Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Καθηγητές, τσαρλατάνοι και τρομολάγνοι μάντεις


Τα επόμενα χρόνια ενδεχομένως κάποια χώρα της ευρωζώνης να χρεοκοπήσει. Αυτή τη δήλωση μνημείο σαφήνειας και ακρίβειας έκανε πριν από κάποιες μέρες ένας αναλυτής.
Ανήκει και αυτός στη χορεία εκείνων των καθηγητών, γκουρού, ειδικών και ότι άλλο δηλώσουν που τον τελευταίο χρόνο μας έχουν ζαλίσει με τη χρεοκοπία της χώρας.

Και κάνουν τέτοιες προβλέψεις παρότι είναι πιθανό να μη γνωρίζουν κατά που πέφτει η Ελλάδα και σίγουρα δεν γνωρίζουν σε βάθος την ελληνική οικονομία, τις ιδιαιτερότητές της, τις αδυναμίες της, τα δυνατά χαρτιά της.
Βλέπετε οι δηλώσεις, οι εκτιμήσεις ιδίως όσες προβλέπουν καταστροφές, χρεοκοπίες και άλλα τρομολαγνικά έχουν πέραση στα μέσα ενημέρωσης και οι εν λόγω κύριοι είναι πλέον οι σύγχρονοι επαγγελματίες μάντεις που για να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή και να εξαργυρώνουν τη δημοσιότητα πρέπει να κάνουν δηλώσεις ακόμα και για θέματα που δεν γνωρίζουν.
Η κατάσταση αυτή έφερε στο νου έναν πραγματικό γκουρού των αγορών και τη γνώμη που είχε για τους αναλυτές. Ο Αντρέ Κοστολάνι δεν έτρεφε καμία εκτίμηση γι’ αυτούς και έλεγε «δεν γνωρίζω ούτε έναν που να εργάζεται με διαγράμματα και να είναι επιτυχημένος στο χρηματιστήριο: όλοι χρεοκόπησαν».
Και πρόσθετε: «οι προβλέψεις τους ποτέ δεν πραγματοποιούνται και εκτός αυτού έχουν κάθε μέρα άλλη γνώμη. Εργάζονται στο βρόντο προσφέροντας δεκάδες αναλύσεις».
Γι’ αυτό λοιπόν κλείστε τα αυτιά σας σε όλους αυτούς τους επαγγελματίες καταστροφολόγους που προβλέπουν την αναδιάρθρωση του χρέους. Ούτε η Ελλάδα τη θέλει, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Εξάλλου, το μνημόνιο την απαγορεύει δια ?ροπάλου για την επόμενη τουλάχιστον τριετία.
Και όποιος επιχειρεί να κάνει προβλέψεις για μετά 3 χρόνια είναι τουλάχιστον τσαρλατάνος. imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου