Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Ο λόφος Μιχαήλ και Γαβριήλ παραδομένος στην απαξίωση και την εγκατάλειψη

Ο λόφος Μιχαήλ και Γαβριήλ είναι μια έκταση 18,5 στρεμμάτων πευκοδάσους στο κέντρο της πόλης μας. Αντί να είναι λόφος – ανάσα για τους κατοίκους έχει υποστεί την αδιαφορία των αρμοδίων...

Η διαχείριση του λόφου ανήκει σύμφωνα με τη νομοθεσία στο Δασαρχείο. Έχει όμως παραχωρηθεί η δυνατότητα στο Δήμο να προχωρήσει στην αναβάθμιση και την αξιοποίηση του. Η άρνηση των Ενεργών πολιτών, του Συνοικιακού Συμβουλίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου της Αμφιθέας να παραχωρηθεί στους προσκόπους, μια και ανήκει σε όλους τους πολίτες, ήταν και ο λόγος μάλλον που ο Δήμος αδιαφόρησε για την ουσιαστική αναβάθμισή του. Η συρμάτινη περίφραξη είναι προφανώς η “βελτίωση” και οι δεκάδες σύριγγες μαζί με τα σκουπίδια σηματοδοτούν την “αξιοποίηση” του.Η περίφραξή είναι εντελώς πρόχειρη και ακαλαίσθητη και οι Αρχάγγελοι εντελώς ξεχασμένοι. Συνήθως σε παρόμοιες περιπτώσεις οι Δήμοι χρησιμοποιούν ξύλινες περιφράξεις εναρμονισμένες με το περιβάλλον και φυσικά τα αξιοποιούν προς όφελος των πολιτών.




Η ποιότητα ζωής στις πόλεις, σύμφωνα με τις στατιστικές, συνεχώς χειροτερεύει. Κι εμείς δυστυχώς ζούμε σε μια πόλη με ελάχιστη αντιστοιχία πράσινου ανά κάτοικο και σε μια από τις πρώτες ελληνικές πόλεις στην ηχορύπανση. Η μεγαλύτερη ανάγκη στο Δήμο μας είναι η δημιουργία νέων πάρκων, χώρων αναψυχής και περιπάτου καθώς και η συντήρηση των λίγων που ήδη υπάρχουν. Χώροι που θα έδιναν μια “γερή ανάσα” στους δημότες από το φορτίο της καθημερινότητας, δυνατότητα για άθληση, που θα χάριζαν την ευκαιρία στα παιδιά να εκτονώσουν την ενέργεια τους, θα πρόσφεραν στους ηλικιωμένους ένα όμορφο περιβάλλον για να ξαποσταίνει το βλέμμα...Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι λυπηρή! 



Στην πόλη μας που εξελίσσεται, μεγαλώνει, επεκτείνεται, ζούμε το παράλογο και παλεύουμε για το αυτονόητο, ξέροντας καλά ότι η λύση βρίσκεται στα δικά μας χέρια. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη που ζούμε και αγαπάμε. Το οφείλουμε σε μας, στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές.

Προτεραιότητα σήμερα έχει η υλοποίηση της υπάρχουσας μελέτης “Αισθητική Αναβάθμιση και Βελτίωση του Άλσους Μιχαήλ και Γαβριήλ” και η εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου. Πέρασαν δυστυχώς πολλά προγράμματα ανάπλασης και ανάδειξης τέτοιων περιοχών στο αστικό περιβάλλον όμως, κατά περίεργο και ακατανόητο τρόπο κανένα δεν υιοθετήθηκε. Τα πράγματα τώρα μπορεί να έχουν δυσκολέψει αλλά αν πραγματικά κατανοηθεί η ανάγκη αυτής της αναβάθμισης θα βρεθεί και η λύση.

Γεωργία Καλλέργη
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Διαβάσαμε στον τύπο πρόσφατα για ενταξη του έργου ανάπλασης του Λόφου στο Ευρωπαικό πρόγραμμα Jesika και ελπίζουμε τουλάχιστον αυτή τη φορά να υπάρξει αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου