Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Η ψηφιακή εποχή «κλείνει» τα εργοστάσια χαρτιού στη Φινλανδία

Ο Reino Mustonen, επικεφαλής του Paper Machine No. 4, εργοστασίου παραγωγής και εκτύπωσης χαρτιού, παρακολουθεί μέσα από το γυάλινο γραφείο του μια διαδικασία που συμβαίνει χρόνια τώρα. Ο εκκωφαντικός θόρυβος των μηχανών, η θερμότητα που εκπέμπεται στον χώρο, είναι γνώριμα στοιχεία· το χρώμα δείχνει μια χαρά, η ποιότητα του χαρτιού εξαιρετική.

Ωστόσο, τα ατελείωτα χιλιόμετρα χαρτιού που παράγονται από τη μικρή πόλη της Φινλανδίας, την Varkaus, θα τελειώσουν σύντομα, μια για πάντα. Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου σκέφτεται να κλείσει την επιχείρηση που για 30 χρόνια παρείχε τις υπηρεσίες της σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες όπως οι βρετανικοί Financial Times, η Le Figaro και η El Pais.

Τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ η ζήτηση χαρτιού έχει πέσει παράλληλα με την πτώση της κυκλοφορίας των εφημερίδων και τη σαφή μείωση των διαφημιστικών δαπανών. Ταυτόχρονα, η μεταφορά των ειδήσεων και της ενημέρωσης στο Ιντερνετ συντελεί στην «απαξίωση» των εντύπων.

Ο αντίκτυπος στη Φινλανδία είναι «ηχηρός» με την παραγωγή χαρτιού στη χώρα να αντιστοιχεί στο 12% της παγκόσμιας παραγωγής. Συν τοις άλλοις, η βιομηχανία αυτήν βοηθούσε την οικονομία πόλεων με 23.000 κατοίκους, όπως το Varkaus. «Η χώρα ζούσε από τα δάση της όλα αυτά τα χρόνια, αλλά τώρα ο κλάδος υποφέρει», λέει χαρακτηριστικά ο 60χρονος πλέον Mustonen. «Είναι δυσάρεστο γιατί τα δάση αποτελούν την κληρονομιά μας».

Η βιομηχανία χαρτιού πάντως περνάει δύσκολες στιγμές με την υπερβολική διαθεσιμότητα χαρτιού από τη μια και την πτωτική πορεία των εφημερίδων από την άλλη, τόσο σε Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Στην Ασία και τη Νότια Αμερική βέβαια υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης και επιχειρήσεις όπως η Stora Enso επενδύουν με αυξητικούς ρυθμούς.

Μερικοί εκτιμούν ότι οι συγχωνεύσεις αποτελούν μια λύση σε επικείμενα «λουκέτα». Την ίδια στιγμή τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά. Ο κολοσσός του χώρου International Paper έκλεισε πρόσφατα αρκετές εγκαταστάσεις του και προχώρησε σε περικοπές θέσεων εργασίας διότι η ζήτηση από το 2008 έχει πέσει αρκετά. Σήμερα, απασχολεί 57.000 εργαζομένους από τους 70.000 που είχε στο δυναμικό της το 2007.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου