικές συμπεριφορές, τόσο από τα ηλεκτρονικά όσο και από τα τυχερά παιχνίδια. ....nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου