Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Στο τραπέζι μας τα μολυσμένα ζαρζαβατικά!


Καρότα, κρεμμύδια και πατάτες, κυκλοφορούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ποτισμένα με νικέλιο και ολικό χρώμιο από τον ποταμό...

Οι ανησυχίες και οι φόβοι που εκφράζονται από τους κατοίκους της Βοιωτίας για τα μολυσμένα νερά του ποταμού Ασωπού, επιβεβαιώθηκαν και από τους ειδικούς του Πανειπιστημίου Αθηνών.

Τα ρυπασμένα μποστάνια της περιοχής που “βρέχονται” από τον Ασωπό, δημιουργούν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αφού από τους ελέγχους προέκυψαν υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα (πατάτες, κρεμμύδια, καρότα).


Η έρευνα που διήρκεσε δύο χρόνια και θα παρουσιαστεί στο τέλος Σεπτεμβρίου από τον Επίκουρο Καθηγητή Χημείας Τροφίμων κ. Γιάννη Ζαμπετάκη αφορά οπωροκηπευτικά προϊόντα που παράγονται σε καλλιέργειες των Οινοφοίτων.

Το Newsit επικοινώνησε με τον επίκουρο καθηγητή και δημοσιοποιεί τα στοιχεία που προκαλούν πανικό στους κατοίκους της περιοχής αλλά και στους καταναλωτές που βλέπουν τα συγκεκριμένα προιόντα διαθέσιμα στα ράφια του σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα επίπεδα Νικελίου στα λαχανικά που προέρχονται από την ρυπασμένη περιοχή του Ασωπού, εμφανίστηκαν έως και πέντε φορές υψηλότερα από ότι σε αντίστοιχα είδη από άλλες καθαρές περιοχές ενώ υπήρξαν καρότα και πατάτες που η αύξηση Νικελίου έφτασε το 700%.

Από 2 έως 3 φορές υψηλότερα ήταν και τα επίπεδα χρωμίου. Στη μέτρηση ανιχνεύτηκαν και άλλα μέταλλα όπως κάδμιο, αρσενικό, μόλυβδος όχι όμως σε ποσότητες που να προκαλούν ανησυχία.

Τους επιτέθηκαν οι παραγωγοί του Ασωπού

Ο κ. Ζαμπετάκης αποκάλυψε πως στην αρχή της έρευνας του Πανεπιστημίου, φοιτητές και ερευνητές δέχθηκαν επίθεση από τους καλλιεργητές της περιοχής που δεν ήθελαν να "αχρηστευτούν" τα προίόντα που ποτίζονται από τον Ασωπό.

Η παρεμπόδιση της έρευνας ανάγκασε τους ειδικούς να στραφούν στα συσκευασμένα προιόντα της Θήβας που πωλούνταν στα supermarket. Τα καρότα και τα κρεμμύδια της Θήβας τρέφουν όλη σχεδόν τη χώρα. Όπως αποκάλυψε ο κ. Ζαμπετάκης τα καρότα χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ για να "καθαρίζουν" τα χωράφια από τα χημικά , λόγω της μεγάλης απορροφητικότητά τους. Εκεί βέβαια οι συγκεκριμένες ποσότητες που "τραβούν" τις καρκινογόνες ουσίες αποσύρρονται, ενώ στην Ελλάδα πακετάρονται και πωλούνται στα ράφια των supermarket.

Οι κάτοικοι του Ασωπού είχαν αντιδράσει στέλνοντας επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία ζητούσαν να μην αποδυναμωθεί η υπηρεσία επιθεωρητών υγείας , μετά τις πρόσφατες αποσπάσεις τους.

Οι αγρότες της Θήβας μιλούν για οικονομική καταστροφή και οι κάτοικοι νιώθουν ότι αν δεν γίνουν σωστοί έλεγχοι θα μολυνθούν από τις χημικές ουσίες που ρέουν στο ποτάμι.

"Η πολιτεία και ο ΕΦΕΤ γνωρίζουν το πρόβλημα με τα επιμολυσμένα προϊόντα της περιοχής, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει το παραμικρό, είτε προς την πλευρά της προστασίας του καταναλωτή, είτε προς την πλευρά της βοήθειας των αγροτών που δεν έχουν άλλη επιλογή", κατήγγειλε ο κ. Ζαμπετάκης.

Από την πλευρά της η κα. Πολυξένη Νικολοπούλου Σταμάτη - αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών- αναφερόμενη στο ασθενές χρώμιο που έχει πλημμυρίσει τον Ασωπό, διευκρίνησε στο Newsit πως "δεν υπάρχουν επίπεδα ασφαλείας που συνδέονται με την διαταραχή του ενδοκρινικού συστήματος και την καρκινογέννεση".

Τέλος, ο κ. Ζαμπετάκης κατήγγειλε πως καμία από τις εταιρείες που ρυπαίνουν τον Ασωπό δεν έχουν πληρώσει πρόστιμα αλλά και τα έξοδα για τον καθαρισμό του ποταμού.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου