Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Τι φέρνει ο «Καλλικράτης» σε Δημοτικές-Νομαρχιακές. Πριμ σε νέους αλλά και ασυμβίβαστα

Ενα καινοτόμο εκλογικό σύστημα καθιερώνεται για την ανάδειξη των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης με το σχέδιο νόμου για τον «Καλλικράτη» που αναμένεται να δοθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση. Με τις νέες ρυθμίσεις που έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου δεν καταργείται μόνο το 42% για την ανάδειξη των δημάρχων από την πρώτη Κυριακή- αποτελεί προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης- και επαναφέρεται το 50%+1, αλλά

αίρεται και το ηλικιακό κώλυμα του 21ου έτους για την εκλογή. Στόχος είναι περισσότεροι νέοι να μετέχουν στα κοινά, ενώ καθιερώνονται για πρώτη φορά εκλογικές περιφέρειες σε επίπεδο νομού για την εκλογή των μελών των περιφερειακών συμβουλίων ή των υφιστάμενων δήμων για την εκλογή των μελών των δημοτικών συμβουλίων. Θεσπίζεται, τέλος, μια σειρά νέα ασυμβίβαστα με στόχο να προφυλαχθούν η φερεγγυότητα του συστήματος και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.

Ειδικότερα, με το σχέδιο νόμου για τη διοικητική μεταρρύθμιση, επέρχονται δύο σημαντικές καινοτομίες: η άρση του ηλικιακού κωλύματος του 21ου έτους που ισχύει σήμερα για την εκλογή στις θέσεις των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων και η εκλογή των μελών του περιφερειακού και δημοτικού συμβουλίου σε εκλογικές περιφέρειες. Οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται ως εξής: ?Στο επίπεδο της περιφέρειας, εκλογικές περιφέρειες θα είναι οι σημερινές νομαρχίες. Εξαίρεση αποτελεί η Νομαρχία Αθηνών που διαιρείται σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες, η καθεμία εκ των οποίων θα έχει οπωσδήποτε τρεις έδρες στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο. ?Στο επίπεδο του δήμου ως εκλογικές περιφέρειες ορίζονται οι σημερινοί δήμοι και κοινότητες και τα δημοτικά διαμερίσματα (στις περιπτώσεις δήμων άνω των 100.000 κατοίκων). Ορίζεται, ταυτόχρονα, ότι κάθε εκλογική περιφέρεια θα έχει οπωσδήποτε μία έδρα στο δημοτικό συμβούλιο.

Τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών που θα λαμβάνουν μέρος στις δημοτικές ή τις περιφερειακές εκλογές θα καταρτίζονται με βάση τις υφιστάμενες εκλογικές περιφέρειες. Οι εκλογείς θα σταυρώνουν ως και τρεις υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία ψηφίζουν- του σημερινού δήμου δηλαδή. Ταυτόχρονα όμως για να εδραιωθεί η δημοτική συνείδηση, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στα όρια του νέου «καλλικράτειου δήμου», παρέχεται η δυνατότητα στους εκλογείς να σταυρώνουν και έναν υποψήφιο εκτός της εκλογικής περιφέρειάς τους. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι αίρονται και τυχόν συνταγματικά κωλύματα τα οποία είναι δυνατόν να εμφανιστούν με το νέο σύστημα ανάδειξης των αιρετών της αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, στις περιφέρειες μαζί με τον περιφερειάρχη θα εκλέγονται άμεσα και οι αντιπεριφερειάρχες, ένας για κάθε νομό. Με το νέο σύστημα ενισχύεται και ο αριθμός των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, ενώ είναι δυνατόν να εκπροσωπείται σε αυτά κάποιος συνδυασμός ακόμη και στην περίπτωση που δεν συγκεντρώσει το απαιτούμενο εκλογικό μέτρο.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΑΞΙΩΜΑΤΑ

Με το σχέδιο νόμου για τον «Καλλικράτη» θεσπίζονται για πρώτη φορά μια σειρά νέα αυστηρά κωλύματα και ασυμβίβαστα εκλογής.

Ετσι,δεν μπορούν να εκλεγούν σε οποιοδήποτε αξίωμα στους νέους δήμους ή τις περιφέρειες: ^ Οποιος έχει διατελέσει κατά το έτος διεξαγωγής των εκλογών γενικός διευθυντής ή διευθυντής δημόσιας υπηρεσίας,ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ που βρίσκεται στα όρια του δήμου ή της περιφέρειας στην οποία επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα το προηγούμενο της εκλογής 18μηνο.

^ Υπάλληλοι που υπηρετούν σε ιδρύματα τα οποία έχουν συστήσει ή συμμετέχουν οι δήμοι στους οποίους επιθυμούν να εκλεγούν.

^ Οι γενικοί διευθυντές,πρόεδροι,μέλη διοικητικών συμβουλίων,μέτοχοι και εταίροι κεφαλαιουχικών εταιρειών που έχουν συμβληθεί με τον δήμο ή με την περιφέρεια με συμμετοχή άνω του 5%.

^ Υποψήφιοι που έχουν εκπέσει του αξιώματός τους κατόπιν αμετάκλητης δικαστικής απόφασης,καθώς και όσοι συνδέονται με οποιαδήποτε σύμβαση προμήθειας,εκτέλεσης έργου,παροχής υπηρεσιών,παραχώρησης εκμετάλλευσης έργου ή επιχείρησης με τον δήμο ή την περιφέρεια άνω των 5.000 ευρώ δεν μπορούν επίσης να εκλεγούν.


Διαβάστε περισσότερα στο tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου