Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

«Αδικημένο» το πρωινό από τους μαθητές του δημοτικού

Αν και το πρωινό και το δεκατιανό είναι δύο πολύ σημαντικά γεύματα, ιδιαίτερα για τα παιδιά, εντούτοις δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία σ' αυτά, με αποτέλεσμα τα παιδιά είτε να μην παίρνουν πρωινό ή/και δεκατιανό είτε να καταναλώνουν τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας.

Οι πίτσες, τα κρουασάν, τα κουλούρια με μερέντα, τα τοστ και τα σάντουιτς, που αγοράζουν από το κυλικείο του σχολείου, κυριαρχούν στις προτιμήσεις των μαθητών του δημοτικού, ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που παίρνουν τρόφιμα από το σπίτι τους.

Ειδικότερα, το 76,3% καταναλώνει πίτσες, κρουασάν, κουλούρια με μερέντα, τοστ και σάντουιτς, ενώ μόνον 7,35% παίρνει τρόφιμα από το σπίτι.

Τα παιδιά, σε ποσοστό 16,35%, δεν τρώνε καθόλου στα διαλείμματα στο σχολείο. Σε ό,τι αφορά, δε, στο πρωινό, οι μαθητές δημοτικού, που τρώνε στο σπίτι, προτιμούν γάλα, δημητριακά και χυμούς. Τα αγόρια τρώνε το πρωί στο σπίτι σε ποσοστό 57,1% και τα κορίτσια μόνο σε ποσοστό 25,9%

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα έρευνας για τις διατροφικές συνήθειες παιδιών δημοτικού σχολείου, σχετικά με τη λήψη πρωινού γεύματος, που διενεργήθηκε από το ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ, σε δείγμα 55 μαθητών της ΣΤ` τάξης του δημοτικού και παρουσιάστηκαν στο 2ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Σύγχρονος τρόπος ζωής και πρόληψη καρδιαγγειακών και μυοσκελετικών παθήσεων», το οποίο διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.

Παχύσαρκοι και υπέρβαροι έφηβοι

Περισσότερες ώρες τηλεόραση βλέπουν οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι έφηβοι, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, με φυσιολογικό βάρος, ενώ οι ώρες τηλεθέασης των υπέρβαρων και παχύσαρκων κοριτσιών είναι περισσότερες από των αγοριών.

Ειδικότερα, φαίνεται πως τα αγόρια φυσιολογικού βάρους παρακολουθούν κατά μέσο όρο 1,81 ώρες την ημέρα τηλεόραση, τα υπέρβαρα 2,79 ώρες και τα παχύσαρκα 3,75 ώρες, ενώ για τα κορίτσια τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 2,17 ώρες, 3,27 ώρες, 3,25 ώρες.

Αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα έρευνας του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής και του Εργαστηρίου Υγιεινής και Διατροφής Αθλουμένων του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 267 εφήβων, ηλικιών 16 και 17 ετών, από σχολεία της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διερευνηθεί η ύπαρξη παχυσαρκίας σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε σχέση με την παρακολούθηση τηλεόρασης, την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, καθώς και τον ρόλο των παραγόντων αυτών στην αυτοεκτίμηση και την εικόνα του σώματός τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα παιδιά σε ποσοστό 82% ήταν φυσιολογικού βάρους, ενώ άλλα, το 15,4%, ήταν υπέρβαρα και παχύσαρκα. Ειδικότερα, στα αγόρια το ποσοστό των εφήβων με υπερβάλλον βάρος ανήλθε σε 17,6%, ενώ στα κορίτσια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 13%. Επιπροσθέτως, σημαντικές διαφορές παρατηρήθηκαν στα ποσοστά λίπους, καθώς στα αγόρια κυμαίνεται σε 14,89%, ενώ στα κορίτσια σε 28,04%.

Σε ό,τι αφορά στη φυσική δραστηριότητα, βρέθηκε πως 62,4% των αγοριών και 37,4% των κοριτσιών συμμετείχαν σε φυσικές δραστηριότητες (γυμναστήριο ή συμμετοχή σε άθλημα). Όσον αφορά στους παχύσαρκους, σε σχέση με την άσκηση, 75% των αγοριών δεν γυμναζόταν, ενώ τα παχύσαρκα κορίτσια δεν γυμνάζονταν καθόλου.

Ακόμη, διαπιστώθηκε πως όσο αυξάνεται ο δείκτης μάζας σώματος, τόσο μειώνεται η αυτοεκτίμηση των εφήβων και τόσο λιγότερο ικανοποιημένοι είναι από την εικόνα του σώματός τους. Επιπλέον, καταγράφηκε πως την ίδια κακή εικόνα για το σώμα τους και εξίσου χαμηλή αυτοεκτίμηση είχαν και τα μη ασκούμενα άτομα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η εικόνα σώματος των κοριτσιών επηρεάζεται περισσότερο από τον δείκτη μάζας σώματός τους από όσο στα αγόρια, καθώς προκύπτει πως 75% των παχύσαρκων κοριτσιών έχει κακή εικόνα σώματος, ενώ στα αγόρια το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 50%.

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που ασκούνται διατηρούν σε φυσιολογικό επίπεδο το σωματικό τους βάρος και έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και καλύτερη εικόνα σώματος, συγκριτικά με αυτά που δεν γυμνάζονται, και ότι συνεπώς, η συμμετοχή σε άσκηση συμβάλλει στην αποφυγή εμφάνισης δυσμενών επιπτώσεων για τη σωματική και ψυχολογική υγεία τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου