Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

«Γεύση» από εκλογικό νόμο

Την κατάργηση των ανώνυμων πηγών χρηματοδότησης προς τους υποψήφιους και των εθνικών εκλογών προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, τονίζοντας μάλιστα ότι το ΚΚΕ θα υποστεί τις προβλεπόμενες κυρώσεις αν δεν συμμορφωθεί με τη σχετική ρύθμιση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Από την προσεχή Τρίτη αρχίζει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών η καταχώρηση των εκλογικών δαπανών συνδυασμών και υποψηφίων.

Οι βασικές αρχές του νέου μοντέλου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα διέπουν και τον επικείμενο εκλογικό νόμο, ανέφερε ο κ. Ραγκούσης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της νέας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τις εκλογικές δαπάνες ενόψει της 7ης Νοεμβρίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν έχει αποφασιστεί ακόμη πότε» η κυβέρνηση θα ανοίξει το θέμα του εκλογικού νόμου, σημειώνοντας ότι θα προηγηθεί και διακομματικός διάλογος για τα οικονομικά των κομμάτων.

Απαντώντας σε ερώτηση που έκανε λόγο για ενδεχόμενη άρνηση του Κομμουνιστικού Κόμματος να καταργήσει τη χρηματοδότηση του κόμματος μέσα από ανώνυμα «κουπόνια», ο υπουργός Εσωτερικών διαμήνυσε πως «αν το ΚΚΕ παραβιάσει το νόμο, θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις προβλεπόμενες συνέπειες».

Συνδυασμοί με ΑΦΜ

Από την προσεχή Τρίτη έως και την παραμονή των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, όλοι οι υποψήφιοι για τις περιφέρειες και δήμους άνω των 10.000 κατοίκων είναι υποχρεωμένοι να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με έσοδα, δαπάνες και πληρωμές για εκλογικούς σκοπούς που εκτελέστηκαν από τις 9 Αυγούστου (ημέρα δημοσίευσης του σχετικού νόμου για τη διαφάνεια στις εκλογικές δαπάνες).

Προτού προχωρήσουν στις σχετικές καταχωρήσεις, οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση από τις εφορίες, οι οποίες μάλιστα θα χορηγήσουν τους συνδυασμούς με ειδικά ΑΦΜ για αυτό το σκοπό. Παράλληλα, συστήνονται ανεξάρτητες επιτροπές με επικεφαλής ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς για κάθε μία από τις 13 εκλογικές περιφέρειες. Τα νέα όργανα θα ελέγχουν τη διαφάνεια εκλογικών δαπανών των υποψηφίων, δρώντας αυτεπάγγελτα ή μετά από σχετικές καταγγελίες πολιτών.

Το κόστος λειτουργίας (από την εταιρεία, SingularLogic, που έχει αναλάβει συνολικά τη διεκπεραίωση των εκλογών) της νέας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών, με τον τίτλο «Πύλη Διαφάνεια», ανέρχεται στις 80.000 ευρώ.

Βασίλης Κωστούλας στο tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου