Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

«Πύλη διαφάνειας» για έσοδα και δαπάνες συνδυασμών



Προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, θα είναι τα στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες των συνδυασμών και των υποψηφίων στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Υλοποιώντας τη διακήρυξη του πρωθυπουργού «διαφάνεια παντού», ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε σήμερα την ηλεκτρονική «πύλη διαφάνειας» ypes.ekloges.gr.


Πρόκειται για ένα νέο εργαλείο στα χέρια των πολιτών, που στοχεύει άμεσα στον περιορισμό του «μαύρου» πολιτικού χρήματος και την οικονομική διαφάνεια των συνδυασμών στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταργηθούν οριστικά οι ανώνυμες χρηματοδοτήσεις και τα κουπόνια. Προς την κατεύθυνση αυτή όλα τα οικονομικά στοιχεία των συνδυασμών θα υπόκεινται στον έλεγχο ανεξάρτητων οργάνων, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν καταγγελίες σε περιπτώσεις που έχουν στοιχεία παράβασης του νόμου.

Στο πλαίσιο της Πύλης Διαφάνειας, δημιουργείται μια κεντρική βάση δεδομένων με τα έσοδα και τις δαπάνες των συνδυασμών και των υποψηφίων που μπορούν να βρουν οι πολίτες στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση ypes.ekloges.gr.

Ο Γιάννης Ραγκούσης χαρακτήρισε μεγάλο στόχο της κυβέρνησης την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και αποκάλεσε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία «μια καίρια παρέμβαση, που θα αποτελέσει πιλότο για την οικονομική διαφάνεια των κομμάτων, με την κατάλληλη προσαρμογή του, όταν ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος.

Ειδικότερα, προανήγγειλε οτι αντίστοιχη πρόβλεψη θα υπάρξει και για τους υποψηφίους των βουλευτικών εκλογών. Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί η σχετική απόφαση από το υπουργικό Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι θα προηγηθεί διάλογος με την κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι με τη δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων θα καταργηθεί η ανωνυμία της χρηματοδότησης και η χρήση κουπονιών, ενώ επισήμανε ότι 13 ανεξάρτητες επιτροπές (όσες και οι περιφέρειες) θα ελέγξουν τα οικονομικά στοιχεία των συνδυασμών και των υποψηφίων.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ραγκούση, κάθε υποψήφιος συνδυασμού σε περιφέρειες και δήμους άνω των 10.000 κατοίκων, υποχρεούται να αναρτά τα έσοδα και τις δαπάνες τους.

Οι υποψήφιοι και οι συνδυασμοί είναι υποχρεωμένοι να αναρτήσουν αναδρομικά από τις 9 Αυγούστου -ημέρα δημοσίευσης του νόμου- όλα τα έσοδα και τις δαπάνες τους, παρά το γεγονός οτι η επίσημη ανακήρυξή τους από τα πρωτοδικεία της χώρας θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου.

Η χρηματοδότηση των συνδυασμών και των υποψηφίων θα γίνεται αποκλειστικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ενώ τα κουπόνια καταργούνται.

Οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα τις επόμενες ημέρες ( το αργότερο από τις 7 Σεπτεμβρίου, οπότε ξεκινά η προεκλογική περίοδος) να ελέγχουν τα αναρτημένα στοιχεία και να απευθύνονται στις αρμόδιες Επιτροπές Ελέγχου οι οποίες έχουν ήδη συσταθεί στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Η μη δημοσιοποίηση των δαπανών επισύρει αυστηρές κυρώσεις ενώ συνιστά λόγω έκπτωσης για τον επικεφαλής του συνδυασμού και για τους υποψηφίους, εφόσον διαπιστωθεί οτι υπερβαίνει κατά το 1/3 το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Singular Logic χαρακτήρισε την «πύλη διαφάνειας» (κόστους 80.000 ευρώ) εύχρηστη, λειτουργική, γρήγορη και φιλική προς τον πολίτη, αλλά και τον διαχειριστή του συνδυασμού.

Θα παρατίθενται αναλυτικά όλα τα στοιχεία για τα έσοδα από εισφορές και πώληση εισιτηρίων (χωρίς ονόματα), καθώς προστατεύονται πλήρως τα προσωπικά δεδομένα και για δαπάνες, πληρωμές μέσω τραπεζών, ακόμα και για παροχές σε είδος και διευκολύνσεις που θα αποτιμώνται σε χρήμα.

Επίσης, μέσω της «πύλης διαφάνειας» οι πολίτες μπορούν να προβαίνουν σε καταγγελίες, πάντα επώνυμα και ενυπόγραφα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Οι καταγγελίες θα εξετάζονται από την Επιτροπή Ελέγχων, αλλά δεν θα δημοσιοποιούνται, προκειμένου να αποφευχθούν παιχνίδια πολιτικών εντυπώσεων.

Τέλος, ο κ. Ραγκούσης απάντησε σε ερώτηση για τη διαφωνία του ΚΚΕ για τα κουπόνια, λέγοντας ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και οι παραβάτες του θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες που ο νόμος προβλέπει.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου