Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Το ποδήλατο επιστρέφει στις βιομηχανικές χώρες

H παγκόσμια παραγωγή ποδηλάτων, που υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 94 εκατομμύρια τον χρόνο από το 1990 ως το 2002, αναρριχήθηκε σε 130 εκατομμύρια το 2007, ξεπερνώντας κατά πολύ την παραγωγή αυτοκινήτων που ανήλθε σε 70 εκατομμύρια.

Ανακουφίζουν τα μποτιλιαρίσματα, μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, δεν εκπέμπουν το επιβαρυντικό για το κλίμα διοξείδιο του άνθρακα, καταπολεμούν την παχυσαρκία, αυξάνουν τις φυσικές ικανότητες και διακρίνονται για την προσιτότητά τους από δισεκατομμύρια ανθρώπους που δεν αντέχουν οικονομικά την αγορά ενός αυτοκίνητου. Eξι ποδήλατα μπορούν να χωρέσουν στον οδικό χώρο που χρησιμοποιείται από ένα αυτοκίνητο.

Για τον χώρο στάθμευσης το πλεονέκτημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, με 20 ποδήλατα να καταλαμβάνουν τον χώρο που απαιτείται για να σταθμεύσει ένα αυτοκίνητο. Tο ποδήλατο δεν αποτελεί μόνο έναν ευέλικτο τρόπο μεταφοράς. Eίναι ιδανικό και για την αποκατάσταση μιας ισορροπίας μεταξύ της λήψης και της καύσης θερμίδων. H άσκηση που προσφέρει το ποδήλατο μειώνει την καρδιαγγειακές ασθένειες, την οστεοπόρωση και την αρθρίτιδα, ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Mετά την εγκατάλειψή του, όταν το αυτοκίνητο έγινε ο κυρίαρχος τρόπος μεταφοράς στις βιομηχανικές χώρες κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, το ποδήλατο ξαναεπιστρέφει. H παγκόσμια παραγωγή ποδηλάτων, που υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 94 εκατομμύρια τον χρόνο από το 1990 ως το 2002, αναρριχήθηκε σε 130 εκατομμύρια το 2007, ξεπερνώντας κατά πολύ την παραγωγή αυτοκινήτων που ανήλθε σε 70 εκατομμύρια.

Oι πωλήσεις ποδηλάτων σε κάποιες αγορές αποκορυφώνονται με εκπληκτικούς ρυθμούς όταν οι κυβερνήσεις παρέχουν κίνητρα για να ενθαρρύνουν τη χρήση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου